V četrtek, 7. 2. 2019, smo tudi s prvošolci izvedli kulturni dan.

Pogovarjali smo se o pomenu kulturnega dne, zakaj ga praznujemo, kdo je bil France Prešeren in kakšna je njegova vloga v slovenski kulturi. Z deklamiranjem 7. kitice pesnikove Zdravljice smo na prijeten način obnovili znanje o slovenski himni. Pogovarjali pa smo se tudi o slovenski zastavi.

Z izvedbo dejavnosti z naslovom Umetnostna in neumetnostna besedila so otroci ob razvrščanju knjig izkustveno spoznali razliko med umetnostnim in neumetnostnim besedilom.

Kulturno udejstvovanje smo nadaljevali z udeležbo osrednje proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je potekala v šolski avli. Osrednja prireditev je bila kvalitetna, uživali smo v zabavnih vložkih, ni pa manjkalo niti vložkov, ki so v nas prebudili čustva.

Po proslavi smo izvedli kratko dramatizacijo Povodnega moža in nadaljevali z likovno delavnico. Otroci so razmnožene kopije risb v 4 štirih izvodih pobarvali v pop art tehniki, s poudarkom na različnih barvah posamezne kopije. Nastali so zelo izvirni in domiselni izdelki. Otroci so bili motivirani in tako tudi uspešno zaključili izdelke na temo Povodnega moža, Urške ali Franceta Prešerna.

Strokovne delavke in učenci smo ob zanimivih in uspešno izvedenih dejavnostih preživeli prijeten in koristen kulturni dan.

Nekaj izjav prvošolcev iz obeh razredov:

  • Teja: »France Prešeren je zelo rad pisal pesmi. Danes smo ustvarili Julijo pa njega.«
  • Kai Julij: » Všeč mi je bilo, ko se je z motorjem pripeljal. Pa ko so plesali.«
  • Matevž: »Všeč mi je bilo, ko smo delali Franceta Prešerna.«
  • Nika D.: »Pogovarjali smo se o Francetu Prešernu. Lea nam je povedala pravljico o Povodnem možu. Igrali smo ga. Urška je bila Julija.«
  • Amadej: »Danes smo izdelovali Franceta Prešerna. Bilo mi je dobro. Veliko smo se naučili.«
  • Rok: »Dobro sem se počutil, ker so mi pri risanju pomagali sošolci. Všeč mi je bila predstava, ker Urška ni hotela z nikomer plesati.«
  • Kaja: »Zelo mi je bila všeč prireditev. Ker je bila tista punca lepa.«
  • Domen: »Predstava mi je bila zelo všeč. Najbolj mi je bilo všeč, ker je imel en šestarček velika očala.«
  • Zala: »Pevski zbor je zelo lepo pel. V razredu smo delali Franceta Prešerna.«

Zapisala: Lea Ketiš

  

→ FOTOGALERIJA

Dostopnost