Danes, 22. aprila, je svetovni dan Zemlje. Letošnje leto obeležujemo 50. obletnico, s katero na svetovni ravni opozarjamo na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Z ozaveščanjem o pomenu zdravega okolja, ki se ga v času epidemije še toliko bolj zavedamo, se praznovanju svetovnega dneva Zemlje pridružujemo tudi v Sloveniji.

Dolenjski osnovnošolci bi se ta petek, pod pokroviteljstvom Komunale Novo mesto, CeROD-a in Mestne občine Novo mesto, že 15. leto zapored, srečali in predstavili naše aktivnosti na prenovljenem Glavnem trgu v Novem mestu. Prireditev je odpovedana.

Ozaveščanje mladih o skrbi za okolje je izrednega pomena, saj vedno poudarjamo neskončen vpliv in energijo vas, mladih. Pri vseh teh izkušnjah, lahko rečem, da ste osnovnošolci iz leta v leto bolj ozaveščeni. Mislim, da nas je, oziroma mogoče nekatere še bo, ta situacija pripeljala do novega pogleda. Zdaj bomo bolj cenili preživete trenutke s svojimi najbližjimi, se zavedali pomena lokalne samooskrbe ter podpirali ostale lokalne proizvajalce. V teh časih zelo veliko kuhamo in prav veseli me, da tudi učenci sodelujejo pri vsakdanjih domačih opravilih in so že pravi kuharski mojstri. Pri tem se seveda dotaknemo smotrnega nakupovanja ter reciklirane kuhinje in vključimo slogan »Hrana ni za tja v en dan« ter s tem zmanjšamo količino zavržene hrane. Pri vsem tem pa seveda ne smemo pozabiti pomena gibanja in učenci ste postali pravi vaditelji, motivatorji za različne oblike domače vadbe. Zdrav duh v zdravem telesu velja.

Uživajte v lepotah domače pokrajine. Pri tem pa pazite, da za vami ne ostanejo sledi odvrženih papirčkov, robčkov, pločevink,… Poskrbite, da bo okolica čista in da odpadke odvržete v prave koše.

Vsi lahko naredimo korak naprej in absolutno drži, vsakdo lahko naredi nekaj za svoje okolje, seveda, če se tega zaveda in to hoče.

In mi hočemo in zmoremo.

Še nekaj  povezav z ekološko vsebino:

Svetovni dan Zemlje ni samo danes. Vsak dan lahko naredimo nekaj, s čimer jo bomo ohranili v boljši kondiciji, za kar vam bodo hvaležne naslednje generacije in Zemlja.

Ekokoordinatorica: Simona Ogulin

                           

Dostopnost