Na pustni torek se je letošnja ekipa turističnega krožka, ki jo sestavljajo osmošolci Eva, Maks, Nadja, Urša, Pia, Urban in Matevž, udeležila 33. tekmovanja Turizmu pomaga lastna glava. Na tekmovanju področja Dolenjske, Bele krajine in Posavja so naši mladi turisti  predstavili letošnji projekt, ki so ga poimenovali Jabolko s Peči.

20190305 140219

Jabolko s Peči je turistični spominek, v katerega so učenci zajeli Mirno Peč v malem. Obiskovalcem turistične tržnice so naš kraj predstavili tako, da so ga spoznavali preko petih čutil.

Na dnu ekološko razgradljive embalaže spominka je suho seno, ki ima značilen vonj po travah in zeliščih. V našem kraju predstavlja krmo govedu. Na seno je položena glinena skledica, na otip hrapava, kot so hrapave roke naših pridnih delavnih ljudi. V skledici je skuta z medom, harmonija okusov in hkrati okus po Mirni Peči, saj se pri nas prideluje veliko mleka, v našem kraju pa je bogata tradicija čebelarjenja. S čebelami  je tesno povezano tudi ime našega kraja. Poleg  skute in medu je v spominmljica kruha, znamenje naših žitnih polj ter jabolčni krhelj, plod naših ekoloških kmetij. Celoto zaokrožuje lesena žličkku še žea, ki na pogled predstavlja pecelj jabolka, ponazarja pa naše gozdove.

Tudi slušno zaužitje našega spominka ni manjkalo. Učenci so predstavitev spominka podkrepili s kratkim filmom o Mirni Peči ter z rimami Toneta Pavčka in s skladbami Lojzeta Slaka, ki jih je na harmoniko igral naš Maks.

Na tekmovanju, ki se ga je udeležilo 8 šol, so naši učenci zasedli odlični 2. mesto in si prislužili srebrno priznanje. Še enkrat so  z uspehom dokazali, da dobro poznajo naš kraj, ga znajo primerno  izpostaviti, se dobro znajdejo v vlogah promotorjev lokalnega turizma ter za potrebe turizma razviti ideje, ki so zanimive in v realnem turizmu tudi uresničljive. Fotografije dogodka so v fotogaleriji.

V imenu vseh se tudi mentorici zahvaljujeva vsem, ki so nam v projektu  izrazili podporo in nam priskočili na pomoč, še posebej pa hišniku Janezu, ki je mojstrsko izdelal leseno peč, ki je učencem na predstavitvi projekta služila kot stojnica.  Stojnica in turistični spominek sta vam na voljo za ogled v šolski avli, o celotni turistični nalogi Jabolko s Peči pa si lahko več preberete s klikom na povezavo.

mentorici Tatjana Kupljenik in Aleša Sušnik Škedelj

20190305 135917

20190305 135844

 20190305 163803

 

Dostopnost