Kamišibaj09

V sredo, 21. 10. 2015, so tudi učenci 1. in 2. razreda izvedli kulturni dan – Pavčkov dan. Odločili smo se, da bomo podrobneje spoznali kamišibaj – umetnost pripovedovanja zgodb ob slikah na malem odru. Medse smo povabili lutkarico in kamišibajko Tatjano Grabrijan. Skupaj z vnukinjama Enjo in Ajdo nam je predstavila 6 kamišibajev. Med posameznimi zgodbami je gospa Tatjana učence seznanjala o lastnostih, načinih izvajanja, zgodovini ter zanimivostih kamišibaja. Učenci so tako pripovedovanje zgodb kot razlago spremljali z zanimanjem in navdušenjem.

       Kamišibaj03     Kamišibaj08 

Sledilo je delo v razredih.

Učenci 1. razreda so spoznali in analizirali Pavčkovo delo Juri Muri v Afriki, učenci 2. a razreda Abecedarijo, učenci 2. b pa Živalski ringaraja. Z različnimi likovnimi tehnikami so zajeli bistvene dele pesnikovih besedil in tako že pripravili osnove za razredne kamišibaje. Sledilo je improvizirano pripovedovanje zgodb ob lastnih likovnih izdelkih. Nekateri so pripovedovanju dodali glasbene in druge efekte. Dan je prehitro minil, zato smo medrazredno predstavitev izpeljali naslednji dan. Učenci so se po oddelkih predstavili drug drugemu. Vsak učenec je prispeval ustvarjalni delček k razrednemu kamišibaju, se uril v govornem nastopanju in odpravljal tremo. 

Učenci so z zanimanjem spremljali, kaj so ustvarili učenci drugih oddelkov ter se med seboj nagrajevali z aplavzi in spodbudnimi besedami.

  Kamišibaj 1.a   Kamišibaj 1.b

   Kamišibaj 2.a   Kamišibaj 2.b

Učiteljice 1. in 2 razreda

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji.

Dostopnost