V ponedeljek, 22. januarja 2018, smo se učenci 6. in 8. razreda odpravili v Novo mesto. Ob 7.50 smo se zbrali v avli, vzeli malico in se odpeljali v Novo mesto na ogled Gradu Grm.

Na začetku nas je sprejel predstavnik restavratorskega centra in nas razdelil v dve skupini. Učenci 6. razreda smo si ogledali grajsko klet, kjer so nam razložili, kako je nastal grad. Nato smo si ogledali restavratorske delavnice. Najprej smo spoznali, kako restavrirajo železo in bron. Pokazali so nam, kakšne pripomočke uporabljajo, kar nekaj jih je takšnih, ki jih uporabljajo zdravniki ter zobozdravniki (npr. skalpel, pihalo …). Potrebujejo tudi zelo močne luči. Izvedeli smo, da moraš pri restavriranju predmetov biti zelo natančen in zbran. Nato smo si ogledali postopek restavriranja keramike. Keramiko dobijo predvsem v zelo slabem stanju in v veliko kosih. Te kose morajo nato sestaviti. Restavrirane predmete nato pošljejo v muzeje.

V čitalnici smo si ogledali različne stare zapise ter listine.

Po končanem ogledu gradu smo se peš odpravili v Kulturni center Janeza Trdine Novo mesto, kjer smo si ogledali predstavo Županova Micka. Predstava je bila zelo smešna in zabavna.      

                                                                        Lana S., 6. b

Dostopnost