tabor harmonikarjev01
V soboto, 27. 9., in nedeljo, 28. 9. 2014, se je na domačiji Barbo, na Malem Kalu, kjer je Lojze Slak preživel velik del svojega otroštva, odvijal 1. tabor harmonikarjev V dolino tiho. Z njim smo organizatorji, člani turističnega krožka OŠ Toneta Pavčka pod mentorstvom Tatjane Kupljenik in Darje Rugelj, izpeljali nalogo, ki smo jo pripravili v preteklem šolskem letu v okviru festivala Turizmu pomaga lastna glava pod naslovom Na zabavo v naravo.

V meglenem sobotnem jutru se je zbralo 17 osnovnošolskih udeležencev tabora.  Kmalu so otroški pogovori, smeh ter zvok harmonike odgnali še zadnje meglice in oblake. Nebo se je razjasnilo ter za dva dneva poskrbelo za vzdušje, napolnjeno s pozitivno energijo in velikimi pričakovanji.


Po uvodnih pozdravih so mentorji glasbenih delavnic Toni Sotošek, Sanditabor harmonikarjev04 Ravbar 
in Matija Slak preizkusili spretnost mladih harmonikarjev v preigravanju različnih melodij. Da bi delo potekalo čim bolj nemoteno in bi harmonike ubrano zvenele, so bili udeleženci v nadaljevanju tabora razdeljeni v dve skupini: modro in rumeno.

Po kosilu, Slakovi enolončnici, smo se odpravili na glasbene delavnice. Pri prevozu na lokacije, kjer so udeleženci poleg igranja na diatonično harmoniko lahko tabor harmonikarjev07spoznavali lepote mirnopeške okolice, so nam pomagali gasilci treh okoliških društev: Gasilskega društva Mirna Peč, Gasilskega društva Jablan in Gasilskega društva Hmeljčič.

Najprej so harmonike zazvenele v Slugovi jami v Globodolu. Jamarsko društvo Novo mesto je poskrbelo za varnost vseh s čeladami, pritrjenimi vrvmi in osvetlitvijo, ki je pričarala posebno vzdušje. Glas harmonike se je tako razlegal nekaj desettabor harmonikarjev08 metrov pod zemljo in napolnil ušesa vseh prisotnih s čudovitimi melodijami, ki so sprehodile mravljince po telesu.

V nadaljevanju so viže ubrano zvenele na Golobinjeku, kjer nam je priskočilo na pomoč Društvo vinogradnikov Mirna Peč in pripravilo čudovito kuliso, poleg katere so harmonike zvenele ob Lojzetu ljubem vinogradu ter orodjih, ki jih uporabljamo, da pridelamo rujno kapljico. Zvok se je razlegal daleč po okoliških krajih in privabil marsikaterega radovednega tabor harmonikarjev09vinogradnika in obiskovalca, ki so sredi popoldneva med vinogradi bolj vajeni zvokov klopotcev.

Lepo je tudi v bližini reke Temenice. Ena izmed glasbenih delavnic se je zato odvijala v Zijalu, kjer Temenica v naših krajih privre na plan. Pri predstavitvi lepot Zijala, reke Temenice in še česa nam je pomagalo Turistično društvo Mirna Peč. Zvoktabor harmonikarjev10 harmonike je napolnil strugo Temenice in se valil  daleč po dolini naprej …

Ko se je dan prevesil v noč, so se harmonikarji vrnili na domačijo ter se sprostili ob različnih igrah, ki jih je pomagalo pripraviti Društvo podeželske mladine Mirna Peč in s katerimi si je krajšal čas že Lojze v svojem otroštvu. Ob tabornem ognju so si otroci kasneje sami spekli okusno večerjo. Toplota in svetloba  tabornega ognja pa sta imeli svojo moč in kmalu se je izpod prstov mladih harmonikarjev spet zaslišal zvok harmonike, iz njihovih ust so zazvenela znana besedila, manjkali pa niso niti plesni koraki, takšni in drugačni, veselja je bilo v izobilju. Otroci so pripravili pravo veselico, na kateri so se jim pridružili tudi člani Društva harmonikarjev Mirna Peč, in zvok harmonike je odmeval glasno v noč.

tabor harmonikarjev11 tabor harmonikarjev12

Utrujeni, vendar z nasmehom na obrazu, smo se odpravili pod skedenj, kjer smo zaviti v tople spalne vreče in prekriti z odejami zaspali na mehkih blazinah. Noč je bila res posebna, nepozabna.

tabor harmonikarjev03Nedeljsko dopoldne smo preživeli v glasbenih delavnicah, kjer smo še zadnjič srkali znanje izkušenih in priznanih mentorjev ter izpilili svoje igranje. Pri tradicionalnem mirnopeškem kosilu so se nam pridružili nekateri svojci Lojzeta Slaka, njegova tesna prijatelja ter drugi, ki so z Lojzetom tesno glasbeno sodelovali. Obisk ljudi, ki so z Lojzetom preživeli velik del njegovega življenja,  je dal taborutabor harmonikarjev13 še poseben pečat …

Popoldne smo tako preživeli skupaj – organizatorji tabora, mladi harmonikarji in njihova mentorja, Lojzetovi svojci, njegova prijatelja ter njegovi tesni sodelavci … Vzdušje je bilo nepopisno. Manjkal ni niti odmeven zaključek – koncert, na katerem so se nam pridružili tudi drugi obiskovalci, ki so se v velikem številu odzvali vabilu in na katerem so se predstavili mladi udeleženci tabora ter Društvo harmonikarjev Mirna Peč. Lojzetov nečak Leopold Pungerčar je s preprostimi besedami predstavil velikega človeka, zaradi katerega smo se zbrali, ravnatelj Osnovne šole Toneta Pavčka Danijel Brezovar in župan Občine Mirna Peč Andrej Kastelic pa sta vsem zaslužnim, da je 1. tabor harmonikarjev uspel, podelila zahvale in darila za njihovo nesebično pomoč.

tabor harmonikarjev15 tabor harmonikarjev16

Ob zaključku 1. tabora harmonikarjev ni manjkalo nasmehov na obrazu, mrmranja Slakovih melodij in spominov, povezanih z Lojzetom. Zaželeli smo si lahko le:

 

»Na snidenje prihodnje leto v Pavčkovih in Slakovih krajih!«

tabor harmonikarjev14

 

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Dostopnost