V sredo, 18. 12. 2019, smo imeli z učenci 6. razreda tehniški dan. Zjutraj smo se odpravili v Krško, kjer smo si ogledali papirnico Vipap Videm Krško.

Najprej so nam predstavili nekaj osnovnih stvari o papirnici. Predstavili so nam zgodovino podjetja in kaj vse pridelujejo danes, kako njihovo delo poteka, koliko papirnih strojev imajo in koliko papirja letno pridelajo. Učence smo potem razdelili v dve skupini (po oddelkih). Obe skupini sta si ogledali obrat papirnice, kjer so videli čistilno napravo za vodo iz Save, ki jo potrebujejo za pridelavo papirja, sekance, dva papirna stroja, skladišče papirja in prostor, kjer imajo star papir, ki ga potem reciklirajo.

Na šolo smo se vrnili ob 11.10, kjer sta naš čakali še dve uri tehniškega dne. Zadnji dve uri smo na šoli izdelovali ročno izdelan papir iz starega časopisnega papirja. Papir smo najprej raztrgali, namočili v vodo in zmleli, da smo dobili papirno kašo. Papirnati snovi smo dodali škrob in nekaj lepila in jo še nekoliko razredčili z vodo. Papirnati snov smo zajeli s sitom in sita polagali na papir – enega na drugega. Nato smo vse skupaj stisnili v stiskalnici in papir položili na ravno podlago, da se posuši.

V fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz tehniškega dne.

Dostopnost