Včeraj, v nedeljo, 8. marca, se je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana odvijala 9. slovenska Glasbena olimpijada. Državnega tekmovanja sta se udeležila tudi dva učenca naše šole: Nuša Zajc iz 8. a in Tevž Kupljenik iz 8. b razreda in tekmovala s 75 drugimi osnovnošolci iz cele Slovenije.

Glasbena olimpijada je tekmovanje, ki glasbeno nadarjenim učencem 3. triade OŠ omogoča kompleksno glasbeno predstavitev; z reševanjem nalog v pisnem testu preverijo svoje glasbeno znanje in sposobnosti slušnega zaznavanja ter prepoznavanja različnih glasbenih prvin, s pevsko predstavitvijo pa izkažejo svojo muzikalnost in interpretacijske sposobnosti. Prav poseben dogodek je za tekmovalce izvedba avtorske skladbe, napisane prav za to priložnost.

Za 3. del tekmovanja sta Nuša in Tevž ustvarila lastni avtorski skladbi z naslovom Bose noge za marimbo, kahon in klavir ter Spomin za dve oboi in klavir, ki smo jih predstavili v dvorani Lucijana Marije Škerjanca na KGBL v Ljubljani. Pri izvedbi lastnih izvirnih skladb so sodelovali še Lenart Kupljenik, Lučka Hrovat in Martin Zajc.

Nuša in Tevž sta prejela zlati priznanji.

Obema tekmovalcema in vsem nastopajočim za velik uspeh iskreno čestitamo!

Vtisi Nuše Zajc:

V nedeljo, 8.3.2020. je na Akademiji za glasbo in balet potekala 9. slovenska glasbena olimpijada. Vse skupaj se je začelo ob 8.30. Najprej sem šla pisat pisni test nato sem odpela svojo pesem Arabesko ljubezni in se nato še preizkusila v ritmičnih in melodičnih vajah. Med posameznimi deli sem bila zelo živčna in me je popadla trema, katere brez podpore ne bi premagala. Čisto na koncu sem skupaj z učiteljico Emo Igličar in mojim bratom Martinom zaigrala svojo skladbo Bose noge, ki je uspela odlično, in se s ponosom priklonila. Po koncu vseh zaigranih skladb smo imeli pavzo za hladno pijačo in za krajši oddih, nato pa smo se ponovno vrnili v dvorano, kjer nas je že čakala razglasitev rezultatov. Ob podeljevanju priznanj sem bila živčna, in na koncu zelo vesela, ko sem bila za svoj trud nagrajena z zlatim priznanjem. Seveda pa do njega ne bi prišla brez motivacije, časa in podpore moje mentorice Eme Igličar. Vesela sem, da sem se udeležila tega tekmovanja, pa ne samo zaradi dobrega uspeha ampak tudi zaradi lepe izkušnje, ki sem jo s tem pridobila.

  

Dostopnost