V OŠ Toneta Pavčka smo se v sklopu celoletnega šolskega projekta podali v čase, ko so v mirnopeški dolini še ropotali mogočni mlini. S pomočjo naših učiteljev in mentorjev ter zunanjih sodelavcev smo raziskovali mlinarstvo v Mirni Peči. Obiskovali smo mline in nastali so mnogi izdelki, zapisi, slike, pesmi in ostala dela, ki smo jih predstavili v zborniku z naslovom Mlini. Pri tem delu so nam pomagali številni lastniki mlinov, ki so nam povedali veliko zanimivih informacij o delovanju in sestavi mlinov nekoč. Mnogi domačini so nam posodili pripomočke in predmete iz starih časov.

 

V četrtek, 4. junija 2015, pa smo imeli predstavitev projekta in odprtje razstave. Prireditev je začel pevski zbor skupaj z učenci, ki so igrali na ksilofon. Zapeli so pesem Mlin. V naslednjih točkah so učenci zaplesali in zapeli pesmi o mlinih, vmes pa so program popestrile osmošolke z recitacijami.

 

Po prireditvi so si obiskovalci ogledali razstavo likovnih del in predmetov, povezanih s pridelavo žita in mlinarstvom. Članice Društva podeželskih žena Mirna Peč so poskrbele, da je v šoli zadišalo po svežem domačem kruhu in drugih dobrotah, s katerimi smo se z veseljem posladkali.

 

Vsem, ki so nam pomagali, se iskreno zahvaljujemo.

 

Gordana Kmetič, vodja projekta, in Eva Kolenc, učenka OŠ Toneta Pavčka

 

Dostopnost