V četrtek, 10. novembra 2016, je našo šolo obiskala priznana otroška pisateljica Kristín Steinsdóttir, ki prihaja iz Islandije. Z njo so se srečali učenci 1. do 4. razreda. Srečanje je bilo predlagano s strani Založbe Malinc, ki je prevedla pisateljičino knjigo Angel v soseski v slovenski jezik.

V sklopu obiskov in predstavitev knjige se je ustavila tudi v Mirni Peči, kjer jo je navdušila šola, prav tako pa učenci, ki so z zanimanjem prisluhnili njenim besedam. Predstavila jim je deželo iz katere prihaja, spregovorila je o svojem življenju in delu. Učenci so si že pred njenim obiskom prebrali njeno knjigo ter spoznavali »deželo čudes«. Imeli so veliko vprašanj; Gospa Kristín jim je povedala veliko zanimivih stvari, najbolj pa se jim je vtisnilo v spomin, da na Islandiji nimajo toliko sonca, da je pri njih trava čudovite zelene barve, hiše v mestih pisanih barv, da imajo vulkane, ledenike, morje … Izvedeli so, da otroci na Islandiji zelo radi igrajo nogomet, ona pa najraje piše za otroke ter svojim vnukom pripoveduje zgodbe. Pripoved je popestrila z opisom praznika, ki ga praznujejo junija. Povedala je, da se takrat zakotalimo po hribu navzdol in bomo celo leto zdravi.

Spregovorila je tudi o škratih, za katere je slišati, da jih lahko na Islandiji vidimo – toda le ponoči, saj jih sončna svetloba spremeni v skale. Povedala pa je tudi zanimivost, da na Islandiji kljub dežju predvsem otroci nimajo dežnikov, saj med deževjem močno piha.

Zanimivo je bilo prisluhniti odlomku iz pisateljičine knjige, ki ga je prebrala v islandščini, naši učenci 4. razreda pa so prebrali odlomke v slovenščini. Srečanje so popestrili učenci 1. razreda, ki so ji zapeli uvodno pesem ter mladinski pevski zbor, ki je z zaključno pesmijo le še dodal piko na i. Srečanje, na katerem so se učenci lahko pobližje seznanili z Islandijo, je bilo posebno tudi zaradi angleškega in slovenskega jezika, ki sta se vseskozi prepletala.

Darja Gibičar

Dostopnost