Od 5. do 11. oktobra smo tudi v naši šoli obeležili Teden otroka. Letošnja tema Tedna otroka je bila Odgovor je pogovor.

V tem tednu so vsi oddelki imeli kar nekaj dejavnosti, ki so popestrile njihov vsakdan: učenci prvega triletja in četrtošolci so si ogledali gledališko predstavo Pika Nogavička KU-KUC gledališča, teden pa so jim krajšali tudi ostali dnevi dejavnosti. Tretješolci so se lahko udeležili učne ure folklore, petošolci so odšli na plavalni tečaj, šestošolci pa so kar cel teden preživeli v šoli v naravi. Za nadarjene učence od 7. do 9. razreda je bila pripravljena jezikovna raziskovalnica, osmošolci so odšli na ekskurzijo po Poti kulturne dediščine Žirovnica, teden pa so skupaj z devetošolci zaključili s športni  igrami.

Za vse učence se je skozi celoten teden v šolski avli odvijalo kar nekaj dejavnosti. Učenci so lahko dnevno predlagali svoje najljubše melodije za krajšanje minut med glavnim odmorom, z združitvijo svetovnih dni starejših in pošte so učenci lahko svojim dedkom in babicam pošiljali svoje razglednice, zbirali smo hrano za zapuščene živali, teden pa zaključili s kvizom o tednu otroka, ki je prinesel tudi nekaj knjižnih nagrad.

Ob vseh dejavnostih je bil teden prepleten z igro, v večini oddelkov pa je to bil tudi teden brez domačih nalog in ocenjevanj. Zadovoljstvo učencev pa so povečale tudi izbrane najljubše malice in kosila.

V soboto, 10. 10. 2020, pa se je 30 najprizadevnejših in nadarjenih učencev od 6. do 9. razreda udeležilo Tabora raziskovanja in kreativnosti. Ta je letos potekal v povezavi s šolskim projektom Kmetijstvo v Mirni Peči. Učenci so bili razdeljeni v 5 delavnic. Ena skupina je v drevesnici Barbo in na kmetiji Rupnik spoznavala osnove sadjarstva, obrezovanja sadnih dreves in spoznavala sorte, ki uspevajo v našem okolišu. Druga skupina se je podrobneje seznanila z govedorejo ter načinom izdelave različnih mlečnih izdelkov. V ta namen so jih prijazno gostili na okoliških kmetijah Radež, Kramar in Bartol. Tretja skupina je spoznavala kmečke jedi mirnopeškega okolja, podrobneje sirek, bogate izkušnje in znanje pa je z njimi delila tudi leta 2016 kmetica leta in predsednica  Društva podeželskih žena Mirna Peč Jelka Krivec. Četrta skupina se je ukvarjala z jezikovnimi tvorbami (frazemi, pregovori, uganke) in narečnimi izrazi s področja kmetijstva, kar so podrobneje spoznavali v domačem kmečkem okolju družine Krivec iz Šentjurija.

Za najlepši okras šole pa so poskrbeli likovno nadarjeni učenci, ki so na šolske talne površine zarisali didaktične gibalne igre, ki bodo navdih za gibanje in učenje marsikateremu učencu.

Utrinke s Tabora raziskovanja in kreativnosti si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Učenci so izrazili izredno zadovoljstvo nad tednom, saj so čutili, da je to teden, ki je resnično namenjen le njim.

Mojca Novak

Dostopnost