Ko smo pri pouku francoščine spoznavali navade in običaje praznovanja božiča v Franciji, smo se dogovorili, da se bomo med novoletnimi počitnicami doma preizkusili v peki njihovih božičnih piškotov (sablé de Noel).

Najprej smo prevedli recept, ki vam ga posredujemo.

Sestavine:
• 3 jajca
• 500 g moke
• 250 g masla
• 250 g sladkorja v prahu
• cimet
• naribana limonina lupina

Priprava:
Iz sestavin zamesimo gladko testo, ki naj počiva v hladilniku 24 ur. Potem testo razvaljamo na debelino 0,5 cm in z modelčki izrežemo različne oblike, ki jih polagamo na z maslom pomaščen pekač. Premažemo jih z ostankom rumenjaka, ki smo mu dodali malo vode. Nato jih pečemo na 180 stopinj približno 15 minut.
Pečene in ohlajene piškote poljubno okrasimo.

Pečene piškote smo prinesli na prvo uro francoščine po praznikih in jih skupaj ocenjevali glede na izgled, okus in teksturo.

Čeprav smo se vsi zelo potrudili in je bilo pecivo odlično, pa so vendarle izstopali piškoti, ki so jih spekli Žan, Rok in Anej.

Učenci francoščine

 

IMG 20170105 073500 IMG 20170105 073549

IMG 20170105 073552 1 IMG 20170105 073554

 

Dostopnost