V četrtek, 6. Junija smo z učenci 8 in 9 razreda izvedli delavnico za nadarjene in zainteresirane učence za delo na terenu. Delavnica je imela naslov (Še) živimo z vodo?

S kolesom smo se od šole odpravili proti drugemu izviru reke Temenice – Zijalu in nato sledili toku vseskozi dolvodno ob Temenici do ponorov in požiralnikov pri Goriški vasi in Vrhovem.

Delavnice se je udeležilo 6 učencev 8. in 9. razreda.

Ob Temenici smo na različnih opazovalnih točkah merili temperaturo vode in zraka, ugotavljali spreminjanje rabe tal ob toku reke iskali kraške pojave ter namembnost, uporabnost in (še) delovanje gospodarskih objektov ob reki.

Naravne in družbene pojave ob Temenici smo opazovali in spoznavali tako, da so učenci ustvarjali selfi fotografije (fotografija z avtorjem v ospredju in geografskimi pojavi v ozadju). V ozdaju fotografij so kraški izviri, mogočna stena v Zijalu, umirjena narava v Zijalu, mlini in mlinščica ob Temenici, perišče v Biški vasi in Mirni Peči ter požiralniki oz ponori v Gorišči vasi in pod Vrhovim.

Učenci so pri ustvarjanju fotografij uživali, imeli so veliko svobode pri izbiri motivov, hkrati pa so spoznavali domačo okolico na drugačen način. Po pogovoru med samo delavnico sem ugotovil, da učenci nekaterih predelov občine sploh ne poznajo, oz. so jih obiskali zelo redko.

Delavnico smo začeli ob 13h, končali pa ob 16h.

Povezava na galerija slik

Igor Zadravec

Dostopnost