Spoštovani starši.

Naša šola se bo v sodelovanju z lokalnim okoljem pod okriljem Mestne občine Novo mesto in projekta NovIKrog pridružila ozaveščanju o zbiranju odpadne plastike in baterij, ki gredo nato v predelavo s ciljem, da iz njih nastane nova uporabna baterija ali nov izdelek.

Cilj zbiralne akcije je, da v lokalnem okolju sklenemo snovne zanke, torej da se materiale, ki bi sicer končali med odpadki, ponovno uporabi oziroma se iz njih izdela predmete, ki jih bomo sodelujoče šole in vrtci lahko koristno porabili. Iz zbrane odpadne plastike z oznako HDPE in PP bodo partnerji projekta izdelali športne, didaktične pripomočke in druge uporabne predmete ter s tem zagotovili, da bomo neposredne koristi od zbiralne akcije imeli tiste šole in vrtci, ki bodo v akciji najbolj aktivni in pripomogle k učinkoviti sklenitvi lokalnega snovnega kroga.

V času od 10.5. do 15.6 bomo na šoli in v vrtcu imeli zabojnik.

Kaj zbiramo?

1.)    Zbiramo plastiko izdelano iz HDPE ali PP, oznake na plastiki št. 2 ter 5. Kako vemo, da je plastika prava? Običajno sta ti dve vrsti plastike neprosojni, plastika je bolj kompaktna. Največkrat so iz teh vrst plastik izdelane:

·         trše posode od skut, kislega zelja ipd.,

·         trše neprosojne posode tekočih detergentov (npr. pralni gel, gel za pomivalni stroj, ipd.),

·         zamaški plastenk,

·         duplo kocke.

Plastična embalaža naj bo oprana (brez ostankov hrane ali čistil) in naj ne vsebuje drugih neplastičnih delov (kovina, papir, les, ipd.). 

2.)    LI-ION baterije: zbiramo SAMO cilindrične/okrogle baterije tipa Li-ion. Nahajajo se največkrat v prenosnikih, elektronskih orodjih kot so vrtalni stroji, skirojih, ipd. 

Učenci pod mentorstvom staršev odstranijo set baterij skupaj z notranjim ohišjem iz naprave. V kolikor so kontakti baterij (na koncih) izpostavljeni, naj jih prelepijo z izolirnim trakom ali debelejšim lepilnim trakom, da ne pride do stika  z drugimi baterijami. V vrečki jih prinesejo v šolo in odložijo v zabojnik.

Podrobnejše informacije o zbiralni akciji so v priponki.

Veseli bomo odziva in sodelovanja.

Bodimo EKO, skrbimo za naše okolje.

Maša Mohorko 

Dostopnost