Sreča se zmeraj z nesrečo brati.
Tako stare knjige uče.
A človek ne neha vérovati
in za srečo kakor za zvezdo gré.

 

Tako živi sreča svojo posebno zgodbo
med stvarmi in med ljudmi,
ki jo poslušajo kot znano godbo,
ki ni resnična, a milo zveni.

 

A sreča ni v glavi in ne v daljavi,
ne v žepu ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš koga rad.

 

Potem v tebi dve sreči gorita.
Dve sonci v srcu. Dvoje svetil.
Od njiju je luč okrog tebe razlita,
ko romaš za zvezdo, k sebi, na cilj.

 

 

 

 

Banner2
Pavček 2

Zaključna prireditev Osnovne šole Toneta Pavčka

V četrtek, 20. 6. 2019, smo v OŠ Toneta Pavčka z zaključno prireditvijo Pusti soncu v srce vstopili v zaključek šolskega leta 2018/2019. 

V letošnjem šolskem letu smo se veliko družili ob različnih dejavnostih in prireditvah, česar smo se spomnili tudi na zaključni prireditvi. V ospredje smo letos postavili tudi vrednote in ker sta na naši šoli vrednoti znanje in učenje izrednega pomena, smo jih skrili pod sončne žarke in jih na koncu odkrili, da bi predstavili, česa novega so se učenci posameznega razreda naučili.

Seveda ne moremo mimo številnih uspehov naših učencev. Na prireditvi je bilo podeljenih več kot devetdeset srebrnih in zlatih priznanj, podelili pa smo tudi nagrade šole. Nagrado za najboljšo športnico oziroma športnika šole sta prejela Julija Gorenc in Jure Rus, nagrado za kulturnika oziroma kulturnico šole so prejeli Nejc Barbo, Samo Brudar, Maja Cesar in Mia Oberč, nagrado Zlata čebela pa sta prejeli Jana Jarc in Iza Kavšček.

V zaključek šolskega leta vstopite mirno, sproščeno in ne pozabite pustiti soncu v srce.

                                                      Lea Ketiš in Natalija Lokar, organizatorki zaključne prireditve

Fotografije, ki so jih posneli Maks, Timotej in Rihard, si lahko ogledate v albumu slik.

Valeta

Devetošolci so se poslovili, slike sklepnega dejanja si lahko ogledate v galeriji slik. 

Vsi skupaj jim želimo sproščene, dogodivščin polne počitnice, nato pa uspešen začetek dijaškega življenja. 

Polona Rozman

Matematična delavnica 7

Delavnica je bila zasnovana problemsko. Dobili smo postopna navodila za načrtovanje in reševanje geometrijskega problema. Skozi korake, ki smo jih sproti komentirali, smo odkrivali lastnosti posebnih točk v trikotniku. Sami smo definirali Eulerjevo daljico in krožnico devetih točk. Za konstrukcijo smo poleg šestila in geotrikotnika uporabljali matematični program Geogebra. Utrdili smo pojme: težiščnica, težišče, višina, višinska točka, simetrala stranice, središče očrtane krožnice. Med delavnico pa smo spoznali še pojme: podnožišče višine, Eulerjeva daljica in Eulerjeva premica ter krožnica devetih točk (Feuerbachova krožnica).

tevz

Tevž Kupljenik, 7. b

Medrazredno tekmovanje v poštevanki

V tem šolskem letu so učenci od 3. do 9. razreda tekmovali v znanju poštevanke. Medrazredno tekmovanje je potekalo v petih krogih. Skoraj vsi oddelki so vsak krog izboljšali svoj rezultat. Največji napredek so dosegli učenci tretjega razreda, ki so se letos prvič srečali s poštevanko. Zato učencem 3.a in 3.b iskreno čestitamo in želimo, da znanje poštevanke ohranijo še naprej. 8.b je dosegel najboljši rezultat kroga, tj 99,6%. Razredni prvaki celega tekmovanja pa so letos z najboljšim povprečjem vseh krogov postali učenci 8.a. Iskrene čestitke!

8.b

Prijeten petek podaljšali v noči v šoli

Drugošolci smo imeli pester zaključek uvodnega tedna junija. V petek smo se odpravili na Veliko planino, kjer smo si ogledali planšarski muzej. Malico smo imeli zavite v kuhinjske krpe tako kot nekoč. Po povratku domov je bilo nekaj ur počitka, potem pa smo spet zbrali v šoli.
Noč v šoli, spanje s petka na sobote, smo pozdravili s pesmico. Skupaj  s starši smo si uredili postelje in naredili loke ter puščice. Nato smo se poslovili od staršev, jim pomahali in se odpravili na lov za zakladom. Spretno smo sledili oznakam, ki so nas vodile skozi gozd do skritega zaklada. Da smo prišli do njega, smo morali opraviti nekaj prijetnih nalog. Na koncu pa nas je pričakal zaklad. To je bila slastna večerja, ki so jo pripravili starši.

Na jasi ob gozdu so zakurili ogenj, ob katerem smo si spekli hrenovke. Poskrbeli so tudi za sladke dobrote. Na tem mestu najlepša hvala, starši. Siti in zadovoljni smo prepevali vso pot do šole, kjer smo preizkusili naše loke s streljanjem v tarče. Sledil je ples v pižamah, s pravljico pa smo sklenili naš dan, ki je bil pester, noč pa kratka. Prvi so se prebudili že ob 6. uri. Nato smo se uredili, pospravili »spalnice« in odšli na zajtrk v Mirno Peč. V trgovini smo si kupili krof, v lokalu pa so nam pripravili kakav. Ob 8.30 so nas pred šolo pričakali starši in vsi smo polni novih vtisov in doživetij odšli domov.

                                                                                                                    Polona Zoran Perko

Naravoslovna delavnica

V četrtek, 13.6.2019 smo z učenci 8. in 9. razreda izvedli delavnico seciranja govejega očesa. Učenci so spoznali zgradbo očesa in način delovanja. Posamezne dele očesa so pogledali tudi pod stereo lupo.

Utrinke iz delavnice si lahko ogledate v galeriji.

DSC 0539

Sprejem pri županu

DSC 0526

V sredo, 12. 6. 2019, se je skupina najuspešnejših učencev in učenk udeležila prijetnega sprejema pri županu občine Mirna Peč Andreju Kastelicu.  Župan je v svojem govoru učencem čestital za izjemen uspeh in številne dosežke na  različnih področjih. Izpostavil je pomen znanja in  učencem zažel, da bodo uspešni še naprej.

 

 Več v galeriji.

 

 

NARAVOSLOVNI DAN 6. RAZRED

V torek, 11.6.2019 so imeli učenci 6. razreda naravoslovni dan v Arboretumu Volčji Potok. V delavnici z naslovom Veter v krošnjah so spoznavali zgradbo cvetov in način razmnoževanja vetrocvetk in žužkocvetk. Ogledali so si tudi razstavo dinozavrov, morskih velikanov, orhidej, kaktusov in metuljev.

Nekaj utrinkov z naravoslovnega dne si lahko ogledate v galeriji.

skupna

Zaključni izlet v Gardaland

V petek, 7. 6. 2019, smo se devetošolci, skupaj z devetošolci iz Osnovne šole Bršljin, odpravili v Italijo v zabaviščni park. Izpred šole smo odšli že zgodaj zjutraj in prispeli v Gardaland malo pred odprtjem zabaviščnega parka. V Gardalandu smo se nekateri najpogumnejši odločili za vožnje z napravami, pri katerih se je sproščalo veliko adrenalina. Za malo manj pogumne pa so bile tudi vodne vožnje in milejši vlakci. Po sedmih urah zabave smo se odpravili domov, povsem utrujeni. V Gardalandu je bilo zelo zabavno in vsi smo se imeli super. Ta izlet bomo gotovo dolgo ohranili v spominu.

Zapisala: Maja Cesar

gardaland 1

 

Delavnice za nadarjene - zaigrajmo na kahon

V sredo, 5. 6. in četrtek, 6. 6. 2019, smo v glasbeni učilnici izvedli glasbene delavnice za nadarjene: Zaigrajmo na kahon. 

Z učenkami smo spoznale inštrument, spoznale osnovne ritme na kahon, različne načine igranja in igrale ob znanih pop in rock skladbah.

Učenke so ob igranju uživale in pridobile nova znanja, ki so vsestransko uporabna. 

 

IMG 20190605 141502

 

IMG 20190605 142003

Grajski dan na Vačah

V ponedeljek, 10. junija 2019, so prvošolci potovali v preteklost. Z avtobusom so se odpeljali na Vače, v mislih pa vse do srednjega veka. Spoprijateljili so se z grajskim norčkom ter spoznali grajsko gospico.

Grajska vedeževalka jim je razkrila skrivnosti, zapisane na dlaneh, grajska pisarka pa jih je popeljala v svet kaligrafije.

Svojo spretnost in moč so pokazali na viteškem turnirju, morebitne strahove pa so premagovali ob srednjeveških živalih, ki so nekoč burile duhove: ježku tanreku, krastači ter kači. Grajska gospica jim je postregla z grajsko pogačo ter domačim čajem, naučili so se uroka ljubezni ter se z gospico in norčkom sprehodili do GEOSS-a ter tam zaključili prijetno skupno druženje.

Darja Gibičar

vače

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

Športni dan v vojašnici

Petek, 7. 6. 2019, so učenci 1. in 3. razreda preživeli v Vojašnici Franca Uršiča Novo mesto. Vojaki in vojakinje so za njih pripravili športni dan, ki so ga začeli s pravim ogrevanjem "po vojaško". Poskoki, tek, sklece, nošenje ... vse v poravnanih vrstah, pod geslom: "Tukaj nisem samo jaz, ampak smo MI." 

poligon1 2

Vztrajnost, pomoč drug drugemu, poslušanje navodil, spoštovanje drug drugega ter zavedanje, da smo SLOVENCI, so nas spremljali skozi celo dopoldne, ko so učenci opravljali različne naloge na otroškem poligonu, si ogledovali vojaška vozila ter muzej in se preizkusili v tekmovanju iz vojaških veščin - nošenju hloda, kotaljenju gume, prenašanju puške in mine.

     poligon

Navdušenih obrazov učencev ter s pohvalami vojakov in vojakinj smo se poslovili in komaj čakamo, da se spet srečamo. Še močnejši, vztrajnejši ter solidarnejši.

poligon3

Hvala Vojašnici Franca Uršiča iz Novega mesta za kvalitetno izpeljan športni dan, prijaznost, pravšnjo mero strogosti in dobro voljo, s katero so nas sprejeli.

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji.

Darja Gibičar

Rolanje in kolesarjenje

Prvošolci so v petek, 31. 5. 2019, izvedli športni dan v sklopu katerega so rolali, kolesarili in opravljali ostale naloge za športni program Zlati sonček. Pokazali so veliko športnega znanja, spretnosti, predvsem pa truda in športnega obnašanja.

Staša Hočevar Zajc

Boštjan Gorenc Pižama na obisku

V petek, 24. maja 2019, smo imeli učenci zaključek bralne značke, katere gost je bil Boštjan Gorenc Pižama. Prvo šolsko uro so imeli prireditev mlajši učenci, katerim je pripovedoval pravljice in so se ob njih izredno zabavali. Tretjo šolsko uro, pa je učencem od 5. – 9 razreda pripravil zanimivo predstavo. Spoznali smo, da prve pesniške zbirke ni napisal Valentin Vodnik. Povedal nam je koliko časa potrebuje, da prevede eno knjigo ter kaj so največje pasti, kako hitro si je zapomnil ime glavne junakinje v zgodbah Gospoda Gnilca in kaj je moral za to žrtvovati. Predstavil nam je tudi druge knjige, ki jih je napisal in prevedel. Kot upokojeni raper pa nam je zarepal še eno najnovejših pesmi, ki jih bodo uprizorili v novi predstavi. Med vsem naštetim se je smejala celotna avla.

Sledila je podelitev priznanj. Še posebej bučen aplavz so si zaslužili letošnji zlati značkarji.

                                                                                                                                  Eva Z., 8. a

DSC 0430

Igre naših dedkov in babic

Minuli petek smo drugošolci izkoristili za športni dan, s katerim smo obeležili tudi svetovni dan športa, ki ga svet slavi vsako leto 31. maja. Z učenci smo obujali stare igre iz časov naših dedkov in babic. Tako smo se igrali zemljo krast, činkanje, na vrsto so prišle tudi zanimive štafetne igre: skakanje v vrečah, zbijanje kozlov, obešanje perila. K izpeljavi je svoje dodalo tudi vreme, učenke in učenci pa so bili nad igrami navdušeni.

                                                                                                                     Polona Zoran Perko

Tretješolci v TMS Bistra

V petek, 31. 5. 2019, so tretješolci imeli tehniški dan. Obiskali so Tehniški muzej Slovenije v Bistri. Ogledali so si muzejske zbirke s področja kmetijstva, gozdarstva, lesarstva in lovstva. Učenci so imeli tudi delavnico, v kateri so izdelali kačjega pastirja iz kartona in tako pridobili novo znanje o ravnovesju sil in težišču. 

Tina Nikolić

Fotogalerija

DSC 0441

Bralna urica z devetošolci

Danes, 30. 5. 2019, so prvošolci k sebi ponovno povabili devetošolce, saj so jim želeli pokazati, kako lepo so napredovali v branju. Najprej so jim razložili, kaj je to kamišibaj in jim  v tej obliki pripovedovanja zgodb ob slikah predstavili pravljico Jure kvak kvak.

Sledilo je branje. Tokrat niso brali devetošolci, ampak prvošolci. Devetošolci so jih pohvalili in jim podali nekaj nasvetov, kako lahko še izboljšajo svoje branje. Poudarili so, da je vsakodnevno branje zelo pomembno.

Pripravili so tudi nekaj zanimivih nalog, ki so jih prvošolci z veseljem prebrali in rešili.

Hvala, devetošolci, za vaš prijeten obisk in SREČNO.

Staša Hočevar Zajc

Zaključek šolskega natečaja Varno s soncem

Svetovni dan sonca, 28. maj, je na naši šoli letos zaznamoval projekt Varno s soncem. Učenci naše šole so v mesecu maju lahko ustvarjali na to temo. Vsi izdelki so razstavljeni v šolski avli, danes pa smo med vsemi sodelujočimi izžrebali 5 dobitnikov praktičnih nagrad. Dan smo »obarvali rumeno« in zbranim zaželeli, da uživajo na soncu, hkrati pa ne pozabijo na ustrezno zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki.

Darja Gibičar

DSC 0448

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji.

Otroci za otroke

Prvošolci so v mesecu maju priskočili na pomoč Rdečemu križu Novo mesto in za otroke zbirali igrače, oblačila in obutev. 

Hvala vsem, ki ste se pridružili zbiranju.

rdeči križ 3  rdeči križ 4

rdeči križ 1   rdeči križ 2

Darja Gibičar

SREČANJE NAJSTAREJŠIH OBČANOV NAŠE OBČINE

V nedeljo, 26. maja, je Krajevna organizacija RK Mirna Peč organizirala srečanje najstarejših občanov naše občine. Udeležilo se ga je okoli 130 starostnikov. Prireditev je potekala v športni dvorani. V kulturnem programu so sodelovali tudi učenci naše šole. Jera in Ana sta spretno povezovali kulturni program. Ema, Eva, Nuša in Nadja so za svoje petje požele velik aplavz. Nejca sta s harmoniko razveselila prisotne med in po kulturnem programu. Srečanje je potekalo v sproščenem, veselem in prisrčnem vzdušju. Prisotni so izžarevali zadovoljstvo. Zelo jim je teknilo slastno kosilo šolskih kuharic.

slike

Zdenka Mežan

Prireditev ob zaključku šolskega projekta Kulturna dediščina v Mirni Peči

V četrtek, 23. 5. 2019, smo v OŠ Toneta Pavčka s prireditvijo zaključili celoletni šolski projekt Kulturna dediščina v Mirni Peči. V sklopu evropskega leta kulturne dediščine smo pri raziskovanju upoštevali deset evropskih pobud, ki so del vključenosti, trajnosti in varstva kulturne dediščine ter inovacij na področju dediščinskih spretnosti. Pri raziskovanju in odkrivanju ohranjanja običajev, šeg, navad ter inovacij na področju kulturne dediščine smo učenci in učitelji k sodelovanju povabili starše, stare starše, mirnopeška društva in posameznike, ki ohranjajo dediščino ter jo bogato nadgrajujejo. Le ti so sodelovali z učenci tudi na prireditvi. Skupaj s šolskim pevskim zborom so pele ljudske pevke Čebelice. Društvo harmonikarjev Mirna Peč je igralo Slakove pesmi z našima učencema Nejcem in Maksom, ki sta njihova člana. Izjemno bogato razstavo ročnih del so pripravile članice skupine Klepet ob ročnih delih, njihova najmlajša članica je četrtošolka Ema. Razstavo in degustacijo opojno dišečega kruha in štrukljev pa so pripravile članice Društva podeželskih žena Mirna Peč.

Snovna in nesnovna dediščina je narodovo bogastvo, ki ga je treba ohraniti, nadaljevati in nadgraditi. Globalizacija nas bogati, hkrati pa tudi siromaši. Brišejo se meje med domačim in tujim in s tem tudi zavedanje naroda kot samega. Naše ljudsko izročilo je tako bogato, kot le redko katero, saj ima vsaka vas svoje šege in navade, praznike in praznovanja, ročna dela, jedi, stavbno dediščino, glasbo. To bogastvo moramo ohraniti. Zato je naše delo v projektu temeljilo na osnovi mirnopeškega izročila slovenske kulturne dediščine,  ki se nam ponuja kot model za nove oblike ustvarjanja. Tudi letošnji šolski projekt je učence popeljal v svet raziskovanja, proučevanja, zbiranja in ustvarjanja, ki jim poleg rednega pouka in številnih dejavnosti omogoča doseganje novih znanj. Fotografije in opise vseh dejavnosti smo objavili v zborniku.

               Mojca Starešinič, vodja šolskega projekta Kulturna dediščina v Mirni Peči

Zaključek tekmovanja za čiste in zdrave zobe ob zdravi prehrani

Učenci 3. a razreda so že drugo leto zapovrstjo zmagali na tekmovanju za čiste in zdrave zobe ob zdravi prehrani. Tako smo se v petek, 24. 5. 2019, v športni dvorani Leona Štuklja udeležili prireditve ob zaključku tekmovanja. Na prireditvi je učence zabavala Maja Kokol. Dobili pa so tudi praktične nagrade, s katerimi bodo lahko tudi v prihodnje poskrbeli za svoje čiste in zdrave zobe.

Fotogalerija

Tina Nikolić

Bodoči prvošolci na obisku

Prvi koraki 2019

Dragi bralke in bralci,

v letošnjem šolskem letu 2018/19 se je zgodilo veliko zanimivosti; od obiska Nine Pušlar, različnih tekmovanj, projektov, obiskov zanimivih ljudi do dnevov dejavnosti. Najbolj zanimive dogodke smo zapisali, da jih ne bomo prehitro pozabili. V šolskem glasilu je zapisanih veliko člankov, ki smo jih raziskali učenci novinarskega krožka. Nekaj je tudi poustvarjanj, ki so nastajala pri pouku. Preberete lahko intervju z našimi košarkarji in priljubljeno pevko Nino Pušlar. Napisali smo članek o računalniških igricah, predstavili smo vam brainobrain. Ponujamo vam najnovejše modne smernice za pomlad—poletje. Za vas imamo tudi križanko in recept.

Želimo vam prijetno branje.

Eva in Filip, člana uredniškega odbora

 

Frankofonski festival

V četrtek, 16. maja 2019 smo se učenke in učenci, ki se na naši šoli učimo francoščino kot neobvezni izbirni predmet, udeležili 18. Frankofonskega festivala, ki ga organizira Osnovna šola Orehek Kranj v sodelovanju s Slovenskim društvom učiteljev francoščine in ob pomoči Francoskega inštituta, Zavoda RS za šolstvo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Mestne občine Kranj.

Prireditev poteka že nekaj let na odru letnega gledališča Khislstein . Učenci z glasbenimi, gledališkimi in plesnimi točkami predstavimo svoje znanje francoskega jezika in poznavanje francoske kulture.

V Kranj in nazaj smo potovali z vlakom. Ob prihodu smo imeli najprej vajo za nastop, nato pa sta nas učenki iz Osnovne šole Orehek kot vodnici popeljali na ogled mesta. Na trgu, kjer smo se zbirali, smo lahko izkoristili priložnost in poizkusili macarone znanega slaščičarja Karima ter prave francoske palačinke. Na voljo je bil tudi poklicni fotograf in kdor je želel, se je s Karimom lahko brezplačno fotografiral in dobil sliko za spomin.

Ob 13.00 se je uradno pričel festival. Najprej so imeli pozdravne govore slavnostni govorniki. Med njimi je bila tudi trenutna francoska ambasadorka gospa Florence Ferrari. V uvodu v sam festival je učenka Osnovne šole Orehek zapela himno frankofonskega festivala »Kekec«. Nato pa so sledili ostali nastopi. Na koncu prvega dela smo nastopili učenci naše šole. Predstavili smo skeč »Des croissants«. Po krajšem odmoru je sledil drugi del festivala, ki smo ga z zanimanjem spremljali.

Ker smo imeli po zaključku prireditve še nekaj časa do odhoda vlaka, smo šli še na kratek sprehod po mestu.

S svojim nastopom smo bili zadovoljni, saj smo ugotovili, da bi se v vsakdanji življenjski situaciji s svojim znanjem francoščine dobro znašli in ne bi bili niti žejni niti lačni.

Galerija

Eva Zupančič, 8.a

Rok Lavrič – prejemnik zlatega Vegovega priznanja z nagrado

V nedeljo, 19.5.2019, je v znamenju 70-letnice DMFA Slovenije v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala slavnostna podelitev nagrad tekmovalcem v matematiki, fiziki in astronomiji pod imenom Bistroumi 2019.

Podelitve sta se udeležila petošolec Rok Lavrič in devetošolka Jana Jarc. Rok Lavrič je na državnem matematičnem tekmovanju Kenguru med 550 najboljšimi tekmovalci iz vse Slovenije osvojil izjemno prvo mesto. Tako na šolskem kot na državnem tekmovanju je dosegel vse možne točke. Na državnem tekmovanju je osvojil zlato Vegovo priznanje z nagrado. Jana Jarc pa je prejela diamantnega kenguruja, saj je v vseh devetih letih osvojila vsaj bronasto Vegovo priznanje.

Glavna atrakcija prireditve je bil jubilejni 15. Verižni eksperiment, v katerem je sodelovalo več kot sto učencev različnih slovenskih šol in vrtcev.

Nagrajencema iskreno čestitamo in se že veselimo njunih prihodnjih uspehov!

IMG 0109

Galerija

Tehniški dan v Splošni bolnišnici Novo mesto

V petek, 17. maja smo v 9. razredu izvedli tehniški dan. Odpravili smo se v Novo mesto v Splošno bolnišnico Novo mesto. namen tega dneva je bil spoznati organizacijo dela v bolnišnici in si ogledati en delček konkretnega dela na izbranem oddelku.
Zjutraj nas je sprejela ga. Seničar, ki nam je tudi posredovala osnovne informacije o delovanju in organizaciji bolnišnice. V nadaljevanju pa je ga. Blagojevič Štembergar predstavila delovanje ledvic, pomen zdravega načina življenja za delovanje ledvic ter načine zdravljenja bolnikov pri odpovedi ledvic. Nato smo si tudi ogledali smo si tudi hemodializni oddelek in se seznanili  s postopkom dialize.

V nadaljevanju nam je bilo predstavljena komunikacija v zdravstvu in njen pomen za uspešno zdravljenje pacientov in delo zdravstvenih delavcev. Izvedli smo tudi igro vlog, kjer je Nejc sodeloval kot pacient v bolnišnični oskrbi.

Ob koncu smo si še ogledali laboratorij v najstarejšem delu bolnišnice, kjer zbirajo in analizirajo ter ugotavljajo stanje in bolezni pacientov na podlagi analize krvi, urina in  različnih človeških tkiv.

 

Igor Zadravec

 

IMG 20190517 113348

Petošolci na potepanju po Notranjski

V četrtek, 16. 5. 2019, smo imeli učenci 5. razreda ekskurzijo. Potepali smo se po Notranjski. Izpred šole smo krenili ob 7. uri. Pot nas je najprej vodila v Rakov Škocjan, kjer smo si pogledali različne naravne znamenitosti (udarne jame, mali in veliki naravni most, ponikalnico Rak …).

Po malici smo pot nadaljevali v Zelše, kjer smo si ogledali znamenito cerkvi sv. Volbenka. Za slovenski prostor je posebna zaradi tlorisa v obliki triperesne deteljice in izjemne akustike.
Naslednji postanek smo imeli na gradu Snežnik. Kustosinja gradu nas je popeljala po prostorih in nam slikovito prikazala življenje na gradu. Gospodje Snežniški so bili prvič omenjeni v 13. stoletju. Do danes pa je bil grad že večkrat obnovljen.

Po ogledu gradu smo se odpravili do Cerkniškega jezera, kjer nam je vodnik Vid predstavil značilnosti in zanimivosti našega največjega presihajočega jezera. Povedal pa nam je tudi nekaj zanimivih legend.

Polni novih vtisov smo se malce po tretji uri vrnili v Mirno Peč, kjer so nas pred šolo pričakali starši.

Učenci 5. razreda

DSC 0121

Zlati bralci

V sredo, 15. 5. 2019, smo se učenci devetega razreda, ki smo vseh devet let pridno opravljali bralno značko, odpravili na zaključek projekta 'Zlati bralec, Zlata bralka', ki je potekal v kulturnem domu Janeza Trdine v Novem mestu. Letošnja gosta prireditve sta bila slovenski raper Rok Trkaj in literarni zgodovinar ter profesor za slovenski jezik Igor Saksida, ki nas je s svojim talentom povsem očaral. Prireditev ni potekala ravno običajno. Gosta sta nas že povsem na začetku presenetila, tako da sta skupaj 'zarapala' Trkajevo pesem z naslovom 'Dihi z mano'. Omembe vredno je tudi njuno prizadevanje za to, kako bi slovensko literaturo na malo drugačen način približali mladim. Gospod Saksida nam je predstavil Aškerčevo pesem 'Brodnik' tako doživeto, da se je večina publike na koncu pošteno prestrašila. Njuno točko je zaključil Trkaj s predstavitvijo 'free style-a' oziroma improvizacijo. Sproti si je izmišljeval pesem oz. rap na temo treh besed po izboru publike. To je opravil tako dobro, da smo na koncu smo vsi prekipevali od navdušenja. Za nagrado ob uspešno zaključeni bralni znački nam je Društvo Bralne značke Slovenije podarilo knjigo slovenskega avtorja Borisa A. Novaka z naslovom 'Oblike neba'. Prireditev mi je bila zelo všeč, saj so se res potrudili, da bi bila še posebno zanimiva za nas mlade, ki smo posledično ob njej tudi zelo uživali.

Jana, 9. a

IMG 20190515 105140

Regijsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov

V petek, 10. maja 2019, se je v Semiču odvijalo regijsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov Dolenjske, Bele Krajine in Posavja. Tekmovanje se je odvilo v dveh koncertih, kjer je nastopilo preko 420 otrok, razporejenih v 13 pevskih zborih.

Regijskega tekmovanja se je udeležil tudi naš starejši otroški pevski zbor OŠ Toneta Pavčka. Nastopilo je 27 pevcev 2., 3., 4. in 5. razreda. Zapeli in tekmovali smo s programom štirih pesmi: s slovensko ljudsko Preljubi šent Lenart v priredbi Katje Gruber, s pesmijo Polž skladateljice Katarine Pustinek Rakar, pesem Vsak kavalir skladatelja Matevža Goršiča ter z ljudsko izštevanko En, ten tenera v priredbi Jakoba Ježa.

Za naš tekmovalni nastop smo prejeli odlično srebrno priznanje, z nastopom in vsemi vajami in pripravami pa na tekmovanju pridobili nove pevske izkušnje.

 

Galerija slik

Zborovodkinja Ema Igličar

3. Likovni natečaj za osnovnošolce UMETNIŠKA GRAFIKA

V ponedeljek, 13. 5. 2019, je bila v Galeriji Kocka v Kulturnem centru Janeza Trdine Novo mesto otvoritev  3. likovnega natečaja, ki ga je za osnovnošolce organiziral JSKD. Letošnji natečaj ni imel teme, ampak tehniko UMETNIŠKA GRAFIKA.  Tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali mag. umetnosti Vesna Di Domenico, kustosinja in umetnostna zgodovinarka Jasna Kocuvan Štukelj ter akademski slikar in grafik Gorazd Šimenko, je izbrala 78 likovnih del za razstavo.

Mia je za grafiko POT V RAJ prijela posebno nagrado. Posebno nagrado so prijeli tudi Jan, Anže, Jure, Simon, Miha R. in Žan za skupinsko grafiko MORSKO DNO. Poleg tega so dobili tudi priznanje za sodelovanje – LAMUTOVO LIKOVNO PALETO. Priznanje za sodelovanje – LAMUTOVO LIKOVNO PALETO – sta prejeli tudi Nina in Maja za grafiko KO PRIDE ČAS.

Razstavljena je tudi grafika ZNANJE, ki je delo učiteljev OŠ Toneta Pavčka.

Razstava bo na ogled do 7. junija 2019.

Lepo vabljeni.

Iskrene čestitke našim grafičarjem.

                                                                                                            Aleša Sušnik Škedelj

 

IMG 20190513 170831

IMG 20190513 172902

 

IMG 20190513 173333

 

IMG 20190513 173416

 

IMG 20190513 173437

 

IMG 20190513 173938

 

IMG 20190513 174206

Obvestilo o rezultatih državnega tekmovanja iz Vesele šole

V sredo, 13. aprila je bilo na OŠ Stopiče državno tekmovanje iz Vesele šole. 

Našo šolo so zastopali naslednji učenci:

Eva Zupančič iz 8.a ter Janž Progar Brinjevec in Rok Lavrič iz 5.a. 

Vsi so zavzeto reševali zapletene naloge iz različnih področij: O čarobnem življenju lutk skozi čas, Svet denarja, delovanje in izumi Nikole Tesle, Slikarstvo na Slovenskem, Pomen vode na Zemlji, Etos, patos, logos, Vremenske nevšečnosti in ostale zapletene teme.

Naši učenci so dosegli naslednje rezultate: Eva in Janž sta dosegla srebrno priznanje, Rok pa pa je dosegel zlato priznanje.

 

Čestitamo za izvrsten rezultat.

 

Igor Zadravec, mentor Vesele šole  

Križem kapica v 1. razredu

V ponedeljek, 13. 5. 2019, je prvošolce obiskala Križem kapica v spremstvu treh prijaznih članic Rdečega križa. Povedala jim je, da moramo biti drug do drugega prijazni, da si moramo pomagati in skrbeti tudi za živali. Prvošolci so z njo delili svoje izkušnje in pripovedovali, kako lahko tudi oni pomagajo. 

Staša Hočevar Zajc

Ekskurzija v London

London

Ekskurzija v London je bila zelo zanimiva. V le nekaj dneh smo spoznali najzanimivejše predele mesta, ki nam bodo zagotovo ostali v spominu. Ogledali smo si stavbe, muzeje, ulice in tržnice, ki smo jih do sedaj lahko videli le v filmih. Menim, da smo spoznali način življenja v Londonu – veliko prednosti in slabosti. Vozili smo se s podzemno železnico, se povzpeli na točko, kjer poteka ničelni poldnevnik, obiskali smo tudi 4D kino in si ogledali film.

V naravoslovnem muzeju smo si ogledali dinozavre, razvoj človeštva, delovanje človeškega telesa, razstavljene žuželke, naravne pojave in simulacijo potresa. Poizkusili smo hrano v londonskih pubih – večina je bila najbolj navdušena nad značilno angleško jedjo fish and chips. Meni je bil zelo všeč London Eye, čeprav me je navdušilo prav vse.

Štirje dnevi v Londonu so bili super doživetje, ki nam je prineslo veliko novega znanja in nas med seboj zelo povezalo. Prepričana sem, da se bom v to mesto znova vračala.

Slike si lahko ogledate v galeriji.

Pia Fornezzi Rezelj

Zaključek literarnega natečaja »Prva pomoč je rešila življenje«

V petek, 10. 5. 2019, je v prostorih OZRK Novo mesto potekala zaključna prireditev ob tednu Rdečega križa, z naslovom Prva pomoč je rešila življenje. Podelili so priznanja in nagrade zmagovalnim ekipam osnovnih šol, ki so sodelovale na igrah RK. Nagrade in priznanja pa smo prejeli tudi najboljši literarni ustvarjalci, ki smo sodelovali na njihovem natečaju.

                                                                                                                                                            Anže R., 5. a

Prva pomoč rešuje življenje

Ko pri nas po vasi otroci se podimo,

se s kolesi večkrat zaletimo.

Včasih pa tudi kar peš,

ker nenehno mi hitimo.

Takrat je jok in stok,

ker poškodbe se zgodijo.

Kri pogosto teče,

ampak sreča, da ni še hujše nesreče.

 

Kadar nezgoda se zgodi,

moja mami za rane poskrbi.

Še dobro, da pri roki vedno ima

prvo pomoč, kar doma.

Prva pomoč vedno reši

naše nam težave,

ker otroci, živi kot smo vsi,

pogosto poškodujemo se mi.

Če pa hujša nesreča se zgodi,

takrat pokličemo 112.

                                                                                            

IMG 0ebbf93b28ff5ced820532f5f78463a5 V

Z gozdarko spoznavamo gozd

V torek, 7.5., smo s prvošolci in gozdarko Jasmino Čanželj raziskovali gozd in njegove lepote ter koristi. Gozdarka nam je predstavila delo gozdarjev in praktično prikazala tudi pripomočke, ki jih gozdarji uporabljajo. Učenci so s svojo vedoželjnostjo in iskrivostjo ves čas aktivno sodelovali, še posebej, ker so lahko pripomočke tudi sami preizkusili.

Gospe Jasmini Čanželj smo se zahvalili za njen trud in čas, ki si ga je vzela za delo z našimi najmlajšimi učenci.

Čas pa smo izkoristili tudi za poglabljanje čutov in čutenja v naravi, zato smo izdelali mandale iz naravnih materialov, se igrali igro zaupanja, raziskovali naravo z lupami,…

Lea Ketiš

20190507 101129 1

DSC 0070DSC 0158

Več v fotogaleriji.

Praznik črk

Prvošolci so spoznali vse črke velike tiskane abecede, pridno vadijo branje in samostojno že zapisujejo besede in povedi. Strinjali smo se, da je to dovolj velik razlog za praznovanje. Nanj smo povabili tudi starše ter bratce in sestrice. 

Športno opravljeni starši, nestrpni otroci, čudovito okrašene vstopnice, vse je bilo pripravljeno na bralno-gibalno obarvano praznovanje. Začeli smo ga s pesmijo, nadaljevali pa s pravljico in z opravljanjem gibalnih nalog, ki so bile razporejene na zelenici pred šolo in po šoli. Navodila so brali otroci, naloge pa so opravljali skupaj s starši. Na vsaki opravljeni postaji je družina osvojila črko in iz osvojenih črk sestavila besedo. Podelili smo priznanje za največje število osvojenih črk in najdaljšo sestavljeno besedo. Prvošolci pa so vse to shranili v svoje dnevnike, da jim bo dogodek ostal v trajnem spominu. Zagotovo pa je pred prvošolci še veliko dosežkov, ki jih bo vredno proslaviti.
20190424 181117
DSC 3530
Staša Hočevar Zajc
Fotogalerija 1.a in 1.b

Četrtošolci v Dolenjskem muzeju

V četrtek, 25. 4. 2019, so imeli učenci četrtega razreda tehniški dan. V Novem mestu smo obiskali Dolenjski muzej. Učenci so si ob predavanju kustosinje ogledali arheološke izkopanine, ki so jih našli arheologi v Novem mestu in okolici iz kamene, bakrene in železne dobe. Spoznali so pomen različnih kamnin, situl, posod za vodo in posod za posmrtne ostanke. Videli so nakit, konice sulic, nožke in orožje, predmete, stare tudi 27.000 let. Izvedeli so, da so v Novem mestu našli 16 situl od tridesetih najdenih v Sloveniji, zato Novo mesto imenujemo mesto situl. V ustvarjalni delavnici so učenci izdelali repliko nakita najdenega na Kapiteljski njivi. Ob zaključku smo se sprehodili po obnovljenem Glavnem trgu ter si ogledali stavbno dediščino Glasbene šole Marjana Kozine, Rotovža, Knjižnice Mirana Jarca in maketo Novega mesta.

Fotografije so objavljene v fotogaleriji.

                                                                                                   Mojca Starešinič in Zdenka Mežan

Rožamarija z Rastočo knjigo

V sredo, 24. 4. 2019, ob 11. uri je v avli potekala kulturna prireditev Rožamarija ob 4. obletnici Rastoče knjige Osnovne šole Toneta Pavčka. Naslov prireditve smo poimenovali po Rožamariji, Pavčkovi junakinji iz Šentjurija, o kateri je pesnik pogosto pisal.

Proslavo je povezoval Jurij Jarc. Najprej se je predstavila Eva Zupančič s pesmijo Voščilnica za pevske glasove, klavir in violo, ki jo je uglasbila in se z njo predstavila na glasbeni olimpijadi. Učenci prvega triletja so se predstavili s folklornim plesom. Tudi oboist Tevž Kupljenik je v letošnjem šolskem letu sodeloval na glasbeni olimpijadi, na prireditvi nam je zaigral svojo avtorsko skladbo Odtenki baroka, ki jo je napisal za tekmovanje. Učenci šolskega mladinskega pevskega zbora so nam zapeli pesem Tu sem s tabo, ki je napisana na znano melodijo Hallelujah. Besedilo pesmi pripoveduje o prijateljstvu, sočutju in drugih pomembnih vrednotah. Vrednote pa so tudi letošnja rdeča nit naše Rastoče knjige, 13 vrednot smo zapisali na šolsko stopnišče, ob začetku leta pa izdali koledar, v katerem smo zbrali teh 13 najpomembnejših vrednot. Gospod ravnatelj Danijel Brezovar je v svojem nagovoru poudaril vrednote in njihovo pomembnost v vsakdanjem življenju. Slavnostna govornica prireditve je bila dr. Slavka Kavčič, predsednica nadzornega odbora Društva Rastoča knjiga. Gost prireditve je bil tudi likovni ustvarjalec Branko Šuster, ki je dopoldan z učenci izvedel likovno delavnico, po prireditvi pa v zgornjem nadstropju šole odprt svojo razstavo reliefov in kolažev.  

Učenci gledališke skupine so zaigrali igro z naslovom Rožamarija, dramsko besedilo zanjo sta napisali Eva Zupančič in Nadja Jarc.

V Rastočo knjigo v avli smo vstavili dve Pavčkovi pesniški zbirki in dve šolski publikaciji. Nekdanja učenka Lara Barbo pa je izdelala kip deklice Rožemarije.

Ema Gracel, 8. b

FOTOGALERIJA (Maks Zupan, 8. a)

 

V 1. razredu radi pišemo z roko

Prvošolci so spoznali vse črke velike tiskane abecede, pridno vadijo branje ter samostojno zapisujejo besede in povedi. Strinjali smo se, da je to dovolj velik razlog za praznovanje. Zato smo tehniški dan, ki smo ga izvedli v petek, 19. 4. 2019, namenili pripravi na Praznik črk. Učenci so izdelali vabila, s katerimi bodo povabili svoje družine, da se nam pridružijo na praznovanju. Ker bodo potrebovali posebno vstopnico, da se bodo lahko zabavali na popoldanskem druženju, so jo izdelali v obliki začetnice svojega imena ter jo okrasili z različnimi dodatki, dodali pa še družinski dnevnik za zapis spominov na praznično popoldne. Pri izdelavi vsega naštetega so spretno rezali s škarjami, lepili, luknjali, sestavljali, nizali, žgali v les … in urili svojo pisavo. Sedaj pa odštevamo, da se skupaj poveselimo J

Slika 1

Darja Gibičar

V fotogaleriji pa si lahko ogledate nekaj utrinkov.

Dan druženja in gibanja vseh generacij - 1. triletje

V hladnem sobotnem jutru smo se zbrali v šolski avli, kjer so nas pogostili učenci 7.a razreda, ki so skupaj z babicami spekli tradicionalne mirnopeške dobrote. Potica in domači štrudelj sta nam dala zaleta, da smo se skupaj s starši in starimi starši lahkih nog podali na spomladanski pohod športnega dne. Na Dnevnu druženja vseh generacij se nam je, učencem in učiteljicam, na drugi trasi pohoda pridružilo okrog 50 pohodnikov.

pohod

Trasa pohoda, dolga 9km, nas je vodila čez Postajo, Marof, mimo Šentjurija do Hmeljčiča, kjer smo si privoščili malico. Nato smo odšli do Sel pri Zagorici in pod Malim Kalom ob avtocesti nazaj proti Šentjuriju. Zadnji del poti smo se vrnili po isti poti čez Marof in Postajo do šole.

Na pohodu nam letos ni bilo vroče, roke smo kaj radi stiskali v žepe. Kljub temu je bilo hoditi prijetno in sproščeno, saj smo imeli dobro družbo. Nekaj fotografij  pohoda si lahko ogledate v fotogaleriji.

20190413 080626

Jan in Simon na MKKČ

Jan in Simon  iz 7.a razreda sta se z drugimi nadarjenimi mladimi kiparji iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije udeležila dvodnevne mednarodne kiparske kolonije v Črnomlju. Jan je ustvarjal skulpturo 3D list iz siporeksa, Simon pa je ustvaril kip v montažni plastiki Človek in narava. Tema Mednarodne kiparske kolonije mladih Črnomelj 2019, na katero je ustvarjalo do 39 mladih kiparjev, je bila »Zelena pozitiva«. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj spodbuja ustvarjalnost mladih na kiparskem področju. Osnovni koncept kolonije je ustvarjalno druženje in spoznavanje mladih likovnikov širšega geografskega področja z namenom pridobivanja kakovostnih kiparskih izkušenj.

                                                                                                                         mentorica Aleša Sušnik Škedelj

 

1

Z roko v roki v pomlad

Prvošolci smo v sodelovanju z vrtčevskimi otroki iz enote Polonca izvedli tehniški dan Z roko v roki v pomlad. V štirih različnih delavnicah smo izdelovali različne izdelke. Nastale so prikupne pikapolonice, lačni zajčki, športni pripomočki in še kaj. Predvsem pa smo spet malo pokukali v svet igralnic in obiskali mlajše prijatelje.

Delavnice

Staša Hočevar Zajc
Več v fotogaleriji.

Drugošolci obiskali grad Rajhenburg

Za 2. razredom je prijeten torek, ki je bil drugačen. Zjutraj smo se odpeljali v Brestanico, kjer na vhodu v kraj stoji mogočen grad Rajhenburg.
Ob že tako zanimivem gradu sta nam dan popestrili še dve delavnici. Začelo se je z iskanjem zaklada. Ko smo hodili po gradu, so bili v različnih prostorih skriti kovanci. Zlatnike smo spravljali v mošnjiček, za srebrnik smo morali pravilno odgovoriti na vprašanje, za bronasti kovanec pa smo morali opraviti nalogo. Preko igre smo se naučili veliko novega. Na koncu je sledil še ogled razstave Trapisti, kjer smo spoznali delo in življenje menihov trapistov. Fotografije so v fotogaleriji.

Pot smo nadaljevali v Krško, kjer smo si v tamkajšnjem kulturnem domu ogledali predstavo Deklica z vžigalicami. Predstava je bila zelo zanimiva, zlasti zaradi tega, ker smo si jo ogledali na odru ob igralcih.
Šlo je za zgodbo Hansa Christiana Andersena, ki je zgodba o upanju, obupu in ljubezni, postavljena pa v današnji čas hitrosti, velikih socialnih razlik. Otroci so pozorno spremljali predstavo.

                                                                                                        Polona Zoran Perko

Urugvajska pisateljica na obisku

Escribo para saber quién soy y para comprender el mundo. Escribo para descubrir quiénes son los demás, a veces, hasta habitarlos. Escribo debajo de una magnolia o de un tilo, con los pies sobre el pasto o a la orilla del río cercano a mi casa. Escribo acompañada de mi perro, rodeada de árboles y flores … (https://www.susana-aliano.com/)

Susana Aliano Casales

Tacuarembó, Uruguay, 1973

 

Ga. Susana Aliano Casales, urugvajska pisateljica, nas je skupaj s svojim možem, Fabiánom Mastrangelom, obiskala v ponedeljek, 8. aprila 2019. Obisk je bil organiziran v sodelovanju z go. Barbaro Pregelj, doktorico znanosti, prevajalko, literarno zgodovinarko in predavateljico. Učenci 1. in 2. razreda so prisluhnili predstavitvi knjige z naslovom Leru leru v španskem jeziku ob sprotnemu prevodu v slovenščino. Zgodba govori o ustrahovanju, posmehovanju drugim in daje odlično iztočnico za pogovor o tej temi ter razvijanju empatije.

Obiskovalca iz oddaljenega Urugvaja, špansko govoreča, sta na učence naredila velik vtis in z zanimanjem so prisluhnili španščini ter tu in tam kakšno besedo razumeli že brez prevoda, ob koncu druženja pa so se zahvalili kar po špansko: Gracias. Gospe Barbari se zahvaljujemo za priložnosti, ko nam z gosti iz tujine omogoči pogled »čez planke«.

Darja Gibičar

naslovnica

vir: https://www.susana-aliano.com/galeria

IMG 7850

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

Tečaj prilagajanja na vodo, 1.r

Prvošolci so se srede, 3. 4. in četrtka, 4. 4. 2019, še posebej veselili. Komaj so čakali na tečaj prilagajanja na vodo, ki smo ga izvedli v Termah Čatež. Po začetnem preverjanju znanja so nadaljevali delo v petih skupinah. Uživali so v vodi, se igrali, drseli, plavali, se sprostili ob gusarski ladji ter se brez strahu spuščali po toboganih. Utrujeni, a polni lepih vtisov so ob koncu pokazali vse, kar zmorejo in se veselili svojih uspehov ter uspehov sošolcev in sošolk ob osvojitvi bronastega, srebrnega ali zlatega konjička.

Darja Gibičar

Rezultat iskanja slik za gold seaHorse

 Več utrinkov v fotogaleriji.

Ekskurzija v Celovec

V soboto, 6. 4. 2019, smo se učenci nemščine odpravili na ekskurzijo v Celovec (Klagenfurt).

Ob 10.00 smo prispeli na našo prvo destinacijo, Ostroviški grad. Tam smo se sprehodili čez 14 grajskih vrat. Grad ima bogato zgodovino in zakladnico predmetov, slik ter listin v notranjosti. Grad je v lasti rodbine Khevenhüller. Nato smo se z avtobusom odpeljali do naslednje destinacije, mestno jedro Celovca.

Tam smo si ogledali mestne znamenitosti, glavni trg in veliko ulic, ki so bile že okrašene v znamenju prihajajoče velike noči. Mestni zaščitni znak je zmaj. Legenda pravi, da je bilo nekoč ob Vrbskem jezeru močvirnato območje in govorilo se je, da v njem prebiva zmaj.

Po ogledu mestnega jedra je sledil ogled Minimundusa ali dobesedno mini sveta. Tu je v pomanjšani obliki prikazanih 160 znamenitosti iz celega sveta. Od Kitajskega zidu in Sydniške opere, pa do Bele hiše in Eifflovega stolpa.

Sledil je ogled planetarija, ki velja za enega največjih in najzanimivejših v Evropi. Ogledali smo si predstavo o skrivnostih vesolja, planetov, lun, zvezd in kometov. Naučili smo se marsikaj novega in izvedeli ogromno osupljivih in dah jemajočih dejstev.

Naš zadnji postanek je bil ogled največjega lesenega stolpa na svetu, stolpa Pyramidenkogel, s katerega smo se spustili po najdaljšem toboganu v Evropi.

V večernih urah smo se po zanimivem dnevu odpravili domov.

 Tevž, 7. b

Celovec

Dan druženja vseh generacij

V soboto, 13. 4. 2019, bo športni dan za vse učence šole. Imeli bomo pohod. Pohod, ki je že tradicionalen, se imenuje DAN DRUŽENJA VSEH GENERACIJ. Glavni cilj je, da ob prijetnem druženju naredimo še nekaj dobrega za svoje telo. Pohod je del akcije, ki poteka po celi državi. Na pohod so vabljeni tudi vaši stari starši, starši in ostali sorodniki. 

Določili smo dve zahtevnostni trasi. Prva je namenjena učencem prvega triletja in bo potekala od šole proti Šentjuriju, Hmeljčiču, Selom pri Zagorici, Malem Kalu. Na igrišču na Velikem Kalu bo kratek odmor. Sledila bo pot skozi gozd proti Postaji in nazaj proti šoli.

Druga trasa je namenjena učencem drugega ter tretjega triletja in je nekoliko daljša. Prehodili bomo celo traso pohoda po poteh Pavčkove in Slakove mladosti. Začeli bomo pri šoli, se odpravili proti Šentjuriju, Hmeljčiču, Selom pri Zagorici, Malem Kalu, Rogovili, centru Mirne Peči in pohod zaključili pri šoli.

Prosimo, če učenci pisno obvestite razrednike o imenih udeležencev pohoda v družini ter skupnem številu članov družine, ki se bodo pohoda udeležili.

Učenci se bodo ob 7.30 zbrali pri razrednikih, ki bodo preverili prisotnost in razdelili malico. Ob 7.50 se bomo razdelili v dve skupini in odšli na pohod. Obe skupini se bosta na šolski prostor vrnili do 12.00. V šolski jedilnici bo na voljo malica za vse učence pohoda. Udeležence pohoda opozarjamo na primerna oblačila in obutev, ki mora biti dobro razhojena in primerna tudi za hojo v mokrem. S seboj imejte rezervno majico, malico, vodo ali druge brezalkoholne napitke.

Avtobusni prevozi bodo zjutraj potekali po običajnem voznem redu. Odhod avtobusov domov bo ob 12.15. Avtobus bo domov vozil samo enkrat. Učenci iz Šrange naj pridejo v šolo s šolskim avtobusom ali s starši. Kombi ne bo vozil. Kosila, podaljšanega bivanja in jutranjega varstva ta dan ne bo.

Za lažjo organizacijo pohoda, vas prosimo, da izpolnite prijavnice, ki jo bodo učenci prinesli domov. Prijavnico naj učenci oddajo svojim razrednikom, do torka, 9. 4. 2019.

NA PRIREDITVI DAN KROŽNEGA GOSPODARSTVA NOVO MESTO

V sredo, 3. aprila 2019, smo se kot mladi okoljski ambasadorji udeležili prireditve v Novem mestu. Obeležili smo tri leta delovanja prvega slovenskega projekta zapiranja komunalnega snovnega kroga odpadne embalaže za mleko, sokove in ostala živila (KEMSO). Prireditev je bila v prostorih Komunale Novo mesto. Na njej so sodelovali župan Novega mesta, direktorji podjetjih, ki sodelujejo v projektu, župani ter ravnatelji in učenci sodelujočih občin. Slavnostni gost na dogodku je bil ambasador Italije v Sloveniji Paolo Trichilo, zabaval pa nas je raper Zlatko.

fotografije

Na podelitvi priznanj najuspešnejšim likovnim in literarnim ustvarjalcem

V četrtek, 4. 4. 2019, sva se Rok in Miha udeležila prireditve ob zaključku regijskega natečaja na temo »Naravne in druge nesreče − Neurje«, ki ga je razpisalo Ministrstvo za obrambo. Dogodek je potekal v prostorih Kulturnega doma v Mokronogu. Organizatorji so za nas pripravili poučno in zanimivo lutkovno predstavo, kateri je sledila slavnostna podelitev priznanj in nagrad za najboljša literarna in likovna dela.

Miha Rozman, 7. b in Rok Lavrič, 5. a

DSC 0004  DSC 0006

 DSC 0008  DSC 0009

Čebele in med - naravoslovni dan v 2. razredu

V četrtek, 28. 3. 2019, smo drugošolci v naravoslovnem dnevu spoznavali čebele in med. Dan smo preživeli v mirnopeškem muzeju. Ogledali smo si paviljon Čebelji svet, v katerem smo s pomočjo interaktivnih vsebin spoznavali čebele. Naučili smo se veliko novega o čebelah, o tem, kako proizvajajo med, pa tudi o čebeljih družinah in vlogah posameznih članov družine. Paviljon sta nam predstavili ga. Ljudmila Bajc in ga. Mojca Lužar, obiskal pa nas je tudi Lucijin dedek Tone Režek, ki je čebelar že več kot štirideset let. O čebelarjenju res veliko ve in vse nas je s svojim pripovedovanjem in poučno razlago povsem prevzel.

V zanimivem dnevu smo izvedeli veliko novega, najbolj neverjetno pa se nam je zdelo tole dvoje:

- Medonosne čebele zamahnejo s svojimi krili v eni minuti kar 11.400-krat, kar slišimo kot brenčanje.

- Ena sama medonosna čebela lahko v svojem življenju nabere 1/12 čajne žličke medu.

Zanimivo, kajne?

Paviljon Čebelji svet nas je povsem navdušil. Odprt je vse dni v tednu in vabi, da ga obiščete tudi sami. Vstop je prost, ne bo vam žal.

                                                                                                                    drugošolci z  učiteljicama

20190328 105624

Priznanje za 10 let sodelovanja

Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že 25 let podpirata Slovensko mrežo zdravih šol. To je projekt, ki se odziva na probleme v zvezi z zdravjem otrok in mladostnikov ter izvaja preizkušene programe za promocijo zdravja na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju zdravja za učence, učitelje in starše. Del te uspešne zgodbe je tudi naša šola. Ob tej priložnosti smo prejeli priznanje za 10 let dejavnega sodelovanja v Slovenski mreži zdravih šol. Vse skupaj je priznanje za našo ustanovo in hkrati obveza za še bolj predano in zavzeto delo na vseh ravneh.

Polona Zoran Perko

Prireditev ob materinskem dnevu

V ponedeljek, 25.3.2019, so učenci naše šole svojim mamam na poseben način voščili ob materinskem prazniku. Že pred prireditvijo so pod vodstvom mentoric izdelali čudovita vabila in darilca za mamice. Na nastopu so pokazali svoje pevske, plesne in igralske sposobnosti. Vse točke, s katerimi so se predstavili, so bile odlične, korektno izvedene z občutkom za posluh, ritem in estetiko. Oba pevska zbora sta blestela pod vodstvom mentorice Eme Igličar. Marsikateri mamici in babici se je kar malce orosilo oko, ko so na odru zagledale svoje otroke.

Na koncu se je mamam zarisal nasmeh na obrazu, saj so jih učenci obdarili z ročno izdelanimi marjeticami. Pogostili smo jih v čudovitem ambientu jedilnice, kjer so otroci kuharskega krožka pod vodstvom mentorice Petre Kos ustvarili prav svečano vzdušje.

Zapisala: Lea Ketiš

Več v fotogaleriji.

DSC 6799

Delavnica izdelave rož iz krep papirja

Danes smo imeli učenci 5. razreda ustvarjalno delavnico v okviru šolskega projekta Kulturna dediščina v Mirni Peči.

Izvedeli smo, da so se prve umetne rože, cvetlice iz blaga oz. papirja, pojavile že konec 18. stoletja. Z njimi so krasili cerkvene oltarje ob vseh velikih praznikih. Šopke iz krep papirja so nosile tudi neveste na porokah. Gospodinje so za vsako veliko noč v svojih domovih zamenjale stare vence na križih, v ti. »bohkovih kotih«, prav tako so verniki za ta praznik okrasili kapelice in oltarje v cerkvah.

Pod mentorstvom ge. Marjetke Cesar in naših razredničark smo izdelovali rože iz krep papirja. Vsak je naredil najmanj eno cvetlico. Ob koncu delavnice je iz vseh naših izdelkov nastal zanimiv šopek kot poklon naši bogati kulturni dediščini.

Učenci 5. a in 5. b

DSC 6449

Otvoritev paviljona Čebelji svet

V sredo, 20. 3. 2019 je ob 11h v muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka potekala slavnostna otvoritev paviljona Čebelji svet. S svojim pevskim nastopom smo popestrili tudi učenci otroškega pevskega zbora naše OŠ Toneta Pavčka. S harmonikarjem Sandijem Ravbarjem smo zapeli Slakovo zimzeleno pesem Čebelice.

O samem dogodku si lahko preberete na spletni strani občine Mirna Peč, kjer je na voljo tudi fotogalerija.

 

Čebelji svet1

Čebelji svet2

Ogled smučarskih skokov v Planici

Skupina 43 učencev in 3 učiteljev OŠ Toneta Pavčka, si je danes ogledala uradni trening ter kvalifikacijsko serijo poletov v Planici. Gre za tradicionalen četrtkov dogodek, ki ga že 40. leto zapored sponzorira Zavarovalnica Triglav.
 
Čudovito vreme je prispevalo, da je bil dogodek še toliko bolj veličasten. Videli smo nekaj izjemnih poletov skakalnih mojstrov kot sta Kobayashi, Eisenbichler in seveda naših, na čelu s Timijem Zajcem in bratoma Prevc. Vsi smo uživali v čudovitih dosežkih skakalcev in občudovali njihov pogum.
 
Na koncu smo bili vsi povabljeni na nastop znanih slovenskih raperjev "Challe Salleja in Nipkeja". Vrhunec po tekmi je nastopil, ko se nam je predstavila celotna slovenska skakalna reprezentanca. Pravi fantje, ni kaj. 
 
Polni vtisov smo se okrog pol dveh odpravili domov in komaj čakali, da o tem poročamo prijateljem in sorodnikom.
 
Učenci in spremljevalci

Pozdrav pomladi, 1.r

Na sončno, vetrovno sredo, 20. 3. 2019, smo se s prvošolci odpravili pomladi naproti. Okoli nas so cvetele trobentice, vijolice, marjetice, travniki in gozdovi pa so že pripravljeni, da se pokažejo v živo zeleni barvi, ki nas kar vabi ven. Pot smo prehodili v najboljši družbi, saj smo se družili s skupinama starejših otrok iz vrtca. Nabrali smo tudi nekaj spomladanskih cvetlic ter si ob prihodu v šolo skuhali »pomladni čaj«, na terasi skupaj nazdravili, zapeli in zaplesali.

Darja Gibičar

DSC 3380

Več fotografij si lahko ogledate v fotogaleriji.

Pevska revija Pesem pomladi

Za otroke, je ta svet

So drevesa, zemlja, morje in nebo.

Ta planet je naše sonce in zato skrbimo zanj,

moramo, saj za otroke, je ta svet.

 

V torek 19. 3. 2019 je v Šentjerneju potekala območna revija otroških pevskih zborov Pesem pomladi. Udeležili smo se jo s starejšim otroškim pevskim zborom naše šole. Predstavili smo se s pesmijo Za otroke, s katero smo poslušalce povabili, da varujmo naš planet, s pesmijo Dežnik in marela in ljudsko izštevanko En ten tenera pa smo pokazali, da je otroška igrivost še vedno najbolj pristna človeška vrlina, na katero v odraslem svetu prevečkrat pozabimo.

 

Pevci smo z našim nastopom zelo zadovoljni!

 

Več o naši sproščenosti in uigranosti na odru pa v fotografijah.

                                                                                                      Pevci in zborovodkinja Ema Igličar

Regijski otroški parlament

Svetniške klopi novomeškega rotovža so v torek, 19. 3. 2019, zasedli mladi parlamentarci. Bilo jih je kar 36 iz 23 občin širše dolenjske regije.

Našo šolo je zastopal Urban Matko, učenec 8. b.

Letos smo se na srečanjih otroškega parlamenta ukvarjali z isto tematiko kot lani, in sicer Šolstvo in šolski sistemi. Ta je bila razdeljena na »Odnose v šoli«, »Učne vsebine«, »Metode in načini poučevanja/učenja« ter »Šola za življenje«.

Naši učenci so skozi srečanja spoznali, da na šoli veliko kakovostnih dejavnosti že imamo, ki vsakodnevno popestrijo ne le ure pouka, ampak tudi čas po njem, kljub temu pa so izrazili želje po novih pridobitvah.

V šoli si želijo predvsem več gibanja in pouka na prostem ter zanimivejši način podajanja snovi (praktično delo, pogovori, okrogle mize ...).

Regijskega srečanja se je udeležil tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, ki je odgovoril na nekaj otroških vprašanj.

Na koncu so osnovnošolci z glasovanjem med seboj izbrali sedem predstavnikov, ki bodo našo regijo zastopali na nacionalnem otroškem parlamentu.

Urban je med zasedanjem zelo sodeloval, podal veliko konstruktivnih mnenj članov našega šolskega parlamenta in na koncu zasedel odlično deveto mesto, ki pa ga žal ni popeljalo med sedem izbranih. Kljub temu mu za odlično in glasno zastopanje naše šole iskreno čestitam.

Mentorica OP Mojca Novak

 

slika

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...