V petek, 1. 3. 2019, smo imeli v 4. razredu tehniški dan v sklopu šolskega projekta Kulturna dediščina v Mirni Peči. Ob tej priložnosti smo se povezali z Društvom podeželskih žena Mirna Peč. Ga. Milena Cesar je bila koordinatorica med šolo in ženami, pri delavnicah pa so kot mentorice sodelovale ga. Janja Klemenčič, ga. Ančka Parkelj, ga. Dani Kramar in ga. Sonja Žagar. Mentorice so predstavile učencem zgodovino priprave štrukljev v mirnopeškem okolišu, načine priprave in različne recepte, ki so zbrani v knjigi Mirnopeški štruklji. Povedale so, da ohranjajo tradicijo s sodelovanjem na različnih prireditvah ter tekmovanjih doma in v tujini s poseganjem po najvišjih priznanjih. Sledila so vprašanja učencev, nato pa smo se razdelili v štiri skupine. Naučili smo se pripraviti štiri vrste štrukljev. Pripravili smo kuhane ajdove štruklje, štruklje z jajci, skutine štruklje ter pečene štruklje s skuto in pehtranom. Učenci so pod vodstvom mentoric izvedli celoten postopek izdelave štrukljev od priprave testa in nadeva, do valjanja in vlečenja testa, nadevanja, zavijanja in kuhanja oz. pečenja štrukljev. Cela šola je opojno dišala. Najlepši del tehniškega dne je sledil na koncu, ko smo vse, kar smo skuhali, tudi poskusili. Bilo je dišeče, slastno in prav vse smo pojedli. Ta dan si bomo resnično vtisnili v spomin. Ustvarjanje pod vodstvom mentoric iz DPMP in degustiranje štrukljev, pripravljenih na osnovi mirnopeške kulturne dediščine, je bilo nepozabno.

Iskreno se zahvaljujemo Društvu podeželskih žena Mirna Peč za sodelovanje v šolskem projektu Kulturna dediščina v Mirni Peč. Posebej pa se zahvaljujemo za nepozaben dan ge. Janji Klemenčič, ge. Ančki Parkelj, ge. Dani Kramar, ge. Sonji Žagar in ge. Mileni Cesar.

Fotografije so objavljene v fotogaleriji.

 

                                                                            Mojca Starešinič in Zdenka Mežan

Dostopnost