Tretji petek v mesecu novembru vsakoletno obeležujemo Svetovni dan hrane in to priložnost izkoristimo, da otrokom predstavimo pomen zdrave prehrane in rednih obrokov, njun vpliv za zdravje in razvoj, obenem pa jim približamo pomen lokalne pridelave živil ter prednosti le-te.

V petek 20. 11. smo tako pripravili že 10. jubilejni Tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru katerega običajno otrokom na slovenskih osnovnih šolah zjutraj, pred poukom, ponudimo primer domačega zajtrka, sestavljenega iz črnega kruha, masla, medu, mleka in jabolk. Letos pa so bili na vrsti naši otroci in njihovi starši, ki so si slovenski tradicionalni zajtrk pripravili kar doma, v krogu svojih najbližjih, svoje družine.

Na Osnovni šoli Toneta Pavčka smo se namreč odločili, da v letošnjem, malce posebnem letu, ta dan obeležimo tako, da staršem pošljemo prijazno vabilo, v katerem jih vljudno povabimo, da si tokrat tradicionalni zajtrk privoščijo kar doma, v domači jedilnici.

Lea Gešman, organizatorka prehrane in obenem organizatorka Tradicionalnega slovenskega zajtrka na šoli, je za učence in učitelje pripravila gradivo, ki so ga ti lahko uporabili kot izhodišče za pogovor na to temo. Učenci so si ob vzpodbudi učiteljev nato lahko sami pripravili zajtrk, si ogledali predlagane video vsebine, rešili križanko, brali pravljice, pripravljali pogrinjke, prepevali, plesali, spoznavali pomen zajtrka, lokalne hrane in bontona. Nekateri učitelji so se pri tem izkazali s super idejami in predstavitvami svojih zajtrkov, ki so jih delili z učenci. Najbolj pogumni pa so skupaj s svojo učiteljico preko videokonference kar pozajtrkovali na daljavo.

Na slikah si lahko ogledate nekaj letošnjih prispevkov učencev, ki so svoje pripravljene zajtrke delili z nami. Za dodatno motivacijo pa so se učenci preizkusili tudi v izdelavi jabolčnega rakca, pri čemer so bili nadvse uspešni.

Tako je bil tudi letos, kot pravi letošnji slogan, zajtrk z medom – super dan!

 

Lea Gešman

 

Dostopnost