Sreča se zmeraj z nesrečo brati.
Tako stare knjige uče.
A človek ne neha vérovati
in za srečo kakor za zvezdo gré.

 

Tako živi sreča svojo posebno zgodbo
med stvarmi in med ljudmi,
ki jo poslušajo kot znano godbo,
ki ni resnična, a milo zveni.

 

A sreča ni v glavi in ne v daljavi,
ne v žepu ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš koga rad.

 

Potem v tebi dve sreči gorita.
Dve sonci v srcu. Dvoje svetil.
Od njiju je luč okrog tebe razlita,
ko romaš za zvezdo, k sebi, na cilj.

 

 

 

 

Banner2
Pavček 3

Simbioza

Projekt Simbioza je prostovoljski projekt, ki temelji na medgeneracijskemu sodelovanju in ga v naši šoli izvajamo že od leta 2012. Osrednji namen brezplačnih delavnic je starejšim omogočiti pozitivno izkušnjo z računalnikom, vzbuditi in okrepiti njihovo samozavest ter jih motivirati za nadaljnje učenje ter uporabo računalnika. S projektom učence pozovemo k prostovoljstvu, starejše pa spodbudimo, da so se vključili v vseživljenjsko učenje.

Od leta 2014 pa izvajamo tudi projekt Simbioza giba, pri katerem mladi prostovoljci sodelujejo s starejšo generacijo pri športni vadbi. Telesna aktivnost igra pomembno vlogo pri gradnji trdnih kosti, posebno pomembna pa je v starosti, saj z redno telesno vadbo zmanjšujemo posledice redčenja kostne mase.

Projekta Simbioza in Simbioza giba nameravamo organizirati tudi v prihodnjem šolskem letu.

Simbioza giba 2015

Kaj? Vzpodbujanje športne aktivnosti starejših občanov in občank.

Kdaj? Od ponedeljka, 21. septembra 2015, do petka, 25. septembra.

Kje? Zunanje igrišče ali telovadnica pri stari šoli.

Kako? Vadba vzdržljivosti (zunanje igrišče v ponedeljek od 16.30 do 17.30 in sreda od 18.00 do 19.00), osnove športnih iger (telovadnica v torek od 18.00 do 19.00), vadba moči in gibljivosti (telovadnica v četrtek od 10.05 do 10.50), namizni tenis in badminton (telovadnica v petek od 10.00 do 11.00).

Kdo? Vadbo so vodili učenci prostovoljci pod strokovnim nadzorom učiteljev Boštjana Srovina, Klemna Kramarja in Roberta Dragana.

Prva aktivnost je pod vodstvom Boštjana Srovina potekala v torek, 22. 9., med 18. 00 in 19. 00. Tema prve delavnice so bile igre z žogo. Podrobneje so delali s košarkarskimi žogami ter z loparji za badminton. Odziv babic je bil dober oziroma sta bili z vadbo zelo zadovoljni. Pri vadbi je pomagal učenec Gašper Krevs.

Drugi trening je bil pod vodstvom Roberta Dragana realiziran v sredo, 23. 9., med 18. 00 in 19. 00. Poudarek je bil na pridobivanju aerobnih sposobnosti. Na vadbo so prišle 4 babice: Milka Bobnar, Silva Lužar, Jožica Cesar, Slavica Avbar. Z vadbo so bile zelo zadovoljne. Všeč jim je bilo, da je bila vadba individualno prilagojena. Pomagala je učenka Pija Jakša.

Vadba s poudarkom na moči je potekala v četrtek, 24. 9. 2015, med 10. 00 in 11. 00, v telovadnici pri stari šoli. Prisotne so bile Slavica Avbar, Silva Lužar in Milka Bobnar. Pri vadbi je pomagala učenka Pija Jakša.

V petek 25. 9. Je med 10. 00 in 11. 00 potekala vadba z žogami in loparji; podobno kot v torek. Vadba je potekala pod nadzorom učitelja B. Srovina. Vtisi vadečih (3 babice) so bili zelo pozitivni. Pri vadbi sta pomagala Gašper Krevs in Kristijan Brajer.

Kljub pičlemu odzivu bomo SIMBIOZO GIBA organizirali tudi v prihodnjem šolskem letu. Vadeče so predlagale naj poleg običajnega oglaševanja, oglašujemo tudi pri društvih, saj nekatere babice oziroma dedki nimajo vnukov v šoli.

Vodja SIMBIOZE GIBA na OŠ T. Pavčka: Robert Dragan

 

Simbioza (računalništvo) 2015

Od 19. do 23. oktobra 2015 je na Osnovni šoli Toneta Pavčka že četrtič zapored potekal vseslovenski projekt prostovoljcev Simbioza, katerega namen je s pomočjo medgeneracijskega sodelovanja mladih in starejših dvigniti nivo računalniške pismenosti starejših. Pod pokroviteljstvom mentorja in učitelja računalništva Igorja Šajna je pri projektu sodelovalo sedem učenk in učencev: Maja Kernc, Tina Makše, Vanja Hribar, Jasmin Saje, Andriyana Muhič, Luka Kovačič in Pavlina Gorenc. Vsem se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje pri projektu.

V okviru projekta Simbioza smo organizirali pet delavnic. Za prvi dve delavnici smo se še posebej potrudili in skušali slediti svetovnim trendom, po katerih je starejšim mnogo prijaznejše in enostavnejše delo s tabličnim računalnikom. Zato smo uspeli od slovenskega uvoznika dobiti na preizkus tri najnovejše tablice Apple iPad Air2, ki so jih starejši lepo sprejeli.

Prva delavnica – Vprašanja in odgovori na vse, kar vas zanima

Prva delavnica je bila najbolj sproščena in toplo sprejeta. Na njej smo se predvsem pogovarjali o sodobnih trendih v računalništvu, a računalniških programih in strojni opremi, pogovarjali smo se o tem, kaj se splača kupiti in kaj ne ter kje in kako se danes opravljajo nakupi opreme. Imeli smo tudi priložnost, da je vsak starejši lahko predstavil svoj problem, ki smo ga nato skušali rešiti ali vsaj dati napotke za rešitev.

Druga delavnica – Svet informacij ali kako brskamo po svetovnem spletu

Druga delavnica je bila številčno najbolj obiskana. Na njej smo si pogledali, kako lahko na svetovnem spletu poiščemo kakšno informacijo s pomočjo iskalnikov (Google, Bing, Najdi.si). Nato smo si skupaj poiskali nekaj spletnih strani, ki imajo zanimive informacije za starejše (o kuhanju, vrtnarstvu, zdravstvenih nasvetih, občinske informacije ipd.).

Tretja delavnica – E-pošta in družbeno omrežje Facebook

Na tretji delavnici so imeli vsi obiskovalci priložnost brezplačno izdelati svoj e-poštni račun, ki je elektronska različica navadnega papirnatega pošiljanja pošte. Več kot polovica udeležencev je svojo e-pošto že imela, kar pomeni, da tudi pri nas starejši že sledijo sodobnim informacijskim trendom. Nato smo si pogledali, kako deluje družbeno omrežje Facebook, si prav vsi izdelali svoje »fejsbuk« račune in nato pogledali, kaj nam tako omrežje omogoča. Iskali smo stare in nove prijatelje, objavljali svoje novice in brali novice svojih prijateljev, naučili smo se »všečkati« zanimive stvari ter tudi objavljati svoje fotografije ali kakšne zanimive videoposnetke.

Četrta delavnica – Varnost in zasebnost na internetu

To je bila gotovo najbolj zanimiva tema in udeleženci so povedali, da so jim bile prav informacije, pridobljene na tej delavnici, najbolj zanimive in uporabne. Pogovarjali smo se o tem, kako je postala naša zasebnost dragocena in kje vse smo ogroženi, da nam kdo vdira v našo zasebnost. Govorili smo tudi o raznih nevarnostih, ki na nas prežijo tako na internetu kot pri sami uporabi računalniške opreme. Seveda smo tudi vsem lepo razložili, kako se lahko takih nevarnosti ubranimo, na kaj moramo biti posebej pozorni. Za primer smo navedli tudi najbolj pogoste goljufije, ki smo jim kot uporabniki izpostavljeni.

Peta delavnica – Pisanje krajših besedil v programu Microsoft Word

Zadnja delavnica je bila namenjena predvsem tipkanju preprostih besedil v programu Microsoft Word. Poleg tega smo odgovarjali še na vse, kar nismo utegnili obdelati na prejšnjih delavnicah.

Simbioza2015

Starejši udeleženci so bili nad delavnicami navdušeni in so obljubili, da se bodo gotovo vrnili tudi naslednje leto. Način dela na delavnicah je bil tak, da smo uporabljali zelo preprosto razlago »po domače«, način razlage pa je bil tak, da je vsebino lahko razumel tudi računalniško popolnoma nepodkovan uporabnik. Poleg tega je imel vsak drugi ali celo vsak udeleženec na voljo pomočnika učenca oz. učenko, ki je nato ena na ena dajal navodila. Želimo si, da bi se prihodnje leto strahu pred računalniki znebilo še več starejših in bi na delavnico prišli še v večjem številu, saj smo prav vsi ves teden, stari in mladi, učenci in učitelji, na delavnicah zelo zelo zelo uživali.

Igor Šajn
Rač. – org. informacijskih dejavnosti

Simbioza giba 2014

Prva aktivnost je pod vodstvom Boštjana Srovina potekala v ponedeljek, 13. 10., med 10. in 11. uro. Pomagal mu je učenec Nik Dragan. Tema prve delavnice so bile igre z žogo. Največ so delali s košarkarskimi žogami. Odziv babic je bil dober oziroma sta bili udeleženki z vadbo zelo zadovoljni.

Drugi trening je pod vodstvom Roberta Dragana potekal v torek, 14. 10., med 10.00 in 11.00. Pri vadbi sta pomagala učenca Ines Rupnik in Jure Barbo, oba iz 9. b razreda. Z vadbo so bile vadeče zelo zadovoljne. Všeč jim je bilo, da je bila vadba organizirana drugače kot so jih bile vajene do sedaj (vse so že obiskovale rekreativne, preventivne ali razne kurativne vadbe).

Vadba s poudarkom na vzdržljivosti je potekala v sredo med 17. in 18. uro na zunanjem igrišču pri stari šoli. Pri vadbi je pomagal učenec Rene Matoh iz 9. b razreda. Med vadbo je bila frekvenca srčnega utripa vadečih med 100 in 120 udarcev na minuto. To je idealno za krepitev srca v tretjem življenjskem obdobju. Vadeče so se nekoliko preznojile in bile zadovoljne z vadbo, ki je bila po njihovem mnenju razgibana in vsebinsko raznolika.

Družabni športi so prišli na vrsto v četrtek med 17. in 18. uro. Vadba se je odvijala v telovadnici. Prisotni sta bili dve babici. Vadbo je vodil Boštjan Srovin, pomagali pa so mu še učenci Jan Muhič, Andraž Cesar in Rene Matoh. Udeleženki sta spoznali osnove igre badmintona in namiznega tenisa. Obe športni igri sta tudi preizkusili in bili zelo navdušeni. Izrazili sta željo, da bi se takšna vrsta vadbe morala še ponoviti. Vse udeleženke so poudarile, da se zavedajo pomena športne vadbe v tretjem življenjskem obdobju. Pritožile so se, da je v Mirni Peči tovrstne vadbe na voljo zelo malo ali pa je le-ta predraga. Povedale so tudi, da so se kljub spodbudi številni izgovorili, da nimajo časa oziroma imajo drugo delo.

Več v galeriji slik.

Boštjan Srovin in Robert Dragan, organizatorja projekta

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...