V soboto, 25. maja 2022, smo se učenci izbirnega predmeta nemščina udeležili težko pričakovane ekskurzije na Dunaj. Izpred šole smo odšli že ob 4.30 in na dolgi poti do Dunaja naredili dva postanka.

Naš prvi ogled na Dunaju je bil letni cesarski dvorec Schönbrunn, kjer smo si najprej ogledali notranjost dvorca. Sprehodili smo se skozi sobe in dvorane, v katerih so svoj vsakdan preživljali avstro-ogrski cesarji in njihove družine. Potem smo uživali v čudovito cvetočem vrtu in se tam sprehajali kot nekoč cesarica Marija Terezija. Dvorec se imenuje po lepem vodnjaku sredi vrta, kar se po nemško reče Ein schöner Brunnen ali na kratko Schönbrunn.

Po ogledu fascinantnega dvorca Schönbrunn smo se z avtobusom odpeljali do akvarija Haus des Meeres. Ogledali smo si različne vrste vodnih živali, med katerimi nas je najbolj navdušil morski pes. Obiskali smo terarij s kuščarji, kačami, pajki, želvami ter tropski vrt z opicami, tropskimi pticami in krokodilom. Oči smo imeli res na pecljih, videli smo vse, tudi drobne mravlje, ki so po tankih cevkah hitele z drobnimi listki.

V mestu smo si najprej ogledali dvorec Belvedere s čudovitim ribnikom in lepim vrtom. Potem smo se sprehodili po središču mesta, si ogledali ogromen kompleks stavb v okviru cesarskega dvora Hofburg, šli mimo cesarske zakladnice in cesarskih grobnic ter ogled zaključili pri katedrali svetega Štefana, ki je pokrita z raznobarvnimi strešniki. V katedrali je pokopan Slovenec Jurij Slatkonja, ustanovitelj znamenitih Dunajskih dečkov.

Na Dunaju smo preživeli osem ur in se potem s številnimi lepimi vtisi in z novimi spoznanji vrnili domov malo pred polnočjo. Bil je dolg, naporen, a čudovit dan.

Povezava do fotografij.

Zapisali učenci 9. razreda

Dostopnost