{pgslideshow id=63|width=610|height=320|delay=1000|image=L|pgslink=1|random=0}

V sredo, 30. 5.2013, smo se učenci osmih razredov odpravili na ekskurzijo v alpske pokrajine. Dan smo začeli že zelo zgodaj, ob 6.45. Vozili smo se mimo Ljubljane, Kranja in Jesenic do Mojstrane.

Naš prvi postanek je bila Dolina Vrata – slap Peričnik in Slovenski planinski muzej. Slap Peričnik je naravni zaklad, ki je nastal z ledeniškim preoblikovanjem Vrat. Sestavljen je iz zgornjega in spodnjega slapa, ki skupaj merita 68 m; spodnji je višji in meri 52 m, zgornji pa nižji in je visok 16 m.

Pot smo nadaljevali peš ob reki Triglavski bistrici, ki je zaradi čistosti prečudovite sinje modre barve. Ko smo prispeli v planinski muzej, smo si najprej pogledali film o zgodovini planinstva v Sloveniji.Potem smo odšli na ogled muzeja in na koncu dobili tudi razglednice. Preizkusili smo se lahko v znanju iz zgodovine planinstva, zavarovanih planinskih rastlin in živali, kako ukrepati v primeru nesreče ter kaj moramo vzeti na pot v planine. Doživeli smo tudi nevihto v bivaku.

Naš drugi postanek je bila Prešernova rojstna hiša v Vrbi. Tam smo se z vodičko pogovarjali o Prešernovem življenju. V njegovi hiši je črna kuhinja, veža, spalnica. V spalnici je zibka, v kateri se je kot otrok zibal. Ko smo si hišo ogledali, smo si šli ogledat tudi središče kraja, kjer stoji lipa in okoli nje srenjski kamni, na katerih so sedeli gospodarji kmetij, ko so se morali dogovarjati o pomembnih stvareh.

Tretji postanek je bil Blejsko jezero. Najprej smo se okoli njega zapeljali z avtobusom.

Dan je bil zelo zanimiv, veliko smo se naučili in upam, da bo še več takšnih.

Matej Vodnik, 8.a

 

Dostopnost