V petek, 15. 11. 2013, smo imeli učenci 1. a in 1. b OŠ Toneta Pavčka drugi naravoslovni dan v šolskem letu 2013/2014. V sklopu jutranjega kroga smo spregovorili o pomenu zajtrka in zdravega načina prehranjevanja z raznovrstno prehrano ter o pomenu izvajanja tradicionalnega slovenskega zajtrka v šolah. Pred začetkom zajtrka smo se udeležili uvodne prireditve v šolski avli, na kateri smo nastopili s plesno točko Palačinke. Po zajtrku smo se pogovorili o ekološkem načinu pridelave hrane. Nato smo se odpeljali na Ekološko kmetijo Kastelic na Malem Vrhu. Ogledali smo si nasad jablan vrste topaz. Družina Kastelic je za nas pripravila zelo zanimivo in poučno predstavitev ekološkega načina pridelovanja hrane, skladiščenja jabolk v hladilnici, predelave jabolk v sok, kis, jabolčne krhlje in jabolčni čips. Najzanimivejša bila stroj za rezanje jabolk v rezine za jabolčni čips in sortirni stroj. Posladkali smo se z jabolčnim sokom, sveže narezanimi rezinami za jabolčni čips in s krhlji iz ekološko pridelanih jabolk. Ogledali smo si pridelek ajde in pire, iz katerih meljejo moko. Ob zaključku naravoslovnega dne smo si ogledali še domače živali, ki jih redijo na Ekološki kmetiji Kastelic.

Več v galeriji slik.

Dostopnost