V sredo, 17. 4. 2024 smo na šoli imeli dan dejavnosti – EKO DAN. Dan je bil zelo razgiban, zanimiv in pester. Učenci so skozi najrazličnejše dejavnosti ozaveščali pomen ekologije, recikliranja, se poučili o okoljskih problemih in ozaveščali pomen zdravega duha za zdravo telo.

Ustvarjali smo mozaike iz ploščic, slike, makete, hiško za žuželke iz lesa, slikali smo na mizice in stolčke, izdelovali didaktične igre, vazice, torbice, mila, pripomočke za šolske potrebščine, škatlice, izdelke iz odpadnih majic,… S pomočjo pulperja smo iz odpadnega tetrapaka izdelali papir. Ustvarjali smo iz odpadnega blaga, starih škatlic, stiroporja, mizarskih odpadkov, starih ploščic, zamaškov, odpadne embalaže… Bili smo zelo inovativni in ustvarjalni. Mnoge naše izdelke bomo predstavljali na eko tržnici v Novem mestu, 26. 4. 2024.

Nekateri učenci so poskrbeli tudi za šolski vrt in rastline, čiščenje šolske okolice, imeli eko bralno značko ter delavnico, kjer so spoznavali negativne učinke tobaka in alkohola. Zbirali smo tudi star papir in karton.

V okviru eko dneva je potekal tudi podnebni tek v gozdu za šolo. Udeležili so se ga učenci od 1. do 5. razreda. Na progo so se podali v manjših starostno mešanih skupinah. Prvi dve šolski uri so sodelovali drugi in tretji razredi. Tretjo uro so prvošolce spremljali in vodili petošolci. Z dejavnostjo pa so zaključili učenci 4. razreda in druga skupina učencev 5. razreda. Z različnimi nalogami, ki smo jih zapisali na lesene kroge, smo tek popestrili. Tako so poiskali rešitve za uganke, dokončali naslove pravljic, izračunali račune, našteli rože, živali, ki živijo v gozdu, oponašali kukavico, opravili gibalne naloge… Podnebni tek ni bil tekmovalne narave, zato časov skupin na progi nismo merili. Želeli smo, da učenci iz različnih razredov sodelujejo, si pomagajo, se boljše spoznajo in se drug drugemu prilagajajo. Pomembno je bilo, da je bila skupina na progi ves čas skupaj. Učenci so pri dejavnosti uživali. 

Eko dan je bil zelo zanimiv, namenjen aktivnosti in delu naših učencev, kar nam je dobro uspelo.

Fotoutrinke tega dne si lahko ogledate v galeriji slik: Galerija

Maša Mohorko, vodja eko dneva

Dostopnost