V sredo, 13. 9. 2017, so imeli učenci 4. a in 4. b razreda tehniški dan. Skozi program Jumicar so spoznavali vedenje v prometnem okolju v vlogi voznika. V teoretičnem delu so v zanimivem predavanju spoznavali osnovno kulturo v cestnem prometu. Naučili so se, da mora vsak udeleženec v prometu skrbeti, da ostane živ. Osnovno pravilo pešca  je mirna hoja in opazovanje. Zebro prečkajo takrat, ko se promet ustavi ali na cesti nikogar ni.

Sledil je praktični del. Učenci so se preizkusili v vožnji z avtomobilčki na poligonu, ki je bil opremljen s prometnimi znaki za prednostno cesto, znakom stop in pravim semaforjem. Avtomobilčke poganja pravi bencinski motor, imajo pedalo za zavoro, pedalo za plin in varnostni pas. Učenci so doživljali prometne dogodke, kot jih opaža in zaznava voznik v pravem prometu. Izkusili so, kako težko je pravočasno ustaviti vozilo in kako pomembna je uporaba varnostnega pasu. Prepričali so se, da se vozniki kljub previdnosti, včasih ne morejo pravočasno odzvati, če se otrok neprevidno in nepričakovano vključi v promet. Pri vožnji so morali biti zelo zbrani. Vsaka napaka se je končala v varnostni ograji.

Nasvet, da se v prometu napak ne da popraviti, so tako preizkusili na lastni koži.

V drugem delu tehniškega dne se nam je pridružila občinska redarka ga. Karmen Cesar. Z redarko so se učenci pogovorili o varni poti v šolo in iz šole ter o varni poti od šole do središča Mirne Peči. Pot so skupaj z redarko tudi prehodili. Pri vsaki nevarni točki so se ustavili in jo proučili. Redarka je učence opozorila na pravilno ravnanje pešcev v nevarnih situacijah. Za učence je bil tehniški dan nadvse poučen in zanimiv. Učenci so si zaželeli, da bi se ta dan še kdaj ponovil. Izkušnje, ki so jih pridobili, so v njih zbudile zavedanje, kako se varno in strpno obnašati v prometu.

Fotografije tehniškega dne so objavljene v galeriji.

                                    Razredničarki 4. razreda: Zdenka Mežan in Mojca Starešinič

Dostopnost