V novembru 2019 so 14. 3. 2020 razglasili za mednarodni dan matematike. Datum ni izbran naključno, predstavlja namreč posebno število, ki so ga poznali že staroegipčanski matematiki leta 1600 pred našim štetjem. To število danes imenujemo  PI. To je število, ki je enako ploščini kroga s polmerom ena. Njegove vrednosti ne moremo natančno zapisati, saj je to neskončno decimalno število, pri katerem se decimalke nikoli ne ponavljajo. Najpogostejši približek zanj je 3,14, zato je izbrani datum za mednarodni dan matematike ravno 14. marec.

Na šoli smo se odločili, da ta poseben dan matematike obeležimo na zabaven, matematičen način. Organizirali smo matematično dirko za učence cele šole. Vsak oddelek je v petek, 13. 3. 2020, eno šolsko uro matematike namenil tekmovanju v matematični dirki. V spodnjem delu avle so bile pripravljene naloge za učence razredne stopnje, v zgornjem delu avle pa naloge za učence predmetne stopnje. Vsak učenec je dobil listek s številko naloge, pri kateri mora dirko začeti. Rešitev naloge je učence vodila do naslednje naloge in tako naprej, dokler niso rešili vseh devetih nalog. Ko so učenci rešili zadnjo nalogo, so se morali vrniti na začetno točko in s tem zaključili dirko.

   

 

 

 

 

 

 

Vabimo vas, da si ogledate tudi oddajo Infodrom, v kateri lahko vidite naše učence tudi pri sestavljanju Rubikove kocke. Za ogled kliknite tukaj.

Več fotografij iz matematične dirke in sestavljanje Rubikove kocke si lahko ogledate v fotogaleriji.

Dostopnost