Življenje, visoko, veliko, večno,
kličem ti: Dober dan!
in ti ponujam roko za srečno
skupno vandranje v kdovekam.
Skozi solzenja, cvetenja, zorenja,
na severni in na južni tečaj,
v dolino solz in na goro vstajenja
in zmeraj znova k sebi nazaj.
Dober dan, tisoč možnosti in dolžnosti.
Dober dan, posvečena norost.
Dober dan, mila ptica mladosti
in tvoja pesem: dar in skrivnost.
Dober dan, življenje! Silno in milo.
Kot na praznik prihajam v tvoj hram
in ti šepetam na uho besedilo
zaljubljenih: Rad te imam!

 

 

 

 

 

Banner2
Pavček 1

Mobilnost 2 - OŠ Toneta Pavčka

V času od 8. 10. 2017 do 14. 10. 2017  so nas obiskale partnerske šole iz Latvije, Nizozemske, Poljske in Italije, zato je v tem tednu na šoli potekal EKO TEDEN, ki smo ga odprli s  prireditvijo.

V eko tednu, kjer je letošnja tema VODA,  so se izvajale številne dejavnosti, o katerih smo poročali tudi širše. 

Potek dejavnosti:

1. dan - Prihod učiteljev in učencev iz tujine, ogled Novega mesta

2. dan - Otvoritev eko tedna, predstavitev slovenskega šolskega sistema, predstavitev in ogled OŠ Toneta Pavčka, srečanje z županom Andrejem Kastelicem, ogled čistilne naprave v Mirni Peči. Več v galeriji. 

3. dan - Učne ure - primeri dobre prakse; srečanje s Cofkom, predstavitev eko šole, eko igre. Več v galeriji.

4. dan - Pohod ob reki Temenici; naravoslovne dejavnosti.

5. dan - Sodelovanje z Vodno agencijo; ustvarjalne delavnice; predstavitve o vodi; Globodol 

6. dan - Ekskurzija: Postojnska jama, na Bled in Ljubljano.

7. dan - Športne igre; zaključek eko tedna

 

Zaključek prvega leta projekta

Mobilnost na Poljskem https://youtu.be/hig-NI1PLGQ

Donatorji:

 • Ekologi brez meja
 • Komunala Novo mesto
 • Dinos d.o.o
 • Jezikovna šola Jurena
 • Kmetija Marn
 • Kmetija Jelše
 • Kmetija Medle
 • Čebelarstvo R&J Cerovšek

Predstavitve izdelane v programu Power Point
Vsebina: Naravni viri in odpadki

1. Vetrna energija: Urh Kic, 4. b

2. Smeti: Pia Fornezzi Rezelj, 6. a

3. Odpadki: Žiga Žagar, Lan Šiško Peperko, Nejc Gašperič, 8.a in 8.b

Več v fotogaleriji.

Eko teden na Poljkem

Utrinki iz eko tedna na Poljskem

Ekoaktivni

REZULTATI ZBIRALNE AKCIJE ODPADNEGA PAPIRJA

V okviru projekta Erasmus+ projekta Ekoaktivni je v začetku maja potekala zbiralna akcija odpadnega papirja. Skupaj smo zbrali 15360 kg papirja. Največjo količino- kar 2134 kg- so zbrali učenci 9. a razreda.
Denar od zbranega papirja bo namenjen šolskemu skladu, le devetošolci bodo denar dobili za oddelčno skupnost.
V obeh akcijah skupaj so največ papirja zbrali devetošolci (kar 6439 kg), zato bodo nagrajeni kot najuspešnejši razred. Nagrajeni bodo tudi trije učenci, ki so prinesli zbrali največ papirja. Ti so:

 1. Kastelic Tisovec Maj, 8. b - 1786 kg
 2. Gracel Ema, 6. a – 909 kg
 3. Krevs Tim, 9. a - 882 kg
RAZRED OKTOBER [kg] MAJ [kg]
1. a 1064 1020
1. b 1063 972
2. a 960 1091
2. b 511 449
3. a 700 802
3. b 1297 761
4. a 787 404
4. b 1303 699
5. a 368 910
5. b 475 1199
6. a 917 2003
7. a 2042 622
8. a 875 453
8. b 2002 1539
9. a 4305 2134
vrtec 477 298
SKUPAJ 19146 15360

 

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA PO UČENCIH (maj 2017)

 1. Kastelic Tisovec Maj, 8. b - 638
 2. Gracel Ema, 7. a - 903
 3. Smolič Aleks, 5. b - 573
 4. Parkelj Ula, 8. b - 503
 5. Drenik Rok, 9. a - 483
 6. Krevs Anže, 6. a - 300
 7. Slak Lana, 5. b - 272
 8. Ilar Lina, 8. a - 272
 9. Kramar Lana, 2. b - 204
 10. Jaklič Tit, 9. a - 203
 11. Pugelj Lan, 1. b - 203

KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA PO UČENCIH (oktober 2016 in maj 2017)

 1. Kastelic Tisovec Maj, 8. b - 1786
 2. Gracel Ema, 6. a - 909
 3. Krevs Tim, 9. a - 882

Iskrene čestitke.

Pri akciji so pomagali:

Žan Retar, Žan Plavec, Žan Kramžar, Maj Kastelic Tisovec, Kristjan Resnik, Tit Jaklič, Anej Rajšel, Rok Strojin, Lara Barbo, Karin Rupnik

Hvala vsem, ki ste pomagali pri akciji.

EKO teden

Vodna postaja, vodni agent

članek in slike

Predavanje o odpadkih

V torek, 18. aprila 2017, je na šoli predaval Simon Štukelj iz Komunale Novo mesto. Predaval je na temo Odpadki. Predstavil je kako poteka ciklični krog ravnanja z odpadki ter sistem ločevanja odpadkov.

slike

Obisk gozdarke v 2. razredu

V sredo, 19. 4. 2017, je učence 2. razreda v gozd popljelala gozdarka Jasmina Čanželj. Zaposlena je na Zavodu za gozdove Slovenije. Na gozdnem sprehodu je učnece podučila o gozdnem bontonu, predstavila jim je svoj poklic ter orodje in pripomočke, ki jih uporablja pri svojem delu. 

Gospa Jasmina je učencem predstavila najbolj znane drevesne vrste in skupaj z njimi poiskala klice in mlade rastline, ki so jih učenci shranili v časopisnem papirju. Iz posušenih rastlin bodo pričeli ustvarjati pomladanski herbarij, ki ga bodo dopolnili z drugimi nabranimi rastlinami.

slike

Obisk gozdarja v 1. razredu

V četrtek, 20. 4. 2017, je učence 1. razreda obiskal gozdar Miloš Kecman, ki je zaposlen na Zavodu za gozdove Slovenije. Učence je odpeljal v bližnji gozd, kjer jim je predstavila drevesne vrste, gozdne živali in delo ter pripomočke gozdarja.

Eko družabne igre

Pri eko krožku in v podaljšanem bivanju so učenci iz odpadnega materiala izdelali različne eko družabne igre. V eko tednu so se v času podaljšanega bivanja preizkusili v njih in se ob medsebojnem druženju prijetno zabavali.

Ogled zbirno reciklažnega centra in čistilne naprave

V četrtek, 20. aprila 2017, se je 7 ekokoordinatorjev udeležilo dneva odprtih vrat na Komunali Novo mesto. Najprej so spoznali to podjetje oziroma njihove dejavnosti, in sicer preko video posnetka. Ogledali so si tudi Zbirno reciklažni center, kjer so videli, kako se ločujejo odpadki.
Sledil je še ogled čistilne naprave v Novem mestu. Spoznali so mehansko predčiščenje, biološko in kemično čiščenje ter obdelavo blata.

slike

Obisk Reciklarne v Novem mestu in delavnica recikliranja

V sklopu dejavnosti eko tedna smo učenke interesne dejavnosti Recikliranje obiskale Reciklarno v Novem mestu. Sprejela nas je vodja Polona Žalec iz Društva Rokoroki, ki nam je predstavila njeno delovanje in namen. Prodajalna in popravljalnica rabljenih stvari deluje kot socialno podjetje. V centru ponovne uporabe sprejemajo najrazličnejše predmete, ki jih lastniki ne potrebujejo več, so pa še vedno uporabni. Po popravilu ali predelavi te predmete prodajo po simbolični ceni, ki dobijo nove lastnike, namesto da bi pristali v smeteh. Po ogledu blaga, ki ga imajo trenutno v Reciklarni, smo imele ustvarjalno delavnico. Iz starih majic smo izdelale nakupovalne vrečke, ki smo jih okrasile s poljubnimi dekorativnimi dodatki. Ker je čas prehitro minil, smo izdelke dokončale v šoli naslednji dan na delavnici recikliranja. Ugotovile smo, da pri interesni dejavnosti zelo učinkovito uporabljamo odpadne predmete in iz njih ustvarjamo res uporabne dekorativne izdelke. S tem zmanjšujemo količino odpadkov in razvijamo svojo ustvarjalnost.

Učenke ID Recikliranje z mentorico

slike

Zeleni stražarji v eko tednu

V sklopu dejavnosti v eko - tednu, smo učenci 4. a razreda opravljali delo zelenih stražarjev. Vsak dan smo za čisto okolico šole poskrbeli po trije učenci. V sredo, 19.4.2017, pa smo peto šolsko uro delo zelenih stražarjev opravljali vsi. Razdelili smo se v štiri skupine in prehodili parkirišče ob šoli, brežino do ceste pod igriščem in okolico vrtca do pločnika ob cesti. Čeprav smeti pobiramo vsak dan, smo nabrali kar nekaj papirčkov, embalaže od sladkarij, plastenk in zamaškov.

Učenci 4. a razreda

slike

Čistilna akcija

V petek, 21. 4. 2017, so se učenci 2. razreda v zaključku EKO tedna in obeleževanja svetovnega dneva Zemlje odločili, da bodo očistili center Mirne Peči. Čeprav se je zdelo, da je bila po prazničnem vikendu Mirna Peč čista, so otroške oči videle in našle še marsikaj. Šest vrečk za smeti smo v dobri uri napolnili, da smo jih komaj prinesli nazaj do šole. In česa smo našli največ? Cigaretnih ogorkov, pločevink in škatlic od cigaret. Verjamemo, da te odpadke odvržejo predvsem odrasli, zato jim kličemo NA POMOČ pri ohranjanju našega okolja!

slike

Dan Zemlje

V petek, 21. 4. 2017, je na Glavnem trgu v Novem mestu potekala že 12. prireditev ob dnevu Zemlje. Udeležili so se je tudi učenci in učenke naše šole. Na trgu so se šole predstavile s svojimi stojnicami, delavnicami ter točkami na odru. Letos so učenci na naši stojnici predstavili izdelke, ki so nastali pri interesni dejavnost Recikliranje, ki jo vodi učiteljica Mojca Starešinič. Vsi izdelki so bili narejeni iz recikliranega materiala. Naše učenke so se s svojo točko predstavile tudi na odru, in sicer z glasbeno točko Voda skupine Dan D.
Na odru je potekal zanimiv program. Najprej so se predstavile šole s pevskimi, plesnimi ali dramskimi točkami, nato pa je sledila podelitev priznanj in nagovori županov. Prireditev so popestrili tudi člani glasbene skupine The Plut family.

slike

Naravoslovni dan v 4. razredu - Voda

V četrtek, 13.4.2017, smo imeli v 4. a in 4. b razredu naravoslovni dan na temo voda. Delo je potekalo ob reki Temenici. Po malici smo se pogovorili o varnosti v prometu ter pravilih dela ob reki. Nato smo se odpravili v Mirno Peč, kjer nas je pri čistilni napravi sprejela ga. Andrea Cesar, mamica naše sošolke Altee Ronje Cesar, ki nam je predstavila delovanje čistilne naprave in sistem čiščenja odpadnih voda. Nato smo spoznavali lastnosti vode in vrednotili stanje reke Temenice. Na dveh merilnih mestih smo opazovali, zapisovali in primerjali strugo in brežino, rastlinstvo in živalstvo v strugi ter na brežini, merili temperaturo, hitrost toka, vsebnost kisika, ph in prevodnost. Delali smo v osmih skupinah po 4 učenci. Ugotovitve smo zapisovali v učne liste. Pri delu smo bili pri zelo aktivni, saj nas raziskovanje vode in življenja ob vodi zelo pritegnilo. Izjemno navdušeni smo bili, ker smo na kamnih, ki smo jih potegnili iz Temenice, našli veliko živali. Najbolj zanimive so bile pijavke, ki so se hitro prisesale na prste, če si se jih dotaknil. Ugotovili smo, da je življenje ob reki in v reki Temenici zelo bogato, kar dokazuje, da je reka čista.

Raziskovalni način učenja nam je bil zelo všeč in dan je prehitro minil. Ge. Cesarjevi smo se zahvalili za resnično dobro in zelo strokovno sodelovanje, se poslovili in se vrnili v šolo.

Četrtošolci z razredničarkama

fotogalerija

Videokonferenca s Poljaki

24. marca smo imeli videokonferenco vsak učenec posebej z učencom iz osnovne šole iz Poljske.

fotogalerija

Video konferenca z Latvijo

V petek 10. 3. 2017 smo se pogovarjali z osnovno šolo iz Latvije.

WP 20170310 001 WP 20170310 002

WP 20170310 003 WP 20170310 004

WP 20170310 005

2. video konferenca

V četrtek 12.1.2017 smo imeli video konferenco. Pogovarjali smo se z Osnovno šolo Szkola Podstawowa Nr 2 im. K.K.Baczynskiego w Pulawach iz kraja Puławy na Poljskem.

2017 01 SkypePoland 002

Več v fotogaleriji

Zmagovalin logotip za Eko-Aktivni

z logo

Na natečaju je zmagal logotip iz Latvije.

1. video konferenca

V četrtek 17.11.2016 smo imeli 1. video konferenco. Pogovarjali smo se z Osnovno šolo 2 Circolo Didattico Cavour Marsala iz kraja Marsala v Italiji.

DSC 0019 DSC 0022

DSC 0032 DSC 0048

Ostale slike najdete v fotogaleriji.

Logotip Eko-Aktivni

Natečaj za izbor logotipa za projekt Ekoaktivni se je zaključil in skupaj smo izbrali dva logotipa, ki sta se uvrstila na finalni izbor.

WP 20161028 004 WP 20161028 005

Zahvaljujemo se za vaš prispevek.

ZBIRALNA AKCIJA ODPADNEGA PAPIRJA

V okviru Erasmus+ projekta Ekoaktivni je konec oktobra potekala jesenska zbiralna akcija starega papirja. Skupaj smo zbrali čez 19 ton papirja, kar je največ do sedaj. Največjo količino papirja- kar 4305 kg- so zbrali devetošolci.
Denar od zbranega papirja bo namenjen oddelčnim skupnostim. Naslednja zbiralna akcija bo v mesecu aprilu. Po končani spomladanski akciji bomo nagradili razred, ki bo v obeh akcijah skupaj zbral največ odpadnega papirja. Posebno nagrado pa si bodo zaslužili tudi trije učenci na šoli, ki bodo prinesli največ kilogramov odpadnega papirja.
Rezultate akcije si lahko preberete v ekokotičku.
Hvala učencem in učiteljem, ki ste pomagali pri akciji ter vsem, ki ste prinesli papir.

 

REZULTATI ZBIRALNE AKCIJE ODPADNEGA PAPIRJA oktober 2016

 

RAZRED KILOGRAMI
1. a 1064
1. b 1063
2. a 960
2. b 511
3. a 700
3. b 1297
4. a 787
4. b 1303
5. a 368
5. b 475
6. a 917
7. a 2042
8. a 875
8. b 2002
9. a 4305
vrtec 477
SKUPAJ 19146

 

 KOLIČINA ZBRANEGA PAPIRJA PO UČENCIH
oktober 2016

 1. Kastelic Tisovec Maj, 8. b - 1148
 2. Krevs Tim, 9. a - 775
 3. Kovačič Luka, 9. a - 739
 4. Smrke Nastja, 7. a – 454
 5. Jaklič Tit, 9. a - 371
 6. Rozman Luka, 9. a - 350
 7. Rajšel Anej, 7. a - 294
 8. Gorenc Zala, 9. a - 285
 9. Rožmanc Anja, 7. a - 262
 10. Saje Žiga, 8. b - 255
 11. Patrik Jarc, 1. a - 255

Čestitke zmagovalcem oziroma vsem za zbrano ogromno količino odpadnega papirja. Naslednja zbiralna akcija bo spomladi.

 

ŠOLSKI LIKOVNI NATEČAJ: EKOAKTIVNI

KDO LAHKO SODELUJE? učenci 1.–9. razreda OŠ Toneta Pavčka
KDAJ POTEKA NATEČAJ? 11. 10. 2016 – 21.10.2016
TEMA NATEČAJA JE?
 • ekologija

KAJ BOŠ UPOŠTEVAL/-A PRI USTVARJANJU?

 • ustvari logotip
 • prikaži učinkovito recikliranje in porabo naravnih virov
 • po želji v svoj izdelek vključi sodelujoče države (imena, začetnice, barve zastav, itn.)
 • tehnika ustvarjanja je poljubna
 • ozadje naj ostane belo

KOMU ODDAŠ SVOJ PREDLOG?

učiteljici Poloni Rozman ali Aleši S. Škedelj

KDAJ IN KAKO BO POTEKAL IZBOR ZMAGOVALNIH PREDLOGOV ZA LOGOTIP?

 • učiteljica Aleša izmed vseh sodelujočih izbere 5 najboljših
 • razstava 5 najboljši na oglasni deski predmetne stopnje 24 in 25. 10 2016
 • izbor 2 najboljših izmed 5 ponujenih bo potekal z glasovanjem vseh učencev
 • razglasitev zmagovalnih 2 logotipov: 31.10.2016

 

Več navodil v razpisu natečaja.

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...