V ponedeljek, 27. 3. 2023, je v avli OŠ Grm potekal 33. regijski otroški parlament, na katerem je sodelovalo 35 parlamentarcev s širše Dolenjske in Bele krajine.

Našo šolo je zastopala učenka 9. a, Ana Cesar.

Udeleženci so razpravljali na temo Duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Omenjena tema, izbrana na lanskem nacionalnem otroškem parlamentu, je po »koronskem« času izrazito aktualna in široka. Zajema namreč številna človekova področja.

Mladi parlamentarci so razpravljali o štirih podtemah, in sicer o medvrstniških odnosih, samopodobi, tehnikah sproščanja in iskanju pomoči.

Osnovnošolci so bili mnenja, da mora vsak posameznik najprej poskrbeti zase, šele nato bo lahko v pomoč drugim. Poudarili so pomen komunikacije, zdravih prijateljskih odnosov in trdnega družinskega ozadja.

Debata je bila zelo konstruktivna, v njej pa je pomemben del prispevala tudi Ana. Ob koncu srečanja so parlamentarci izvolili deset najboljših predstavnikov, ki bodo glas JV regije ponesli na nacionalni otroški parlament, ki bo v torek, 11. aprila 2023, v Državnem zboru RS. Med izbranih deset se je uvrstila tudi Ana, za kar ji iskreno čestitam. Verjamem, da bo glasno zastopala interese učence naše šole tudi v Ljubljani.

Mentorica SUŠ OŠ Toneta Pavčka

Mojca Novak

Dostopnost