Zadnji dan pouka v tem šolskem letu, 23. 6. 2016, smo pri francoščini na zanimiv način spoznavali Francijo, njeno tradicijo in kulinariko.

  

Obiskala nas je gospa Valérie Christiane Breistroff Stih, ki prihaja iz mesta Metz, ki leži v regiji Lorraine v Franciji. Rada ima glasbo in film. Uživa v kolesarjenju in branju knjig. Ne mara pa nasilja. Ljubi svojo rodno deželo, ker je odprta in daje možnosti za življenje, izobraževanje in delo vsem, ki si to želijo. Slovenija, kjer živi in dela že trinajst let, ji je všeč, ker ima tu vsak svoj vrtiček in si prideluje lastno hrano. Še posebej dobro se počuti na Dolenjskem, kjer so vsi griči posajeni z vinogradi, med katerimi stojijo zidanice.

Najprej nam je predstavila geografski položaj Francije, njeno razdelitev na regije in departmaje. Nato se je z nami pogovarjala o tradiciji in običajih ter praznikih v Franciji in nam pričarala praznovanje Sv. Miklavža, ki se praznuje samo v njeni regiji in sicer na podoben način kot pri nas v Sloveniji. Razlika je samo v tem, da poredni otroci pri njih ne dobijo palice pač pa en krompir ali eno čebulo. Pridni pa dobijo sladkarije, pomarančo in »pain d’epices« (medeni kolač z dišavami).

Tudi francoski kulinariki smo se posvetili. Značilni sadež regije Lorraine je bela sliva (»la mirabelle«), iz katere kuhajo marmelado ter žganje in pečejo slastne pite. Odlično tekne tudi pita s slanino in sirom (»la quiche lorraine«), ki je tudi značilna specialiteta njene regije. Seznanili smo se z receptom, ki smo ga sicer že spoznali na »pikniku po francosko«, ko smo pito tudi jedli.

Urica deželoznanstva je bila izredno zanimiva in gospa Valérie Christiane Breistroff Stih nam je obljubila, da se prihodnje leto zopet vidimo.

Učenci 8.a

Dostopnost