V torek, 5. 10. 2021, smo imeli učenci petega razreda kulturni dan. Obiskali smo Jakčev dom v Novem mestu, kateri je dobil ime po slovenskem slikarju in grafiku Božidarju Jakcu.

Najprej smo imeli likovno delavnico, katere tema je bila monotipija. To grafiko smo naredili tako, da smo na barvno podlago položili list papirja in z zunanje strani narisali motiv kostanjev. Po likovni delavnici smo imeli odmor za malico, zatem pa smo odšli v galerijo, kjer smo se pogovarjali o različnih tehnikah risanja in o barvah. V Božidarjevi študentski sobi smo si ogledali slike, ki so v tistih časih nastale v njej. Ugotovili smo, da je kot študent veliko risal s kredami. Odšli smo še v drugo sobo, kjer je kot starejši veliko risal s pasteli. V tretji sobi smo opazili, da je v odrasli dobi narisal veliko portretov svoje družine in tudi svojih avtoportretov. V četrti sobi smo si ogledali razstavljene slike, na katerih so upodobljena različna mesta. Zanimivo je to, da za Božidarja Jakca nikoli ni bila dovolj dobra prva slika, ki jo je naslikal, ker je menil, da je preveč pomanjkljiva.

Odšli smo tudi nadstropje nižje, kjer smo si ogledali še veliko zanimivih slik, katerih avtorji so bili največkrat neznani. Večini učencem v razredu je bila najbolj všeč zadnja slika Dvojčka.

Obisk galerije je bil zelo zanimiv in poučen. Izvedeli smo veliko novih stvari, kot na primer, da je Božidar Jakac ustvaril 828 umetniških del, ki jih je poklonil svojemu rodnemu Novemu mestu. Izvedeli smo tudi, da je želel študirati v Parizu. Ker njegovi starši niso imeli dovolj denarja, si tega ni mogel privoščiti. Je pa zato, ko je bil starejši, veliko potoval s prijateljem, saj je ta sodeloval na dražbah. Tako sta veliko potovala in hkrati služila denar.

                                                                                                                                      Hana Neža M. in Lili Š.

Dostopnost