Svetovni dan poezije in prijetno spomladansko vreme sta povezovala kulturni dan učencev 6. in 7. razreda.

Najprej smo se odpravili v deželo vaškega posebneža Krjavlja, ki je osrednji literarni lik prvega slovenskega romana Deseti brat, avtorja Josipa Jurčiča.

Na Muljavi smo izvedeli veliko o življenju in delu našega romanopisca, spoznavali čas in način življenja takratnih kmečkih ljudi, se poučili o čebelarjenju in panjskih končnicah ter drugih kulturnih znamenitostih Jurčičeve domačije.

Sledila je pot do nekaj kilometrov oddaljene vasi Krka, kjer nam je vodnik predstavil izvir reke Krke, njene značilnosti in edinstvene posebnosti. Sledil je še ogled Krške jame, kjer smo si ogledali kapnike in druge podzemeljske tvorbe, najbolj pa nas je pritegnilo podzemno jezero, v katerem živijo tudi človeške ribice.

Pot smo nadaljevali proti Ljubljani, kjer smo si v Narodnem muzeju Slovenija ogledali arheološke zbirke, ki obsegajo okrog 95.000 predmetov iz vseh arheoloških obdobij, od starejše kamene dobe do srednjega veka. Med njimi je tudi nekaj takih, ki presegajo pomen slovenskega prostora, zato so še prav posebej dragoceni. To so npr. 60.000 let stara neandertalčeva koščena piščal iz jame Divje babe, bronasta okrašena situla z Vač, bronast pozlačen kip emonskega meščana iz Ljubljane in bleščeč nakit iz obdobja preseljevanja ljudstev.

Dan je bil zelo prijeten in poučen.

Zapisala: Mojca Novak

Dostopnost