V petek, 26. aprila 2013, smo se učenci OŠ Toneta Pavčka in OŠ Bršljina odpravili na ekskurzijo v Nemčijo. Želeli smo vsaj malo spoznati državo, katere jezik se učimo.

Z avtobusom smo ob osmih prispeli v Garmisch-Partenkirchen, kjer smo si ogledali olimpijsko skakalnico. Že čez nekaj kilometrov smo prispeli v Hohenschwangau, kjer smo si ogledali magični grad Ludvika II in si pretegnili noge. Po ogledu izvira reke Donave smo v hostlu najprej pojedli večerjo, potem pa si uredili postelje. Pred spanjem smo v sobi za prosti čas igrali namizni tenis in ročni nogomet. Tam smo se družili do desetih zvečer, nato pa odšli v sobe, se stuširali in šli spat.

{pgslideshow id=48|width=610|height=360|delay=1000|image=L|pgslink=1|random=0}

Zjutraj smo se zbudili ob 7.30, prtljago odnesli v avtobus in zajtrkovali. Po zajtrku smo šli v Tübingen, mesto, kjer je ob koncu svojega življenja prebival Primož Trubar. Najprej smo si ogledali župnijsko cerkev in v kraju imeli nekaj prostega časa. V Derendingenu smo si ogledali tudi Trurbarjev grob. Nato smo nadaljevali pot in ob dveh prispeli v Stuttgart, kjer smo si ogledali muzej avtomobilske znamke Mercedes Benz. Odložili smo nahrbtnike in dobili smo napravo s slušalkami, ki nam je služila kot vodič po muzeju. Izvedeli smo, da je bilo Mercedes ime hčerki uspešnega dirkača iz začetka 20. stoletja, kasneje pa se tako tudi imenoval proizvajalec avtomobilov. Zanimivo je tudi to, da so se nekoč otroci in živali zelo bali avtomobilov zaradi zvoka, ki so ga ti spuščali. Za ogled celotnega muzeja smo potrebovali 2 uri.

Na koncu poti smo se ustavili še v Münchnu. Tam smo se povzpeli na olimpijski stolp in uživali v razgledu. Podpisali smo se na zid in se odpravili proti avtobusu. Domov smo prispeli ob treh zjutraj.

Ines, Nuša, Amadeja in Petra, 7. b

Dostopnost