V petek, 3. aprila 2015, nas je med uro oddelčne skupnosti obiskala gospa Tina Zupančič, ki je zaposlena v oddelku izobraževanja podjetja Revoz.

Izvedeli smo, da je v Revozu, d. d., zaposlenih kar 2000 ljudi, kar nas je zelo presenetilo, saj smo bili pred tem mnenja, da je tam le okrog 30 zaposlenih. Zaposlenih je 23 % žensk, največ delavcev pa je starih okoli 40 let.

Izdelava vozil poteka v štirih proizvodnih fazah ali departmajih. Prvi departma je preoblikovanje pločevine, sledi drugi departma za sestavo in varjenje karoserij, nato departma lakirnice in nazadnje še departma montaže.

Na dan naredijo 600 vozil, letno pa lahko kar 220.000, odvisno od povpraševanja in naročil. Izdelujejo različne modele, na primer Smart ForFour in Twingo III.

V podjetju za svoje zaposlene organizirajo tečaja francoščine in slovenščine. Slovenščine kot tujega jezika se učijo predvsem tisti, ki pridejo na delo v Revoz iz drugih držav. Učenje francoščine pa je namenjeno zaposlenim, ki so v neposrednem stiku s Francozi, lastniki podjetja.

Na koncu nam je gospa Tina Zupančič pripravila še kviz o Revozu. Na vsa vprašanja smo odgovorili pravilno. Za sodelovanje je vsak od nas dobil podlogo za računalniško miško, na kateri je natiskana slika Twinga III.

Predstavitev je bila zelo zanimiva in poučna. Spoznali smo podjetje, ki je najtesneje povezano s francoščino, ki se je učimo letos tudi mi. Upamo, da bomo proizvodnjo ob priliki videli tudi v živo.

Lara S., 7. a

 

Dostopnost