Sreča se zmeraj z nesrečo brati.
Tako stare knjige uče.
A človek ne neha vérovati
in za srečo kakor za zvezdo gré.

 

Tako živi sreča svojo posebno zgodbo
med stvarmi in med ljudmi,
ki jo poslušajo kot znano godbo,
ki ni resnična, a milo zveni.

 

A sreča ni v glavi in ne v daljavi,
ne v žepu ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš koga rad.

 

Potem v tebi dve sreči gorita.
Dve sonci v srcu. Dvoje svetil.
Od njiju je luč okrog tebe razlita,
ko romaš za zvezdo, k sebi, na cilj.

 

 

 

 

Banner1
Pavček 3

Erasmus+ Latvija

Skupina učencev in učiteljev OŠ Toneta Pavčka biva v kraju Tervete v Latviji in sodeluje v eko tednu, ki poteka na osnovni šoli Annas Brigaderes pamatskola.

V ponedeljek, 8. 10. 2018, smo se udeležili prijetnega sprejema na osnovni šoli, si ogledali šolo in se seznanili z njenim delovanjem. Sledil je sprejem na občini, kjer je županja predstavila zanimivosti in posebnosti občine. V popoldanskem času smo si ogledali majhno pekarno, kjer pek pripravlja kruh brez kvasa in ga prodaja po celotni Latviji. V nadaljevanju je sledila delavnica »Izdelaj milo« ter degustacija dobrot iz mete.

Več v galeriji.

 

Torek, 9. 10. 2018

Zbudili smo se ob 7.15, se oblekli in odšli na zajtrk. Bil je okusen. Po zajtrku smo se z avtobusom odpeljali v šolo, kjer smo imeli učne ure z učitelji partnerskih šol. Pri učiteljih iz Latvije smo izdelovali papirnata jabolka. Naši učiteljici sta predstavili čebelarstvo, poleg tega pa so lahko četrtošolci poskusili slovenski tradicionalni zajtrk ter izdelali kranjsko čebelo iz odpadnega materiala. Sledile so predstavitve tedenskega jedilnika in zdrave prehrane, ki so bile poučne in zanimive. Imeli smo kosilo, po kosilu pa predstavitev namiznih eko iger. Pozneje smo odšli v pekarno, kjer smo pripravljali mini pice in tradicionalne pekovske izdelke. Že malo utrujeni smo odšli na inštitut hortikulture, kjer smo si v muzeju ogledali veliko starih predmetov ter imeli predstavitev o jabolkih in njihovi uporabi. Potem smo imeli večerjo, ki je bila zelo dobra. Siti in zadovoljni smo se odpravili v hotel. Bil je naporen, a zanimiv dan.

 Več v galeriji.

 

Sreda, 10. 10. 2018

Današnji dan smo preživeli v Narodnem parku Tervete, ki navdušuje s svojimi veličastnimi borovci starimi skoraj 300 let. V parku smo srečali pravljične junake, se povzpeli na leseni razgledni stolp, poskusili domače piškote in borovničev čaj. Sledile so orientacijske igre, kolesarjenje in adrenalinski park. Za konec pa smo si ogledali še rekonstruiran grad mogočnih Semigalcev.

Več v galeriji.

 

Četrtek, 11. 10. 2018

Danes smo imeli na šoli različne športne igre, ki so bile zelo zabavne. Nato smo preizkušali tradicionalne jedi vseh sodelujočih držav. Zatem smo odšli v pivovarno Tervete. Tam smo izvedeli, kako proizvajajo otroško oziroma brezalkoholno pivo »Kvas«. Za zaključek pa smo odšli še v park. Igrali smo nogomet, se igrali na igralih in se imeli zelo lepo. Utrujeni smo se vrnili v hotel.

Več v galeriji.

 

Petek, 12. 10. 2018

Današnji dan smo preživeli v prestolnici Latvije, v Rigi. Pred ogledom starega mestnega jedra smo se v družinskem podjetju seznanili, kako izdelati bonbone brez umetnih konzervansov in barvil. Za konec dneva smo se povzpeli  na televizijski stolp, ki velja za tretjega najvišjega v Evropi, od koder je čudovit razgled vse do Baltskega morja.

Več v galeriji. 

Bilo je lpoučno, zabavno in  nepozabno. 

 

Jurij in Urh

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...