Pri pouku francoščine smo spoznavali tudi običaje in navade Francozov v božičnem in prednovoletnem času.
Poleg okrašene božične smreke, jaslic, obiska polnočnice ter božičnih pesmi je zelo pomembna tudi božična večerja, ki si jo privoščijo v družinskem krogu. Aperitiv je vsekakor šampanjec, predjed pa kulinarična posebnost »fois gras« skupaj z dobrim sladkim vinom. Njihova tradicionalna glavna jed je pura, ki jo napolnijo z maroni ali kostanjem. Zraven seveda prija dobro francosko vino kot je na primer bordojec. Za desert pa prisegajo na »bûche de Noël«, to je rulada v obliki debla.

Pri popoldanskih »podaljšanih urah francoščine« smo si privoščili malo sladkosnednosti in poizkusili sladici »bûche de Noël« in »crème brûlée«. V prijetnem kramljanj nam je čas kar prehitro minil, zato bomo morali takšne »lekcije« še ponoviti.

Učenci francoščine 8.a razreda

DSC07888

 

DSC07885

Dostopnost