Joyeuses Pâques

Pri pouku francoščine smo v četrtek, 22.3.2016, posvetili eno šolsko uro deželoznanstvu Francije in spoznavanju načina praznovanja velikonočnih praznikov v tej deželi.
Veliko noč slavijo kristjani v Franciji kot praznik smrti in vstajenja Kristusa in sicer v času od velikega četrtka do nedelje, ko zvonovi vseh cerkva po koncu žalovanja velikega tedna ponovno zazvonijo. Francoska legenda pravi, da se v tem času podajo zvonovi po blagoslov k papežu v Rim in po vrnitvi v znak veselja zazvonijo v vsej svoji mogočnosti. Na svoji poti nazaj pa naj bi ti zvonovi, ko preletijo številna polja, travnike, parke ter vrtove, natrosili jajčka, zajčke in piščančke iz čokolade. Za otroke pomeni glas zvonov na veliko nedeljo torej tudi lov za zakladi, ki jih prinašajo zvonovi.

DSC07974DSC07975

Velikonočno praznovanje ponazarjajo:

  • sveča, ki simbolizira svetlobo, upanje in življenje,
  • velikonočno jagnje kot simbol nedolžnosti in žrtvovanja,
  • jajce – začetek novega življenja,
  • zajec kot simbol plodnosti.

DSC07985

Na veliko nedeljo je torej na mnogih mizah v Franciji velikonočno jagnje, naj si bo iz mesa ali testa, pripravljeno po različnih receptih. Ne manjka pa tudi pobarvanih jajc, specialitet iz svinjine ter drugih vrst mesa ter rib, dobrega vina in slastnih peciv.
Tudi mi smo pri uri francoščine okusili jagnje iz testa in sicer po receptu, ki smo ga prevedli in vam ga v nadaljevanju posredujemo.

Velikonočno jagnje

Sestavine:

  • 100 g masla ali margarine
  • 100 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlica ruma
  • 60 g mletih lešnikov
  • 60 g moke
  • 60 g jedilnega škroba
  • 1 ½ čajne žličke pecilnega praška

Priprava:
V danem zaporedju dodajate sestavine v posodo in jih zmešate v gladko testo. Model v obliki jagnjeta namažete z maslom, pomokate in napolnite s testom. Nato ga postavite v spodnji del pečice, ki ste jo predhodno ogreli na 180 °C. Pečete približno 40 minut.
Jagnje vzamete iz modela, ga ohladite in posipate s sladkorjem v prahu ali premažete z glazuro.
Poizkusite, ne bo vam žal!

IMG 20160324 075903

Bon appétit!

Učenci 8.a razreda

Dostopnost