HOJA, TEK, KOLESARJENJE, DRUŽENJE, ZABAVA, ŠPORT, NARAVA …

To je le nekaj besed, ki opisujejo dogajanje preteklo soboto, 18. junija, v Mirni Peči. Pri turističnem krožku na naši šoli smo oblikovali športno obarvan dan, ki smo ga poimenovali Mirna Peč na nogah. Izvedli smo ga v okviru 17. občinskega praznika in popestrili dogajanje z različnimi aktivnostmi, katerih so se lahko udeležili domačini in drugi.

 

S soncem obsijan dan smo začeli s pohodom po Poti Slakove in Pavčkove mladosti. Pohodniki so se ob spremstvu članov Turističnega društva Mirna Peč podali na pot, ki jih je vodila od centra Mirne Peči, preko Malega Kala, Hmeljčiča in Šentjurija nazaj v Mirno Peč. Na Velikem in na Malem Kalu so jih domačini ter člani lokalnih društev ŠRD Veliki Kal-Orkljevec in Sekcija ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal pogostili z dobrotami, ob spomeniku ljudskemu godcu Lojzetu Slaku pa so lahko prisluhnili odlomkom iz njegovega življenja in dela ter Lojzetovemu ljubemu inštrumentu – diatonični harmoniki. Nanje so igrali člani Društva harmonikarjev. Pot je pohodnike naprej vodila v Hmeljčič, kjer so se ob kratkem postanku okrepčali pri tamkajšnjih gasilcih in nato nadaljevali proti Šentjuriju. V Pavčkovem domu so si pohodniki ogledali razstavo in ob okrepčilu tamkajšnjih prebivalcev prisluhnili recitacijam pesmi Toneta Pavčka.

Pohod PavčekSlak  9

Pohod ob reki Temenici vse do Zijala je bil namenjen družinam z mlajšimi otroki in tistim, ki so si želeli pobliže spoznati pot ponikalnice, ki vijuga po Mirnopeški dolini. Pot so si pohodniki lahko popestrili s prikazom muharjenja in spoznavanjem tega športa, za kar se je potrudila Ribiška družina Novo mesto, ter z vožnjo s samokolnico. Te so k Temenici pripeljali člani domačega govedorejskega društva. V Zijalu sta Lovska družina Mirna Peč in društvo podeželskih žena pohodnike pogostila z divjačinskim golažem in domačim kruhom, jamarji iz Jamarskega društva Novo mesto pa so za najmlajše pripravili »zip line« čez Temenico. Da je bil postanek v Zijalu še bolj zanimiv, pa so poskrbeli mladi harmonikarji društva harmonikarjev, ki so Slakovo glasbo iz Zijala z odmevom ponesli po vsej mirnopeški dolini.

Pohod v Zijalo  20

Kolesarji so se skupaj z najbolj znanim mirnopeškim kolesarjem Blažem Jarcem podali na 30 kilometrsko pot po Mirnopeški pentlji. Med potjo so se okrepčali pri gasilcih iz PGD Globodol, z dobrotami so jih pogostile podeželske žene in društvo vinogradnikov, na zadnjem postanku pa sta jim ŠTD Poljane in DPŽ Mirna Peč pripravila pasulj z domačim kruhom in osvežitev. Čeprav so premagali nekaj večjih vzponov, se kolesarji na cilju kar niso mogli ločiti od svojih koles in najvztrajnejši so odpeljali še nekaj krogov po šolskem igrišču.

Kolesarjenje  45

Za tekače, ki so pretekli 10 kilometrsko traso in skušali obuditi Mirnopeški tek, so med potjo skrbeli gasilci iz PGD Jablan. Tek je spremljal in vodil naš najbolj znani tekač Mitja Krevs, ki je tekače pred pričetkom teka primerno ogrel. Udeležencem teka tudi poletne temperature niso prišle do živega, da poti ne bi premagali z dobro voljo. Ob izteku v cilj so bili deležni osvežitve, ki so jo pripravile naše kuharice in društvo vinogradnikov.

Tek  3

Dan je bil poseben tudi zaradi udeležbe otrok iz novomeškega društva Sonček. Za njih in ostale, ki so dan preživeli v centru Mirne Peči, je bilo na osrednjem prizorišču pripravljeno pestro dogajanje – jahanje ponijev je izvajal Zavod Villa Artemida, Srečko Kastelic je obiskovalce po Mirni Peči vozil s kočijo, obiskovalci so lahko ustvarjali na likovni delavnici na prostem in se igrali stare igre, ki jih je pripravilo društvo podeželske mladine. Pod velikim šotorom so se lahko okrepčali, prisluhnili glasbi in zaplesali, medtem ko je na travnatem delu igrišča potekalo tradicionalno gasilsko tekmovanje, ki je v Mirno Peč pritegnilo marsikaterega radovedneža.

Sončki  2

Pestremu dogajanju moramo dodati še ključno besedo, ki je povezovala celoten občinski praznik – DOBRODELNOST. Pokazali smo, da znamo stopiti skupaj in prisluhniti sočloveku; zbrane prostovoljne prispevke, ki so se skozi cel vikend zbirali na najrazličnejše načine, smo v celoti namenili učenki naše šole, Zali Hrastar, kateri želimo olajšati dolgo pot v Ameriko, kjer jo čaka operacija, in predvsem terapije po njej.

Osrednje prizorišče  41

Zahvaljujemo se vsem občanom in društvom, ki so pomembno prispevali, da je  bila ta dan vsa Mirna Peč na nogah in da so se občani in drugi obiskovalci v Mirni Peči dobro počutili. Iskrena hvala tudi vsem, ki ste razumeli tudi dobrodelno noto našega dogodka in s svojimi prispevki pomagali Zali. Za konec pa le še povabilo, da nas obiščite v Mirni Peči tudi v prihodnje.

 

Mentorici turističnega krožka

Darja Gibičar in Tatjana Kupljenik

Dostopnost