Sreča se zmeraj z nesrečo brati.
Tako stare knjige uče.
A človek ne neha vérovati
in za srečo kakor za zvezdo gré.

 

Tako živi sreča svojo posebno zgodbo
med stvarmi in med ljudmi,
ki jo poslušajo kot znano godbo,
ki ni resnična, a milo zveni.

 

A sreča ni v glavi in ne v daljavi,
ne v žepu ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš koga rad.

 

Potem v tebi dve sreči gorita.
Dve sonci v srcu. Dvoje svetil.
Od njiju je luč okrog tebe razlita,
ko romaš za zvezdo, k sebi, na cilj.

 

 

 

 

Banner2
Pavček 1

Eko dan

V soboto, 13. 10. 2018, smo imeli eko dan. Učenci razredne stopnje so ustvarjali v razredih s svojimi razredničarkami. 1. razreda sta izdelovala jesenske vaze, 2. razreda pa lesene zabojčke. Učenci 3. a so šivali »pliškote« in figure iz brisač, učenci 3. b pa so delali organizacijske table, lutke iz ličkanja in lesene zabojčke. Četrtošolci so iz zgoščenk in ostankov volne izdelovali mobile, iz odpadnega usnja pa verižice. Učenci 5. a razreda so pekli kostanj, učenci 5. b pa so naredili projekcijo Kako vam naj prodamo modrino neba?, inovativni pa so bili tudi pri zapisu ekoloških misli.

Učenci od 6. do 9. razreda smo imeli različne delavnice, na katerih smo izdelovali uporabne izdelke iz odpadnih materialov. Na delavnicah smo delali naravna čistila in ptičje hišice, šivali smo torbe in vrečke za zelenjavo, izdelovali sveče. Pekli smo kostanj, sirov burek, jabolčni zavitek, žemljice in več vrst kruha. Izdelovali smo tudi zdrave, eko namaze. Imeli smo menjalnico oblačil in igrač. Prelopatali smo vrt za šolo in ga pripravili za novo sezono. Zbirali smo baterije, zamaške in papir.

Na delavnicah so se nam pridružili dedki in babice, ki so nam pomagali pri izdelavi izdelkov.

Pri malici smo učenci dobili steklenice. Z željo, da bi na šoli uporabljali čim manj plastike in posledično ustvarjali čim manj plastičnih odpadkov, je šola za vse učence nakupila steklenice. Tako učenci ne bomo več dobivali sokov v tetrapakih in vode v plastenkah, ampak bomo pili svežo vodo, ki si jo bomo natočili na pitnikih.

Po končanih delavnicah smo imeli tržnico, na katero so bili vabljeni starši, sorodniki, prijatelji … Pripravili smo kratek program, za dedke in babice, ki so nam pomagali v delavnicah, pa tudi pogostitev. Na eko tržnici smo ponujali izdelke po simbolnih cenah. Denar, ki smo ga zbrali, bomo namenili za plačilo decembrskega koncerta. 

Dan je minil hitro. Učenci pa smo bili veseli, ker smo se naučili veliko novega o ekologiji, odpadni material pa uporabili za nekaj novega in izvirnega.

Ema Gracel, 8. b

→ FOTOGALERIJA (MIA OBERČ, 9. A)

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...