V torek, 26. 3. 2013, so učenci 1. a in 1. b razreda imeli prvi tehniški dan.

Seznanili so se s starimi ljudskimi običaji v pomladnem času, ki spremljajo velikonočno praznovanje, spoznali različne ljudske tehnike krašenja jajc (drsanke, pisanice, remenke) ter ljudsko izročilo uporabili v novih oblikah ustvarjanja. Po načrtu so izdelali dekorativne in uporabne izdelke iz papirja, kartona, odpadnega blaga, lesa in plastike.

Delo je potekalo v treh delavnicah.

Delavnica izdelave ovčk in piščančkov: Učenci so iz kartona, lesenih ščipalk, vatiranih paličic in ostankov darilnih trakov izdelali ovčko. Palčke so narezali na polovice in s pomočjo lepila v določenem zaporedju oblikovali runo. Noge so ovčki oblikovali iz lesenih ščipalk. Piščančka so izdelali iz kartona in ga oblikovali v gibljivo lutko, ki premika perutnice.

Delavnica avtomobilov iz škatel za jajca in pirhov piščančkov: Učenci so kartonske škatle za jajca pobarvali z modro tempera barvo. Škatlo so ustrezno obrezali in oblikovali po načrtu. Dodali so kolesa, ki so jih pritrdili s pomočjo lesenih palčk in lepila. Izdelali so tudi streho in nastala so zanimiva vozila. Iz izpihanih jajc, rumene volnene preje in papirja pa so izdelali pirhe piščančke, ki so jih obesili na odpadne darilne trakove.

Delavnica papirnatih pirhov in rožic iz papirja ter škatel za jajca: Učenci so za oblikovanje barvnih geometrijskih vzorcev uporabili barvni papir, ostanke blaga, barvni karton, odpadne darilne trakove in jih lepili na papir. Ko se je lepilo posušilo, so s pomočjo šablon in rezalne naprave rezali ovalne oblike jajčk, ki smo jih razstavili v košari iz papirja z dodatkom velikonočne trave. Iz škatle za jajca, barvnega papirja in plastičnih slamic so učenci izdelali cvetno dekoracijo.

Po končanem tehniškem dnevu smo pripravili razstavo izdelkov.

{pgslideshow id=28|width=610|height=360|delay=1000|image=L|pgslink=1|random=1}

Mojca Starešinič

Dostopnost