Na šoli smo izvajali podjetniške aktivnosti, ki so jih organizirali v Razvojnem centru Novo mesto (Podjetniški inkubator Podbreznik). Izvedeni sta bili dve aktivnosti.

Najprej je bil izveden ZUIP (Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti). Ta program se je izvajal tri dni, v popoldanskem času od 14.00 do 19.00.  Datumi izvedbe: 29. 9., 30. 9. in 6. 10. 2022.  Učenci so dobili v reševanje aktualni problem, in sicer na temo energetike.  Morali so raziskati porabo energije na šoli (elektrika, toplota) in porabo vode. Njihova naloga je bila, da so predlagali idejo za energetsko sanacijo šole. Pri tem so morali raziskati cene različnih energentov in narediti izračun stroškov ter utemeljiti, kako bi se njihova rešitev povrnila v nekaj letih. Svojo rešitev so nato predstavili pred komisijo. Na ZUIP aktivnostih je našo šolo zastopala ena skupina, ki so jo sestavljali: Lana Kavšek, Neja Smrke, Elza Matko, Lana Kavšek, Rok Lavrič, Jure Markelj, Lenart Kupljenik in Janž Progar Brinjevec .

V novembru ( 11. in 12. 11. 2022) je bil izveden Start up vikend.  Učenci so se seznanili, kako zasnovati podjetniško idejo od začetka do realizacije. Najprej so morali na podlagi problemov iz vsakdanjega življenja opredeliti svojo podjetniško idejo. Nato so raziskovali trg in ugotavljali ali njihova ideja že obstaja in utemeljiti, zakaj je boljša od že obstoječih izdelkov na trgu. V nadaljevanju so morali izdelati prototip za svojo podjetniško idejo in narediti stroškovnik (koliko stroškov bi imeli z izdelavo, kakšno prodajo pričakujejo in kakšen bi bil dobiček v nekaj letih). Na koncu so svojo idejo predstaviti pred strokovno komisijo. Na StartUp vikendu sta sodelovali dve ekipi iz naše šole. Ekipo Matrix so zastopali Janž Progar Brinjevec, Rok Lavrič in Jure Markelj. Njihova podjetniška ideja je bila naslovljena E-CO-LASTIC LACES in je predstavljala ekološke inovativne vezalke. Drugo ekipo Ohio Gang, so sestavljaje Maša Drenik, Nuša Bobnar, Lana Kavšek, Elza Matko in Neja Smrke. Dekleta so predstavile idejo za vzdržljivo in atraktivno športno torbo, ki so jo naslovile Ohio bag. S svojo idejo so prepričale strokovno komisijo in usvojile 3. mesto.
Učenci so z aktivnostmi razvijali podjetniške veščine in se učili timskega dela. Potrebno je bilo veliko sodelovanja in sklepanja kompromisov. Poleg tega pa so morali biti inovativni, iznajdljivi ter prepričljivi s svojim nastopom.

Čestitke vsem sodelujočim za odlično opravljeno nalogo!

Dostopnost