V nedeljo, 6. 3. 2016 se je na Akademiji za glasbo v Ljubljani odvijala 5. slovenska Glasbena olimpijada.

Glasbena olimpijada je prav posebno tekmovanje, ki učencem 3. triade OŠ in srednješolcem omogoča kompleksno glasbeno predstavitev; z reševanjem različnih nalog namreč preverijo svoje glasbeno znanje in sposobnosti slušnega zaznavanja ter prepoznavanja različnih glasbenih prvin, s pevsko predstavitvijo pa izkažejo svojo muzikalnost in interpretacijske sposobnosti. Prav poseben dogodek je za tekmovalce izvedba avtorske skladbe, napisane prav za to priložnost.

5. slovenske Glasbene olimpijade so se pod mentorstvom Eme Igličar, učiteljice za Glasbeno umetnost udeležile tudi naše učenke: Maja Kernc, Ema Parkelj in Eva Kolenc. Za 3. del tekmovanja so ustvarile lastne avtorske skladbe, ki so jih predstavile v Kazinski dvorani. Pri predstavitvi so sodelovali tudi Tevž Kupljenik, Zala Zupan, Pavlina Gorenc, Tina Makše, Adriyana Muhič in Jasmina Saje.

Tekmovalke so se izkazale in dosegle naslednje dosežke: Maja Kernc je prejela bronasto priznanje, Ema Parkelj in Eva Kolenc pa srebrno priznanje.

Vsem tekmovalkam in nastopajočim ISKRENE ČESTITKE!

 

Nekaj vtisov tekmovalk o Glasbeni olimpijadi:

Ema Parkelj: “Sodelovanje na Glasbeni olimpijadi je bilo zame neka nova dogodivščina. Vsak del na olimpijadi nov izziv, ki se ga da z delom, vajo in zabavo dobro narediti. Največji izziv pa mi je bilo zagotovo pisanje avtorske skladbe. Sprva nisem vedela kako bi sploh začela, potem pa so ideje kar kapljale in nastala je skladba za oboo, flavto in cajon. In kljub vsemu sem prestala vse dele in se pri tem zagotovo zabavala.”

Eva Kolenc: “Glasbena olimpijada je bila moja povsem nova izkušnja, v kateri sem zelo uživala. Dopoldanski del je bil nekoliko zahtevnejši, saj so preizkusili naše glasbeno znanje in posluh, vendar tudi zelo zanimiv. Popoldan pa je potekala predstavitev lastnih izvirnih skladb, ki je bila zame najlepši del tekmovanja, pri tem pa so mi pomagale tudi sošolke.”

Pevski nastop v 2. delu tekmovanja

Izvedba lastne izvirne skladbe Eme Parkelj: Irske vode (Zala Zupan, Ema Parkelj, Tevž Kupljenik)

Izvedba lastne izvirne skladbe Eve Kolenc: Popotnik in Maje Kernc: Lep svet

Dostopnost