V soboto, 26. septembra, smo po Evropi praznovali evropski dan jezikov. Namenjen je spodbujanju zavedanja o kulturni in jezikovni raznolikosti, hkrati pa tudi zavedanju, da učenje jezikov pripomore k boljšemu medsebojnemu razumevanju in odpre vrata novim zaposlitvenim priložnostim.

Ker smo želeli ta pomemben dan obeležiti tudi na naši šoli, smo se odločili, da ga podaljšamo v evropski teden jezikov. V tednu od 28. 9. do 2. 10. je na šoli potekalo kar nekaj dejavnosti, ki so jih učenci imeli možnost opravljati. V avli šole je bila na ogled tudi razstava vsebin, povezanih z učenjem jezikov. Med drugim so učenci lahko prebrali tudi, koliko tujih jezikov obvladajo nekateri športniki, glasbeniki in drugi znani ljudje.

Od ponedeljka do četrtka smo na panoju pri vstopu v šolo predstavili en evropski jezik, v petek pa poleg jezika še eno slovensko narečje, ki velja za zelo težko. Izbrani so bili jeziki tistih držav, ki z nami sodelujejo v projektu Erasmus+ – španski, poljski, bolgarski, grški, italijanski jezik in prekmurščina. Na vhodu je bil izobešen napis Dobrodošli v tem jeziku, na omenjenem panoju pa so bile predstavljene štiri znane osebnosti, ki ta jezik govorijo oziroma so govorile, in prepoznaven simbol države, kjer ta jezik govorijo. Med glavnim odmorom smo predvajali pesem v jeziku, ki smo ga tisti dan predstavili.

Naloga učencev je bila, da so spremljali jezike in na glasovnico po vrsti zapisali, za katere jezike je šlo ter odgovorili na nekaj preprostih vprašanj. Tisti, ki so v celoti in pravilno izpolnili glasovnico, so sodelovali v nagradnem žrebanju.

Da bi spodbudili učenje zunaj in prek spleta, pa smo na zelenici pred šolo, na šolskem igrišču in na vrtu za šolo postavili jezikovne namige, ki so učence vodili k skritemu zakladu. Besedo, ki so jo sestavili s pomočjo teh namigov, so v spletni učilnici Evropski dan jezikov lahko uporabili za ključ, s katerim so se vanjo vpisali. Učenci, ki so se vpisali v spletno učilnico, so prav tako sodelovali v nagradnem žrebanju.

Pripravili pa smo tudi aktivnost za vse tiste, ki radi potujejo. V avli smo razstavili velik zemljevid sveta. Učenci so lahko vzeli belo zastavico, nanjo napisali svoje ime in jo zapičili v državo, ki bi jo radi obiskali.

Učenci so pridno sodelovali v vseh naštetih aktivnostih, enajst srečnežev pa je v nagradnem žrebanju prejelo nagrade. Vsem nagrajencem čestitamo in upamo, da smo se v tem tednu vsi naučili kaj novega.

Aktiv učiteljev angleščine

Dostopnost