V četrtek, 28. 5. 2015, na svetovni dan sonca, so našo šolo obiskali člani Društva Sonček (Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine). Otroci in mladostniki s posebnimi potrebami ter njihovi starši in spremljevalci so se nam premierno predstavili s predstavo Izlet na modri planet, avtorice Ivanke Mestnik. Igra govori o deklici s cerebralno paralizo, ki ne hodi. V sanjah pa uživa na modrem planetu, kjer so vsi enaki in enakopravni, razlika med njimi je le v tem, da nekateri raje zaplešejo ob zvokih harmonike, drugi ob pesmi Gangam Style, spet tretji pa zaplešejo makareno. Vsem pa je skupna neizmerna dobra volja in sprejemanje vseh vrst drugačnosti kot nekaj povsem vsakdanjega.

Drugačnost je po Slovarju slovenskega knjižnega jezika »lastnost, značilnost drugačnega«. V življenju si jo vsi želimo in iščemo področja, kjer se lahko razlikujemo od drugih. Za zaželeno drugačnost bi naredili marsikaj. Drugačnosti, ki je manj zaželena, pa se bojimo in si zapiramo oči pred njo, je tista, ki neizogibno določa življenje vseh, ki vsaj občasno »ne morejo odločati o svoji takšnosti ali drugačnosti«. (Dr. sc. Duška Meh, dr. med.)

»Sončki« s predstavo zmanjšujejo predsodke, ki vladajo na našem planetu. Sežejo do naših src in nas opominjajo, da »je potrebno gledati s srcem, saj je bistvo očem nevidno«. Za svoj nastop in sporočilo predstave so bili nagrajeni s stoječimi ovacijami in bučnim aplavzom.

Prispevek o obisku Sončkov si lahko preberete na spletni strani Radia Krka http://www.radiokrka.com/poglej_clanek.asp?ID_clanka=205705 ter na spletni strani Društva Sonček http://www.soncek-nm.si/novice/?stran=1#CmsC74E2C810E1. V galeriji slik na naši spletni strani pa si lahko ogledate fotografske utrinke.

Sončki

Darja Rugelj

Dostopnost