V prvih dveh razredih so se od 22. maja 2021 dogajale čudne reči. Kmalu smo ugotovili, kdo stoji za vsem tem – Škrat Nagajarad!

Na uho mu je prišlo, da nameravamo v petek, 28. 5., prespati v šoli in želel je, da smo na to dobro pripravljeni. Vsak dan nam je napisal pismo in nam v njem podal posebne naloge. Učenci so jih vestno opravljali, prav vsi so si namreč neskončno želeli, da nas škrat tudi obišče.

In če si nekaj res močno želiš, se največkrat to tudi uresniči.

Ja, prav imate, videli smo ga, videli smo pravega škrata, škrata Nagajarada!

Pa pojdimo lepo po vrsti: V petek so po končanem pouku učenci odšli domov in se nato s potovalkami vrnili v šolo ob 18.00. Prtljago so odložili v telovadnici, ki se je tik – tak spremenila v škratjo spalnico. Ko smo brezskrbno rajali ob naši pesmi, je na rdeči žogi z neba priletelo škratovo pismo, v njem pa vsa navodila za izvedbo večera. O, kako smo bili presenečeni! Škrat je za nas je pripravil brezalkoholno deteljno pivo, brezalkoholno makovo vino in brezalkoholni črvivi punč. Po zdravljici je sledilo iskanje skritega zaklada po gozdu. Učenci so navdušeni iskali škratove kape, kjer so se skrivale posebne škratje naloge, ki so nas vodile do zaklada. Med izvajanjem nalog se nam je zdelo, da nas nekdo opazuje, včasih pa smo slišali tudi zvok flavte. Že smo mislili, da se nam vse skupaj samo dozdeva, ko smo ga zagledali pred eno izmed učilnic šole! Koliko sreče, koliko veselja, navdušenja! Malo smo poklepetali z njim, ga vprašali vse, kar nam ni bilo jasno, potem pa se je, žal, moral od nas posloviti.

Medtem se je v šoli za naše škrate pričarala večerja. Zelo jim je teknila!

Po večerji smo se s svetilkami odpravili nazaj v gozd, kjer smo preverili, ali so se v škratja domovanja že vselili škratje. Sledilo je še umivanje zob, pravljica in škratji pozdrav za lahko noč.

No, tako hitro ni šlo, nekaterim je vznemirjenje minulega dne še nekaj časa burilo domišljijo in odganjalo sanje. Noč je minila mirno.

Ob 7. uri smo bili že vsi oblečeni, umiti. Pospravili smo postelje in spalnica je ponovno postala telovadnica. Nato smo se odpravili v Mirno Peč po sveže krofe za zajtrk. Sprehod po svežem zraku nas je osvežil in dokončno prebudil. Zadovoljni smo pričakali starše in se poslovili bogatejši za še eno škratovščino. Še enkrat smo si zaželeli vse dobro kar s škratjim pozdravom in enako želimo tudi vsem vam:

DRUML, DRUML, CIPL, COPL,

DINGE, DIGE, KNOFL, KNOFL!

(V škratjem jeziku to menda pomeni: »Lepo vas pozdravljam in vam želim škratjo srečo!«)

Iskrena hvala škratu Nagajaradu in njegovim pomočnikom, ki so nam pomagali pri izvedbi nepozabnega dogodka.

učiteljice in škratje iz 1. razreda

Slike si lahko ogledate v fotogaleriji.

Dostopnost