V torek, 10. 10. 2017, smo se učenci 9. razreda odpravili v Velike Lašče v Levstikov dom ter na Trubarjevo domačijo. Najprej smo odšli v Levstikov dom, kjer nam je prijazna gospa povedala o življenju Frana Levstika, ki ga vsi poznamo po njegovem delu Martin Krpan, ter o Josipu Stritarju, slovenskem pesniku, ki je bil tesen Levstikov prijatelj. Povedala nam je kar nekaj anekdot in zapela nekaj pesmi, na koncu pa smo za boljšo voljo zapeli še skupaj eno Stritarjevo pesem ter se poslovili od gospe. 
 
Nato smo se nekaj minut peljali z avtobusom in prišli na Trubarjevo domačijo, kjer smo imeli najprej malico. Potem smo stopili v prostor, kjer so imeli Trubarjevi  nekoč stanovanjske prostore. Tam nam je vodič pripovedoval o Trubarjevih časih, kakšne so bile razmere in kaj vse je Trubar naredil za slovenski narod, čeprav se Slovenci takrat tega nismo zavedali in smo se Trubarja celo sramovali. Sledil je ogled prostora, kjer smo si v steklenih stebrih lahko ogledali kopije Trubarjevih knjig, na stenah pa smo si lahko prebrali nekaj o Trubarjevem življenju. 
 
Za zaključek smo imeli še delavnico, na kateri je vsak izdelal miniaturno knjižico in jo na koncu tudi okrasil. Po zanimivem in poučnem dnevu smo se ob 12. uri odpeljali nazaj proti Mirni Peči.
 
Špela Koračin, članica novinarskega krožka
Dostopnost