V ponedeljek, 6. 4. 2020, so člani Društva vinogradnikov Mirna Peč ob trti, potomki mariborske trte, postavili brajdo. Les za brajdo je podaril Zvone Papež, predsednik društva, brajdo pa je izdelal in vodil postavitev Tomo Zupan, ki je tudi skrbnik trte. Pri postavitvi so sodelovali še Maks Zupan, Darko Cvetan in hišnik šole Marko Matoh. Ob tej priložnosti so opravili tudi spomladanski rez trte in hruške.

Delegacija šole je leta 2012 v Seči pri Portorožu, kjer je imel Tone Pavček svoj vinograd, obiskala Pavčkovo ženo Marijo Pavček. Z njo so učenci šole opravili daljši pogovor za naš zbornik ob odprtju nove šole. Ob tej priložnosti je Jože Barbo, ki je bil tudi član skupine, odrezal dva cepiča, enega od potomke mariborske trte in enega od hruške. Oba cepiča je vzgojil v sadiki, ki smo ju naslednje leto posadili in še vedno lepo uspevata. Obe rastlini predstavljata simbolno vez šole s Tonetom Pavčkom in vsem, kar je imel rad.

Šola se je z Društvom vinogradnikov Mirna Peč dogovorila, da prevzamejo skrbništvo nad trto. Veseli smo, da sodelovanje lepo poteka in se društvu, posebno pa gospodu Zvonetu Papežu in Tomu Zupanu iskreno zahvaljujemo za marljivo skrb. 

Naj trta in hruška vsako leto obrodita bogat sad.

V Mirni Peči, 8. 4. 2020

Ravnatelj
Danijel Brezovar

 

Dostopnost