Evropski dan jezikov, 26. september, je dan, ko v Evropi praznujemo jezikovno raznolikost in spodbujamo učenje jezikov. Na pobudo Sveta Evrope smo ga letos praznovali že dvajsetič in ga v torek, 28. septembra, obeležili tudi na naši šoli.

Za učence od tretjega do devetega razreda, ki v razredu nimajo iger, ob katerih bi lahko preživljali čas pred poukom, so osmošolci pripravili igro Lepo je biti milijonar, s katero bodo lahko bolje spoznali jezikovne skupine ter njihove značilnosti.

Vsak odmor smo predvajali pesmi v različnih slovenskih narečjih, učenci pa so se v šolski avli lahko lotili še dveh dejavnosti. V prvi so povedi razvrščali v dve skupini: lomilce jezikov in palindrome, druga pa je bila namenjena slovenskim narečjem. Besede in povedi, zapisane v narečjih, so razvrstili med sedem slovenskih narečnih skupin.

Za konec pa smo pripravili še nagradno igro. Predvajali smo pravljico v prekmurščini, ki jo je za nas priredil in prebral Matej Gibičar, za kar se mu iskreno zahvaljujemo. Učenci so morali ugibati, za katero znano pravljico gre. Uganete vi? Najdete jo na spodnji povezavi.

Polona Rozman

Dostopnost