V torek, 29. 9. 2015, so imeli učenci 1., 2. in 3. razreda naravoslovni dan. Z avtobusom so se odpeljali v Globodol, kjer so jih na različnih lokacijah čakali predstavniki posameznih društev, ki imajo sedež v Globodolu ali pa na področju Globodola aktivno delujejo. 

Pri Lovskem domu v Globodolu sta jih sprejela člana Lovske družina Mirna Peč Karol Zagorc in Lambert Pate. Popeljala sta jih skozi razstavo gozdnih živali in jim podrobno predstavila delo in opremo lovca. Učenci so si lahko od blizu ogledali lovski klobuk, nahrbtnik in celo puško.

V Gorenjem Globodolu sta jih v središču vasi pričakala člana Prostovoljnega gasilskega društva Globodol Boštjan Jarc in Marko Tramte. Učencem sta najprej opisala in prikazala delovanje vaškega vodnjaka in jim razložila njegov pomen v preteklosti. Preko ceste nas je gospa Rozman prijazno sprejela v družinskem muzeju starih predmetov, kjer so učenci z začudenjem opazovali stare likalnike, šivalni stroj na nožni pogon, kolovrat, velike sani in še mnoge druge zanimive stare predmete. Z gasilcema so se odpravili proti gasilskemu domu. Tam so si ogledali opremo gasilca in spoznali, da gasilci ne gasijo samo požarov, ampak pomagajo tudi pri drugih nesrečah. Z zanimanjem so si ogledali tudi gasilsko vozilo in se preizkusili v rokovanju z gasilsko cevjo.

V Dolenjem Globodolu je učence pri Slugovi jami počakal Andrej Gašperič, član Jamarskega kluba Novo mesto. Učencem je razložil, kako kraška jama nastane in katera živa bitja najdemo v njej. Učenci so si z zanimanjem ogledali opremo jamarja in začudeni poslušali, kaj jamar potrebuje za varen obisk jame. Nekateri so se preizkusili tudi v vezanju zahtevnih vozlov iz debele vrvi.

V Globodolu so učenci preživeli zelo zanimivo in poučno dopoldne. Družini Rozman, gospodom Karolu Zagorcu, Lambertu Patetu, Boštjanu Jarcu, Marku Tramtetu in Andreju Gašperiču se iskreno zahvaljujemo za njihov čas in pripravljenost, da so svoje znanje, izkušnje in navdušenje prenašali na naše učence.

Staša Hočevar Zajc

Dostopnost