Sreča se zmeraj z nesrečo brati.
Tako stare knjige uče.
A človek ne neha vérovati
in za srečo kakor za zvezdo gré.

 

Tako živi sreča svojo posebno zgodbo
med stvarmi in med ljudmi,
ki jo poslušajo kot znano godbo,
ki ni resnična, a milo zveni.

 

A sreča ni v glavi in ne v daljavi,
ne v žepu ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš koga rad.

 

Potem v tebi dve sreči gorita.
Dve sonci v srcu. Dvoje svetil.
Od njiju je luč okrog tebe razlita,
ko romaš za zvezdo, k sebi, na cilj.

 

 

 

 

Banner2
Pavček 1

EKO teden

Vodna postaja, vodni agent

članek in slike

Predavanje o odpadkih

V torek, 18. aprila 2017, je na šoli predaval Simon Štukelj iz Komunale Novo mesto. Predaval je na temo Odpadki. Predstavil je kako poteka ciklični krog ravnanja z odpadki ter sistem ločevanja odpadkov.

slike

Obisk gozdarke v 2. razredu

V sredo, 19. 4. 2017, je učence 2. razreda v gozd popljelala gozdarka Jasmina Čanželj. Zaposlena je na Zavodu za gozdove Slovenije. Na gozdnem sprehodu je učnece podučila o gozdnem bontonu, predstavila jim je svoj poklic ter orodje in pripomočke, ki jih uporablja pri svojem delu. 

Gospa Jasmina je učencem predstavila najbolj znane drevesne vrste in skupaj z njimi poiskala klice in mlade rastline, ki so jih učenci shranili v časopisnem papirju. Iz posušenih rastlin bodo pričeli ustvarjati pomladanski herbarij, ki ga bodo dopolnili z drugimi nabranimi rastlinami.

slike

Obisk gozdarja v 1. razredu

V četrtek, 20. 4. 2017, je učence 1. razreda obiskal gozdar Miloš Kecman, ki je zaposlen na Zavodu za gozdove Slovenije. Učence je odpeljal v bližnji gozd, kjer jim je predstavila drevesne vrste, gozdne živali in delo ter pripomočke gozdarja.

Eko družabne igre

Pri eko krožku in v podaljšanem bivanju so učenci iz odpadnega materiala izdelali različne eko družabne igre. V eko tednu so se v času podaljšanega bivanja preizkusili v njih in se ob medsebojnem druženju prijetno zabavali.

Ogled zbirno reciklažnega centra in čistilne naprave

V četrtek, 20. aprila 2017, se je 7 ekokoordinatorjev udeležilo dneva odprtih vrat na Komunali Novo mesto. Najprej so spoznali to podjetje oziroma njihove dejavnosti, in sicer preko video posnetka. Ogledali so si tudi Zbirno reciklažni center, kjer so videli, kako se ločujejo odpadki.
Sledil je še ogled čistilne naprave v Novem mestu. Spoznali so mehansko predčiščenje, biološko in kemično čiščenje ter obdelavo blata.

slike

Obisk Reciklarne v Novem mestu in delavnica recikliranja

V sklopu dejavnosti eko tedna smo učenke interesne dejavnosti Recikliranje obiskale Reciklarno v Novem mestu. Sprejela nas je vodja Polona Žalec iz Društva Rokoroki, ki nam je predstavila njeno delovanje in namen. Prodajalna in popravljalnica rabljenih stvari deluje kot socialno podjetje. V centru ponovne uporabe sprejemajo najrazličnejše predmete, ki jih lastniki ne potrebujejo več, so pa še vedno uporabni. Po popravilu ali predelavi te predmete prodajo po simbolični ceni, ki dobijo nove lastnike, namesto da bi pristali v smeteh. Po ogledu blaga, ki ga imajo trenutno v Reciklarni, smo imele ustvarjalno delavnico. Iz starih majic smo izdelale nakupovalne vrečke, ki smo jih okrasile s poljubnimi dekorativnimi dodatki. Ker je čas prehitro minil, smo izdelke dokončale v šoli naslednji dan na delavnici recikliranja. Ugotovile smo, da pri interesni dejavnosti zelo učinkovito uporabljamo odpadne predmete in iz njih ustvarjamo res uporabne dekorativne izdelke. S tem zmanjšujemo količino odpadkov in razvijamo svojo ustvarjalnost.

Učenke ID Recikliranje z mentorico

slike

Zeleni stražarji v eko tednu

V sklopu dejavnosti v eko - tednu, smo učenci 4. a razreda opravljali delo zelenih stražarjev. Vsak dan smo za čisto okolico šole poskrbeli po trije učenci. V sredo, 19.4.2017, pa smo peto šolsko uro delo zelenih stražarjev opravljali vsi. Razdelili smo se v štiri skupine in prehodili parkirišče ob šoli, brežino do ceste pod igriščem in okolico vrtca do pločnika ob cesti. Čeprav smeti pobiramo vsak dan, smo nabrali kar nekaj papirčkov, embalaže od sladkarij, plastenk in zamaškov.

Učenci 4. a razreda

slike

Čistilna akcija

V petek, 21. 4. 2017, so se učenci 2. razreda v zaključku EKO tedna in obeleževanja svetovnega dneva Zemlje odločili, da bodo očistili center Mirne Peči. Čeprav se je zdelo, da je bila po prazničnem vikendu Mirna Peč čista, so otroške oči videle in našle še marsikaj. Šest vrečk za smeti smo v dobri uri napolnili, da smo jih komaj prinesli nazaj do šole. In česa smo našli največ? Cigaretnih ogorkov, pločevink in škatlic od cigaret. Verjamemo, da te odpadke odvržejo predvsem odrasli, zato jim kličemo NA POMOČ pri ohranjanju našega okolja!

slike

Dan Zemlje

V petek, 21. 4. 2017, je na Glavnem trgu v Novem mestu potekala že 12. prireditev ob dnevu Zemlje. Udeležili so se je tudi učenci in učenke naše šole. Na trgu so se šole predstavile s svojimi stojnicami, delavnicami ter točkami na odru. Letos so učenci na naši stojnici predstavili izdelke, ki so nastali pri interesni dejavnost Recikliranje, ki jo vodi učiteljica Mojca Starešinič. Vsi izdelki so bili narejeni iz recikliranega materiala. Naše učenke so se s svojo točko predstavile tudi na odru, in sicer z glasbeno točko Voda skupine Dan D.
Na odru je potekal zanimiv program. Najprej so se predstavile šole s pevskimi, plesnimi ali dramskimi točkami, nato pa je sledila podelitev priznanj in nagovori županov. Prireditev so popestrili tudi člani glasbene skupine The Plut family.

slike

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...