Življenje, visoko, veliko, večno,
kličem ti: Dober dan!
in ti ponujam roko za srečno
skupno vandranje v kdovekam.
Skozi solzenja, cvetenja, zorenja,
na severni in na južni tečaj,
v dolino solz in na goro vstajenja
in zmeraj znova k sebi nazaj.
Dober dan, tisoč možnosti in dolžnosti.
Dober dan, posvečena norost.
Dober dan, mila ptica mladosti
in tvoja pesem: dar in skrivnost.
Dober dan, življenje! Silno in milo.
Kot na praznik prihajam v tvoj hram
in ti šepetam na uho besedilo
zaljubljenih: Rad te imam!

 

 

 

 

 

Banner3
Pavček 1

Potujem, torej sem - turistični projekt v šol. letu 2016/17

Chilling po mirnopeško- turistični produkt mladih

napis spredaj 1

Učenci turističnega krožka naše šole so tudi v letošnjem šolskem letu sodelovali v vseslovenskem projektu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga je letos že 31. razpisala Turistična zveza Slovenije. V letošnji razpisni temi POTUJEM, TOREJ SEM so se vživljali v vlogo turističnih vodnikov. Najprej so turistično vodenje pobliže spoznali, nato pa so se v njem tudi praktično preizkusili.

Do konca januarja so skupaj z mentoricama Tatjano Kupljenik in Alešo Sušnik Škedelj snovali idejo o zanimivem ter za mlade vrstnike privlačnem turističnem produktu, ki bi promoviral naš kraj in njegove turistične in naravne znamenitosti. Zanjo so izmed vseh sodelujočih šol v Sloveniji prejeli najvišje število točk.

»Chilling po mirnopeško« so tudi s tujko poimenovali svoj turistični produkt, ki je namenjen zlasti vrstnikom iz tujine. Tridnevni tabor v naravi bo mladim obiskovalcem poleg spoznavanja naravnih in kulturnih lepot Mirne Peči nudil edinstveno izkustvo dejavnosti, ki so v naših krajih bile nekoč in so v večini prisotne še danes in tako ohranjajo našo bogato kulturno dediščino. Udeleženci tabora se bodo ob prihodu v Mirno Peč nastanili na kmetiji Kramar, kjer bodo v času tabora noči prespali na seniku. Vsako jutro se bodo podali v različne smeri na dninarski dan MU, ZRNO ali MLJASK. V treh dneh bodo obiskali okoliške kmetije Bevc, Radež, Kastelic, Parkelj, mlinarja Bojana Povšeta ter čebelarja Rafka Cerovška. Življenja in dela na kmetijah, v mlinu in čebelnjaku ne bodo le opazovali od daleč, ampak bodo pri tem aktivno sodelovali. Ob pridnem delu si bodo prislužili hrano, ki jo bodo zvečer na skupni mizi ob druženju podelili z ostalimi udeleženci.

Med obiski posameznih kmetij, do katerih se bodo vozili predvsem s kolesi, si bodo udeleženci ogledali tudi naše najpomembnejše turistične točke.

Pri pripravi turistične naloge in pripravi na turistično tržnico so se učenci povezali z drugimi interesnimi dejavnostmi na šoli ter z lokalnimi društvi, zlasti s turističnim.

Na tekmovanju, ki je v obliki turistične tržnice potekalo 21. marca v Trebnjem so učenci za svojo idejo prejeli zlato priznanje ter posebno zlato priznanje za najboljšo turistično-raziskovalno nalogo. 20. aprila je sledila zaključna turistična tržnica v Mariboru, kjer so med vsemi zlato nagrajenimi šolami prejeli še tretje zlato priznanje za najboljši turistični spominek. V njem je skozi zgodbo prepleten njihov celoten turistični produkt, zavit v naravno glino, ki ponazarja našo značilno ilovnato zemljo ter reciklirano embalažo, ki izkazuje njihovo skrb za ohranjanje čistega naravnega okolja.

 

Fotografije z obeh dogodkov si lahko ogledate v šolski fotogaleriji.

turisticniVodnik4

 

Tudi v šolskem letu 2016/2017 bomo s turističnim krožkom sodelovali na državnem tekmovanju Turistične zveze Slovenije Turizmu pomaga lastna glava. Letošnja tema 31. projekta je POTUJEM, TOREJ SEM.

Vabimo vas, da se nam pridtužite in nas obiščete na turistični tržnici, državnem tekmovanju Turistične zveze Slovenije, ki bo v torek, 21. marca 2017, v Centru Mercator Trebnje.

S sodelujočimi učenci: Lana Kavšek, Tai Fornezzi Rezelj, Jan Zupančič, Eva Zupančič, Pia Fornezzi Rezelj, Zala Bobnar, Zala Bobnar, Tia Globokar, Špela Koračin, Tea Stepan, Rok Drenik smo se vživeli v vlogo turističnega vodnika in oblikovali turistični program vodenja in predstavitve poti ogleda Mirne Peči in njene širše okolice. Program vodenja smo zastavili tako, da bo kar najbolj privlačen za mladega turista iz Slovenije in tujine.

Chilling po mirnopeško, tridnevni tabor v naravi, bo mladim obiskovalcem poleg spoznavanja naravnih in kulturnih lepot Mirne Peči nudil edinstveno izkustvo dejavnosti, ki so v naših krajih bile nekoč in so v večinii prisotne še danes in tako ohranjajo našo bogato kulturno dediščino.

Pri urah krožka, s katerimi smo pričeli v oktobru, se urimo tudi v vodenju, poznavanju znamenitosti, orientiranosti v prostoru ter podajanju informacij. 

Pri pripravi turistične naloge, ki smo jo izdelali do konca januarja, ter pripravi na tekmovanje smo se povezali z drugimi interesnimi dejavnostmi na šoli ter z lokalnimi društvi, zlasti s turističnim.

                                                                      Mentorici turističnega krožka

                                                                      Tatjana Kupljenik in Aleša Sušnik Škedelj

 

turistična naloga Chilling po mirnopeško

Spletna stran OŠ Toneta Pavčka uporablja piškotke. Ti ne shranjujejo Vaših osebnih podatkov. Več o piškotkih ...