Učenci 4. razreda smo imeli v sredo, 4. 5. 2022, tehniški dan. Obiskali smo Muzej na prostem pri Kartuziji Pleterje. Sprejel nas je skrbnik muzeja g. Simon Udvanc. V hiši, kriti s slamo, smo si ogledali črno kuhinjo. Gospodinja je zakurila kmečko peč. Pokazala je, kako so nekoč  gospodinje kuhale. Videli smo lončene lonce, lončene sklede, sklednik, burkle. Vohali smo dim, ki se je valil po prostoru in pričaral doživetje črne kuhinje. V sobi, ki se je imenovala »hiša«, smo se posedli ob topli peči in ob mizi. Ob izjemno zanimivem pripovedovanju smo podoživeli, kako so večere preživljale številčne kmečke družine. V hiši smo si ogledali še izbo za dekleta, stare predmete in pohištvo. Vsak učenec je zamesil in oblikoval svoj kruhek v obliki ptička. Kruhke smo pomazali z jajčnim rumenjakom in spekli v krušni peči. Medtem, ko so se kruhki pekli, smo spoznali delo lončarja, ki je bil v starih časih za tiste kraje značilen poklic. Sami smo izdelali vsak svojega glinenega pojočega petelinčka. Pri delu nam je pomagal g. Simon. Petelinčke smo odnesli v šolo, kjer se bodo posušili, nato pa jih bomo spekli v peči. Po končani delavnici so bili naši kruhki že pečeni in smo jih z veliko slastjo pojedli.

Na kmetiji smo si ogledali še svinjake, kozolec, pod, kaščo, mlatilnico. Na podu smo »škupali« slamo in spoznali, kako naporno je pripraviti snope za slamnato streho.

Na dvorišču so se med nami sprehajale tudi kokoši, petelini, ponija in mačka.

Na travniku za hišo smo se igrali staro otroško igro metanje podkev.

Nato nas je g. Udvanc popeljal do samostana Kartuzija Pleterje. Ogledali smo si obzidje samostana in se pogovorili o pomenu območja tišine ter načinu življenja in dela kartuzijanskih patrov. V gregorijanski cerkvi smo poslušali petje menihov.

Tehniški dan je bil zelo zanimiv, saj smo podoživeli življenje na kmetiji pred dvestotimi leti.

Fotografije si lahko ogledate v fotogaleriji.

Mojca Starešinič in Patricija Štrbuncl Jalovec s četrtošolci

Dostopnost