UNESCO je lanskega novembra razglasil 14. marec za Mednarodni dan matematike. Človek je začel matematiko uporabljati že pred 70.000 leti, kar nakazuje na nepogrešljivost matematike v naših življenjih. Človek je matematiko najprej uporabljal za zgodnje poskuse merljivosti časa, veda pa se je skozi čas močno razvijala. Sumerci so leta 2000 pred našim štetjem znali uporabljati osnovne operacije in računali z ulomki. Zelo napredni so bili na področju geometrije. Poznali so celo že približno vrednost prav posebnega števila – števila pi.

Letos smo Mednarodni dan matematike na našo šoli obeležili v tednu od 8. 3. – 14. 3. 2021. V avli smo razstavili izdelke učencev na temo MATEMATIKA ZA BOLJŠI SVET. Izvedli smo tudi hitro med-razredno tekmovanje. Učenci so en dan reševali zanimive matematične naloge. Letos so zmagovalci učenci 9. a. Bravo!

Svoje vrste zmagovalci tudi učenci, ki so v lanskem letu prejeli 30 srebrnih in 8 zlatih državnih priznanj na področju matematike. Srebrno državno priznanje so na tekmovanju Matemček prejeli Žan Vid Matkovski, Tristan Goli, Žan Sluga, Nika Mirtič, Timotej Pogačnik Ajdič, Rok Matoh, Hana Neža Matkovski, Lana Gole in Nuša Zajc. Zlato državno priznanje so na tekmovanju Matemček prejeli Zoja Lipoglavšek, Val Krevs, Neža Povše, Ana Lavrič in Rok Lavrič. Srebrno državno priznanje so na tekmovanju Logična pošast prejeli Klemen Barbo, Nika Mirtič, Martin Parkelj, Ema Avbar, Žan Sluga, Tristan Goli, Eva Bevc, Zoja Lipoglavšek, Val Krevs, Julija Povše, Matic Progar, Gaja Gorenc, Neža Povše, Ana Lavrič, Hana Neža Matkovski, Lana Gole, Glorija Jarc, Matej Bevec, Jure Markelj, Lan Štimec, Jera Parkelj. Zlato državno priznanje so na tekmovanju Logična pošast prejeli Kaja Kolenc, Rok Rajšelj in Rok Lavrič. V letošnjem šolskem letu so do danes znani rezultati tekmovanja hitrega in zanesljivega računanja LEFO. Učenec Rok Lavrič je dosegel četrto mesto v skupini učencev 6. in 7. razreda na državni ravni.

Iskreno čestitamo vsem učencem.

Vabimo vas še, da si v fotogaleriji ogledate utrinke našega matematičnega tedna.

Dostopnost